piotrek0m 20.05.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Żaden z którym rozmawiałam nie próbował mnie nakłaniać na grzejniki, nie gadał o chorobach układu krążenia, a z materiałów tylko PEX z jednego kawałka wchodził w rachubę. Co najwyżej próbowali forsować firmę produkująca elementy (ja trafiłam na wielbiciela Tece) Jedyne czego się obawiali to za małego (ich zdaniem) kotła, bo nie mieli doświadczenia w domach bardzo energooszczędnych. Jeden chłopak lubuje się w zgrzewanym PP, pexa nie poleca bo to najdroższy materiał... drugi poleca "Pexa" firmy Tweetop, bo to taki tani mercedes chiński... trzeci Tece.... Viessmann robi wiadomo na Vipexie... co do obliczeń podłogówki to tylko Viessmann to wykona, reszta monterów dobiera rozstaw rurek standardowo wg własnego doświadczenia... w strefach brzegowych gęściej... działać będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.05.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 co do obliczeń podłogówki to tylko Viessmann to wykona, reszta monterów dobiera rozstaw rurek standardowo wg własnego doświadczenia... w strefach brzegowych gęściej... działać będzie Na kogo ty trafiasz?, jak ja jak wchodzę na budowe to zawsze z obliczeniami ozc (moimi), projektem podłogówki (moim) projektem wentyjalcji (tez moim) projektem cwu i cyrkulacji cwu (tez moim). Zbyt duze nadzieje pokładasz w Viessmanie, a ja nigdy nie wdziałem ich obliczen ozc (oni nie wykonują tych obliczeń, z tego tez powodu ich projekty podłogówki nie są zbyt dokładne. Nie mozna generalizować ze tylko Viessman wykonuje jak nalezy a cała reszta to tacy analfabeci projektowi i dobierają rozstawy rur i nastawy rotametrów na tzw oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Jesli chodzi o rury, to ja akurat stawiałam na polską firmę (ok, polską do pewnego monetu) Wavina, o co mój instalator, który miał chody w hurtowni Tece był bardzo obrażony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.05.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Na kogo ty trafiasz?, . Trafiam na działalność jednoosobową. A chciałbym dostać obliczenia na papierze. Zbyt duże nadzieje pokładasz w Viessmanie, a ja nigdy nie wdziałem ich obliczen ozc (oni nie wykonują tych obliczeń, z tego tez powodu ich projekty podłogówki nie są zbyt dokładne. . Jedyni pokazali mi przykładowy projekt. Ale jutro mam jeszcze spotkanie z kolejnym hydraulikiem, zobaczę co on powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.05.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Na fotce rura PEX... ta po lewej to TECE, ta po prawej to Wafin... TECE ma grubszą ściankę. Czy ma to jakieś przełożenie na wytrzymałość, promień gięcia itp? Bo amatorowi wydaje się że grusza = wytrzymalsza ... Edytowane 21 Maja 2014 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2014 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 to samo marudził mi instalator. Tyle, że ja nie zamierzałam po rurkach deptać. Producentów renomowanych jest na rynku kilku, tylko TEce ma takie grube rury. A jakoś nie słychać skarg na masowe pękanie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.05.2014 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Na fotce rura PEX... ta po lewej to TECE, ta po prawej to Wafin... [ATTACH=CONFIG]261476[/ATTACH] TECE ma grubszą ściankę. Czy ma to jakieś przełożenie na wytrzymałość, promień gięcia itp? Bo amatorowi wydaje się że grusza = wytrzymalsza ... Ktos z fm kiedys zrobił proby cisnieniowe róznych producentów pexów, wyniki były dosc ciekawe, markowe wyroby : tece, wavin, herz rozrywały sie przy 150-160 atm, no name czyli chinszczyzna przy ok 80 atm, dla przypomnienia w instalacji jest to ok 1,5 atm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Taka proba to tylko jeden z wielu parametrow skladajacych sie na ogolne pojecie "jakosci" danego wyrobu, ale nawet taki wynik daje do myslenia. Jesli w instalacji mamy 1,5 atm, to zalejmy w posadzce waz ogrodowy. On wytrzymuje spokojnie 10 atm, wiec zapas jest ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.05.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 :lol2: wąż ogrodowy :lol2: a maiłem dziś kiepski humor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymoniak 22.05.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 dzięki za info o tym wężu - ciekawe rozw2iązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Hehe.... ma nadzieje, ze ironia mojej wypowiedzi jest jasna i nikt sobie weza orodowewgo jako podlogowki nie zafunduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.05.