Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

a jeśli masz zrobioną posadzkę o konsystencji mokrego piasku na swojej podłogówce to duża jej cześć nie pracuje prawidłowo a firma która to robiła nie ma bladego pojęcia o ogrzewaniu podłogowym

Musze Cie zmartwic. Konsystencja u mnie byla "polsucha". Nic tam nie mialo prawa "plywac" i trzeci sezon spisuje sie swietnie. Nie wiem o jakim powierzu piszesz (bo mam nadzieje, ze nie o tym ktore mialoby sie gdzies w posadzce gromadzic), ale chyba nie masz zbytnio doswiadczenia w tego typu pracach. :D

Reasumujac - jesli zleci sie zrobienie wylewki firmie majacej blade pojecie o tej pracy, to nic nie bedzie nigdzie "plywalo". Zaden styro nie bedzie sie unosil ani rurki.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie zabawne teksty piszecie :)

To co piszę to nie jest mój wymysł, tylko wynik rozmów z instalatorami ! Jeżeli jakiś instalator mówi, że tak robi, to najwyraźniej tak robi i to nie on jeden w Polsce... Znaczy, że sporo nieświadomych klientów ma podziurawioną izolację pod chudziakiem, albo niewłaściwą dobraną mieszankę, albo wlaną pod płyty styropianowe.

Czyli można wykonać takie warstwy:

1) chudziak pokryć np. dysperbitem - niekonieczne, ale nie zaszkodzi, a przy wysokim poziomie wód gruntowych chyba wskazane

2) na to warstwa papy termozgrzewalnej wywiniętej na ściany - zamiast papy można dać grubą folię, ale papa stanowi lepszą izolacja i jest wytrzymalsza

3) na to styropian twardy np. XPS - można go przykleić do papy dysperbitem, pianką lub klejem

4) wszelkie szczeliny, przestrzenie z peszlami wypełnić pianką

5) następnie styropian EPS - podobnie można go przykleić

6) na to folia z niezbędnymi zakładkami i dylatacjami

7) na to rurki i wylewka o odpowiedniej konsystencji

I powinno być prawie idealnie ?

Taka proba to tylko jeden z wielu parametrow skladajacych sie na ogolne pojecie "jakosci" danego wyrobu, ale nawet taki wynik daje do myslenia.

Jesli w instalacji mamy 1,5 atm, to zalejmy w posadzce waz ogrodowy. On wytrzymuje spokojnie 10 atm, wiec zapas jest ogromny. :)

Ale musi być koniecznie zbrojony wąż ogrodowy. :p

3) na to styropian twardy np. XPS - można go przykleić do papy dysperbitem, pianką lub klejem

5) następnie styropian EPS - podobnie można go przykleić

Przy styropianie Xps na podłogę zbankrutujesz ;)

U nas na papę daliśmy folię budowlaną (żeby przypadkiem papa nie zeżarła styropianu;))

na to kładliśmy styropian 5cm( eps100) potem już kleiliśmy kolejne warstwy jedne do drugich . W garażu eps200 parking .

Pan od wylewek polecał na spód dać cieńszy styropian który dognie się do nierówności a na wierzch daliśmy grubszy ( który już tak łatwo się nie dogina)

potwierdzenie tej tezy znaleźliśmy też w DIN 18560-2: na stronie 147

https://www.google.pl/#q=din+18560-2

Edytowane przez modena

Mi kolega teka zaproponował aby zewnętrzna warstwa styropianu była od razu z foli. Są takie wynalazki. Mają 3cm

Grubości. Chodzi pewnie o to ze jak potem luźno położyć srebrna folie i rurki juz przyczepisz żeby Ci to się nie poodczepialo podczas robienia wylewki.

Słyszałem / czytałem, że bywają przypadki iż styropian pod podłogą "się zgniata" pod ciężarem wylewki i w trakcie użytkowania podłoga siada, co powoduje, że pojawia się szczelina pomiędzy podłogą a np. cokolikiem... dlatego lepiej jest zastosować twardy styropian XPS. Edytowane przez piotrek0m

Słyszałem / czytałem, że bywają przypadki iż styropian pod podłogą "się zgniata" pod ciężarem wylewki i w trakcie użytkowania podłoga siada, co powoduje, że pojawia się szczelina pomiędzy podłogą a np. cokolikiem... dlatego lepiej jest zastosować twardy styropian XPS.

Takie cuda tylko w ERZE. Podłoga siada bo ktoś włożył byle jaki styropian n.p fasadowy albo zaoszczędził na zagęszczeniu pod bo szkoda było kasy na zagęszczarkę.

Planujemy podłogówkę w domu, mam pytanie z tym związane, nieco odbiegające od dyskusji powyżej :) Czy na podłogówkę można kłaść panele? Z marzeniami o drewnianej podłodze już się pożegnałam(ach legary i właściwości termoizolacyjne drewna :( ), na dole dałam się przekonać ukochanemu do całkiem fajnych płytek, ale na poddaszu koniecznie chcę panele. Czy przy klasie ścieralności AC4 jest sens kłaść ogrzewanie podłogowe? Albo inaczej... czy jest sens kłaść panele?