Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że po prostu sami albo tego nie robili, albo nie wiedzieli jak zrobić. Większość oczywiście podnosiła argument spuchniętych nóg i kurzu. Podłogówka dobra dla nich była w łazience i w przedpokoju/ganku, w kuchni nie, bo się jedzenie od podłogi psuć będzie. Co nie zmienia faktu, że pewnie tradycyjnie centralne potrafią zrobić dobrze, albo bardzo dobrze. Teraz mamy hydraulika, który niby też się zdziwił, jak powiedzieliśmy, że chcemy na całości, ale po przemyśleniu i dokształceniu się zadzwonił, i przyznał nam rację.

Myślę, że chyba nie wiedzieli jak to ugryźć.

Tak głupiego argumentu, jak o psującym się jedzeniu jeszcze nie słyszałam :jawdrop:

Mnóstwo ludzi ma tylko podłogówkę :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148529-Pod%C5%82og%C3%B3wka-a-zdrowie

Ja też nie mam żadnych kaloryferów (co prawda w sypialniach mamy ścienne), jedzenie się nie psuje, ani żadne plagi egipskie po domu z tego powodu nie hulają ;)

Uwierz, dla mnie 45 stopni to naprawdę nie jest gorąca kąpiel ;-)

Idziemy o zakład, że nie wejdziesz do takiej temperatury?

Może ci się wydawać, że ta woda jest niebotycznie gorąca, ale zanurz w niej termometr pokojowy i się sama przekonaj. Obstawiam że kąpiesz się w temperaturze około 40 stopni.

Stalowa Wola to przecież nie jest jakas pipidówka na Syberii. Skoro wiedza hydraulików jest na poziomie lat 70-tych, to jaki poziom prezentują inni wykonawcy?

No, może Syberia to to nie jest ale ... :) Ja mam podłogówkę w całym (prawie całym, nie licząc garażu i kotłowni) domu, ale jeszcze nie do końca przetestowana, ciepło będzie na pewno tylko zobaczymy jak z regulacją. pozdrowienia z CIEMNOGRODU ;) :)

To chyba jednak zalezy od tego jak kto grzeje, ja podłogówki nie mam, cho żona chciała, ale obawiałem się kosztów i nie wiem jak dokładnie można sterowac temp. ale domyślam się, że przy tradycyjnym grzaniu teśc po prostu ma wygode jesli chce chłodniej to zakręca kaloryfery :)

To chyba jednak zalezy od tego jak kto grzeje, ja podłogówki nie mam, cho żona chciała, ale obawiałem się kosztów i nie wiem jak dokładnie można sterowac temp. ale domyślam się, że przy tradycyjnym grzaniu teśc po prostu ma wygode jesli chce chłodniej to zakręca kaloryfery :)

Z podłogówką jeszcze większa wygoda bo sobie regulujesz wszystko w I sezonie a potem tylko ustawiasz temperaturę jaką chcesz mieć i finito. Żadnego zakręcania i odkręcania kaloryferów, piec sam sobie radzi :)

Wykonawcza a nie produkująca.

Tylko wykonawca wie, który system się sprawdza. I jak nalezy go kłaść.

To już zauważyłem, każdy monter ma swój ulubiony materiał i każdy wg niego się sprawdza.

Ja bym chciał na PEX i widzę, że nie każdemu monterowi ten materiał podchodzi.

Nie wiem, może nie zainwestowali w sprzęt do kalibracji i zaciskania ?

Są tacy co lubują się w PE zgrzewanym pod podłogą....

rany, skąd wy wygrzebujecie tych instalatorów? Ze stanowisk archeologicznych? Zaden z którym rozmawiałam nie probował mnie nakłaniać na grzejniki, nie gadał o chorobach układu krązenia, a z materiałów tylko PEX z jednego kawałka wchodził w rachubę. Co najwyżej próbowali forsowac firmę produkująca elementy (ja trafiłam na wielbiciela Tece)

Jedyne czego się obawiali to za małego (ich zdaniem) kotła, bo nie mieli doswiadczenia w domach bardzo energooszczędnych.