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 kurcze to był żart? A ja już w castoramie kupiłem 2km przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 22.05.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Z mojego zorientowania się co do tematu wynika, że podczas zalewnia posadzki rurki muszą być wypełnione wodą lub powietrzem, wówczas w razie przedziurawienia spadnie ciśnienie, to oczywiste, ale słyszałem / czytałem, że niektórzy majstrowie kołkują styropian do posadzki, żeby się nie unosił podczas zalewania... albo, żeby np. przeciąg nie poprzenosił ułożonych płyt.... ale dziurawić izolację z papy to jakiś absurd! Jak jednak uchronić się przed tym zjawiskiem - pianką montażową przykleić od spodu i obciążyć niech zastygnie? Jakąś siatkę dać dodatkowo od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 nie mieć izolacji z papy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 23.05.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) Z mojego zorientowania się co do tematu wynika, że podczas zalewnia posadzki rurki muszą być wypełnione wodą lub powietrzem, wówczas w razie przedziurawienia spadnie ciśnienie, to oczywiste, ale słyszałem / czytałem, że niektórzy majstrowie kołkują styropian do posadzki, żeby się nie unosił podczas zalewania... Piotrek0m my kleiliśmy klejem do styropianu ( niektórzy stosują pianki montażowe ) .Nic się nie unosi jak na razie Rurki leżą i czekają na wylewkę . Dawaliśmy styropian warstwami 5+5+ 10 .Była to najcięższa robota na naszej budowie a niby styropian taki lekki Edytowane 23 Maja 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.05.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Z mojego zorientowania się co do tematu wynika, że podczas zalewnia posadzki rurki muszą być wypełnione wodą lub powietrzem, wówczas w razie przedziurawienia spadnie ciśnienie, to oczywiste, ale słyszałem / czytałem, że niektórzy majstrowie kołkują styropian do posadzki, żeby się nie unosił podczas zalewania... albo, żeby np. przeciąg nie poprzenosił ułożonych płyt.... ale dziurawić izolację z papy to jakiś absurd! Jak jednak uchronić się przed tym zjawiskiem - pianką montażową przykleić od spodu i obciążyć niech zastygnie? Jakąś siatkę dać dodatkowo od góry? Jakie zabawne teksty piszecie Jeśli ten styropian się uniesie pod wpływem zalewania posadzki to po co on tam jest? wylewka ma szczelnie "otulić" rurki i nie przedostać się pomiędzy płyty, ani pod nie! w ten sposób utworzą się mostki cieplne pomiędzy posadzką właściwą, a chudziakiem. Styropian układa się w ten sposób aby był sztywno wsparty pomiędzy przegrody, otoczone listwą dylatacyjną, nic nie ma prawa się unieść, a zwianie płyt przez przeciąg jest..... śmieszne. Rurki jak najbardziej wypełnia się wodą, odpowietrza i najlepiej dać ciśnienie 2-3 atm więcej niż pracuje układ, rurki przymocowane do płyt styropianowych przy pomocy spinek dobrze się trzymają i dodatkowo ciężarem dociskają styropian. Niektórzy preferują inni nie, ale ja dałem siatkę zbrojeniową, a do wylewki włókna polipropylenowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.05.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Ja będę stosował styropian od razu z folią. Ale co tam się ma podnosić to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.05.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 wylewka ma szczelnie "otulić" rurki i nie przedostać się pomiędzy płyty, ani pod nie! w ten sposób utworzą się mostki cieplne pomiędzy posadzką właściwą, a chudziakiem. Widziales kiedys konsystencje takiego betonu z miksokreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.05.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Widziales kiedys konsystencje takiego betonu z miksokreta? A widziałeś kiedyś źle dobraną konsystencję wylewki z miksokreta do podłogówki? Jeśli myślisz, że wylewka z miksokreta ma konsystencje taką sama do wszystkich powierzchni to jesteś w błędzie a jeśli masz zrobioną posadzkę o konsystencji mokrego piasku na swojej podłogówce to duża jej cześć nie pracuje prawidłowo a firma która to robiła nie ma bladego pojęcia o ogrzewaniu podłogowym - powietrze jest izolatorem, i ciepło nie jest prawidłowo oddawane przez rurki do posadzki. Skład mieszanki posadzki pod ogrzewanie podłogowe jest ustalony poprzez odpowiednie proporcje piasku o odpowiedniej wielkości ziarna, wody, cementu i dodatków uplastyczniających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.05.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Tutaj kolega teka mógłby się wypowiedzieć. Wszak trzask tych m2 w pyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts