Bracianka 11.05.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Abstrahując od kurzu i puchnących nóg (mnie puchną i tak, choć podłogówki nigdzie nie uświadczyłam...) proszę o wszelkie możliwe komentarze do tego: Wyliczenia zrobione niby dla naszego projektu (Zięba MTM Styl) przez Purmo. Tam gdzie wpisany jest parkiet, powinny być panele. Czy 45 stopni na zasilaniu to nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.05.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Czy 45 stopni na zasilaniu to nie za dużo? To jakaś paranoja a nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 11.05.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Możesz napisać bardziej konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.05.2014 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Możesz napisać bardziej konkretnie? Że kogoś pogięło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 12.05.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ludzie, kurcze, ja się na tym nie znam, dostałam wyliczenia od firmy, która się niby na tym zna, a Wy mi hasłami typu "kogoś pogięło" rzucacie. Te 45 st. to dużo, mało? A jak tak to dlaczego? Temperaturę niby można zmienić, ale mnie chodzi raczej, czy jest sens się w ogóle posiłkować tymi wyliczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.05.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Standardowa temp zasilania dla podłogówki przy -20 to 33-37 stopni. max 45 to ma woda do kąpieli. Edytowane 12 Maja 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.05.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A czy poczytałaś choć trochę na ten temat? Wszędzie piszemy, że temperatura zasilania przy porządnie wykonanej podłogówce i dobrze ocieplonym domu dochodzi do 35 stopni, i to tylko w największe mrozy. 45 jest zdecydowanie za dużo! W tym miejscu należy zagęścić rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 12.05.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Bracianka ! OK. Coś mi się wydaje, że firma która projektowała Ci podłogówkę nie popisała sięW normalnym / dobrze ocieplonym, szczelnym... / współczesnym domu, praktycznie nie puszcza się wody w podłogówkę w wyższej temperaturze niż 35 stopni.Poświęć .trochę czasu i przeczytaj tu na forum o podłogówce. Będziesz wiedział prawie tyle co Twój projektant. No, prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Bracianka ! OK. Coś mi się wydaje, że firma która projektowała Ci podłogówkę nie popisała się W normalnym / dobrze ocieplonym, szczelnym... / współczesnym domu, praktycznie nie puszcza się wody w podłogówkę w wyższej temperaturze niż 35 stopni. Tak sie konczy bezmyslne zaufanie (lub zwyczajna masówka) do programów wspomagających projektowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 zamiast "pojektować " podłogówkę, lepiej pogadać z instalatorem, który się specjalizuje w takich instalacjach. Bez rysunku projektowego pewnie zrobi ci to lepiej, niż bezmyślny program Purmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.05.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Programy raczej bezmyślne nie są. Raczej niektórzy operatorzy tych programów. Ale tak się właśnie kończy myślenie niektórych (panie ale ja mam automat i musi być dobrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 12.05.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 W tym właśnie problem, że czytałam, co piszecie, dlatego wolałam tu wstawić wyliczenia i zapytać o opinie, a Wy mi tu od razu, że bezmyślnie zaufałam. Jakbym bezmyślnie zaufała, to bym olała Wasze wpisy i zrobiła tak, jak mi napisali. Problem w tym, że dostałam to wyliczenie od ludzi, którzy teoretycznie się na tym znają i od firmy, która się tym zajmuje. Papier (forum) wszystko przyjmie, i równie dobrze mogę tak samo ufać Wam, co i ludziom, którzy to liczyli (czy programowi, który to liczył). Jakieś rady co zmienić, czy tylko krytyka? BTW, dla mnie 45 st. do kąpieli, to ledwo letnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.05.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Do 45*C bys noge wlozyla i zaraz wyciagnela slodko syczac. Zmierz sobie kiedys wode podczas kapieli. Jak ma 40*C to jestes twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.05.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Purmo robi gratis ten projekt A specjalizuje się w grzejnikach Na rurki chyba przeszedł niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.05.2014 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 BTW, dla mnie 45 st. do kąpieli, to ledwo letnio Już to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 W tym właśnie problem, że czytałam, co piszecie, dlatego wolałam tu wstawić wyliczenia i zapytać o opinie, a Wy mi tu od razu, że bezmyślnie zaufałam. Jakbym bezmyślnie zaufała, to bym olała Wasze wpisy i zrobiła tak, jak mi napisali. Problem w tym, że dostałam to wyliczenie od ludzi, którzy teoretycznie się na tym znają i od firmy, która się tym zajmuje. Papier (forum) wszystko przyjmie, i równie dobrze mogę tak samo ufać Wam, co i ludziom, którzy to liczyli (czy programowi, który to liczył). Jakieś rady co zmienić, czy tylko krytyka? BTW, dla mnie 45 st. do kąpieli, to ledwo letnio Czego w takim razie oczekujesz od fm?, w projekcie jest co zmienić ale musi byc wykonane powtórne przeliczenie wszystkich petli ogrzewania podłogowego. Zakładając ze obliczenia ozc są (jezeli są) wykonane dokładnie i rzetelnie. Inaczej mówiąc projekt od nowa. Na podstawie danych które przedstawiłaś nikt nie okresli zakresu zmian i nowych wyliczen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 13.05.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Do 45*C bys noge wlozyla i zaraz wyciagnela slodko syczac. Zmierz sobie kiedys wode podczas kapieli. Jak ma 40*C to jestes twarda. Uwierz, dla mnie 45 stopni to naprawdę nie jest gorąca kąpiel Z tego co widziałam tu na forum, to posty o podłogówce Purmo są nawet z 2004r., więc to nie jest takie nie dawno. Czyli w jednym zdaniu, olać to co mi projektant wraz z Purmo przysłali? Próbowaliśmy z mężem kiedyś bawić się programami do OZC, ale chyba jesteśmy niepełnosprytni jacyś... Nie bardzo nawet wiem, komu zlecić w okolicy takie wyliczenia, skoro firma która się tym zajmuje wg Was zrobiła to źle, a większość hydraulików (i to raczej z dobrymi opiniami) raczej odradzała nam podłogówkę na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.05.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 bo to nie hydraulik jest od podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 13.05.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 ... większość hydraulików (i to raczej z dobrymi opiniami) raczej odradzała nam podłogówkę na całości. A jakieś uzasadnienie podali czy tylko "bo tak"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 13.05.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Myślę, że po prostu sami albo tego nie robili, albo nie wiedzieli jak zrobić. Większość oczywiście podnosiła argument spuchniętych nóg i kurzu. Podłogówka dobra dla nich była w łazience i w przedpokoju/ganku, w kuchni nie, bo się jedzenie od podłogi psuć będzie. Co nie zmienia faktu, że pewnie tradycyjnie centralne potrafią zrobić dobrze, albo bardzo dobrze. Teraz mamy hydraulika, który niby też się zdziwił, jak powiedzieliśmy, że chcemy na całości, ale po przemyśleniu i dokształceniu się zadzwonił, i przyznał nam rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts