Pyxis 23.05.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 a jeśli masz zrobioną posadzkę o konsystencji mokrego piasku na swojej podłogówce to duża jej cześć nie pracuje prawidłowo a firma która to robiła nie ma bladego pojęcia o ogrzewaniu podłogowym Musze Cie zmartwic. Konsystencja u mnie byla "polsucha". Nic tam nie mialo prawa "plywac" i trzeci sezon spisuje sie swietnie. Nie wiem o jakim powierzu piszesz (bo mam nadzieje, ze nie o tym ktore mialoby sie gdzies w posadzce gromadzic), ale chyba nie masz zbytnio doswiadczenia w tego typu pracach. Reasumujac - jesli zleci sie zrobienie wylewki firmie majacej blade pojecie o tej pracy, to nic nie bedzie nigdzie "plywalo". Zaden styro nie bedzie sie unosil ani rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.05.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jakie zabawne teksty piszecie To co piszę to nie jest mój wymysł, tylko wynik rozmów z instalatorami ! Jeżeli jakiś instalator mówi, że tak robi, to najwyraźniej tak robi i to nie on jeden w Polsce... Znaczy, że sporo nieświadomych klientów ma podziurawioną izolację pod chudziakiem, albo niewłaściwą dobraną mieszankę, albo wlaną pod płyty styropianowe. Czyli można wykonać takie warstwy: 1) chudziak pokryć np. dysperbitem - niekonieczne, ale nie zaszkodzi, a przy wysokim poziomie wód gruntowych chyba wskazane 2) na to warstwa papy termozgrzewalnej wywiniętej na ściany - zamiast papy można dać grubą folię, ale papa stanowi lepszą izolacja i jest wytrzymalsza 3) na to styropian twardy np. XPS - można go przykleić do papy dysperbitem, pianką lub klejem 4) wszelkie szczeliny, przestrzenie z peszlami wypełnić pianką 5) następnie styropian EPS - podobnie można go przykleić 6) na to folia z niezbędnymi zakładkami i dylatacjami 7) na to rurki i wylewka o odpowiedniej konsystencji I powinno być prawie idealnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 24.05.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Taka proba to tylko jeden z wielu parametrow skladajacych sie na ogolne pojecie "jakosci" danego wyrobu, ale nawet taki wynik daje do myslenia. Jesli w instalacji mamy 1,5 atm, to zalejmy w posadzce waz ogrodowy. On wytrzymuje spokojnie 10 atm, wiec zapas jest ogromny. Ale musi być koniecznie zbrojony wąż ogrodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 24.05.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) 3) na to styropian twardy np. XPS - można go przykleić do papy dysperbitem, pianką lub klejem 5) następnie styropian EPS - podobnie można go przykleić Przy styropianie Xps na podłogę zbankrutujesz U nas na papę daliśmy folię budowlaną (żeby przypadkiem papa nie zeżarła styropianu;)) na to kładliśmy styropian 5cm( eps100) potem już kleiliśmy kolejne warstwy jedne do drugich . W garażu eps200 parking . Pan od wylewek polecał na spód dać cieńszy styropian który dognie się do nierówności a na wierzch daliśmy grubszy ( który już tak łatwo się nie dogina) potwierdzenie tej tezy znaleźliśmy też w DIN 18560-2: na stronie 147 https://www.google.pl/#q=din+18560-2 Edytowane 24 Maja 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.05.2014 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Mi kolega teka zaproponował aby zewnętrzna warstwa styropianu była od razu z foli. Są takie wynalazki. Mają 3cm Grubości. Chodzi pewnie o to ze jak potem luźno położyć srebrna folie i rurki juz przyczepisz żeby Ci to się nie poodczepialo podczas robienia wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Tak, tylko te wynalzaki są 5 razy droższe od kupowanych osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.05.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Słyszałem / czytałem, że bywają przypadki iż styropian pod podłogą "się zgniata" pod ciężarem wylewki i w trakcie użytkowania podłoga siada, co powoduje, że pojawia się szczelina pomiędzy podłogą a np. cokolikiem... dlatego lepiej jest zastosować twardy styropian XPS. Edytowane 25 Maja 2014 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.05.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Słyszałem / czytałem, że bywają przypadki iż styropian pod podłogą "się zgniata" pod ciężarem wylewki i w trakcie użytkowania podłoga siada, co powoduje, że pojawia się szczelina pomiędzy podłogą a np. cokolikiem... dlatego lepiej jest zastosować twardy styropian XPS. Takie cuda tylko w ERZE. Podłoga siada bo ktoś włożył byle jaki styropian n.p fasadowy albo zaoszczędził na zagęszczeniu pod bo szkoda było kasy na zagęszczarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.05.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Faktycznie. Ja akurat mam tylko ok 70m2. Wiec da się przeżyć. 1m2 po ok 12.5zl da nam ok 900zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogumila89 26.05.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) ja wgl nie mam czegoś takiego i jakoś nie narzekam Edytowane 29 Maja 2014 przez Bogumila89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.05.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 ja wgl nie mam czegoś takiego i jakoś nie narzekam To znaczy czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.05.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Moim zdaniem kolega chciał powiedzieć ze nie miał styropianu od razu z na klejona folia. Ale powiedział tak skrótowo ze trzeba się wczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.05.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 To znaczy czego? Zobacz datę rejestracji, ilość postów i stopkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 26.05.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Planujemy podłogówkę w domu, mam pytanie z tym związane, nieco odbiegające od dyskusji powyżej Czy na podłogówkę można kłaść panele? Z marzeniami o drewnianej podłodze już się pożegnałam(ach legary i właściwości termoizolacyjne drewna ), na dole dałam się przekonać ukochanemu do całkiem fajnych płytek, ale na poddaszu koniecznie chcę panele. Czy przy klasie ścieralności AC4 jest sens kłaść ogrzewanie podłogowe? Albo inaczej... czy jest sens kłaść panele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.05.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Ja mam 75% podlog w panelach. Ciepo jak w uchu. Temperatura zasilania podlogi w granicach 30*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.05.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Oczywiście ze jest sens. Sam tak będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 26.05.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 U nas drewno na 90mkw...... ehh, no trudno, najwyżej rękawiczki i czapkę założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 26.05.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Ja mam 75% podlog w panelach. Ciepo jak w uchu. Temperatura zasilania podlogi w granicach 30*C. taaak, taaak, na forach to różne rzeczy można napisać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.05.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 taaak, taaak, na forach to różne rzeczy można napisać.... Musial bym miec naprawde dobra pamiec, zeby sie przy 10k postow w matactwach nie pogubic. Wygodniej chyba pisac prawde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 26.05.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Z mojej strony to była ironia Bo ktoś tu pisał niedawno, że jak ktoś ma drewno na podłogówce i ciepło w domu, przy niskim zasilaniu, to na pewno bajki opowiada... albo nie istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts