DariaIMichu 16.08.2013 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Jaki styropian powienien byc uzyty do izolacji stropodachu. CHodzi o wytrzymałośc na ściskanie. Rozmawiałam z różnymi specami od styropianów i dowiedziałam się, że styropian nazwany "dach/podłoga" nie jest wcale styropianem EPS 100 tylko EPS 60 lub 70 a w zasadzie każdy styropian nawet taki elewacyjny producenci moga nazwać "dach/podłoga" i że w zasadzie taki styropian tez wytrzyma obciążenia i wylewki, jako warstwy dociskajacej i mokrego śniegu. Ponoć styropian elewacyjny jest w stanie przenieść obciążenia ponad 1 t/m2 a ciężko o takie obciążenia na dachu. Jaki styropian powienien byc na stropodachu, żeby wytrzymał obciążenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.08.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) ja mam chyba EPS 100 dach podłoga na dachu.Tyle, że nie kosztował 150 zł/m3 tylko 200 zł/m3Po prostu zobacz jaką gęstość oferują producenci "dach-podloga". Swisspor ma klasyczny "dach-podłoga" EPS 100 i wersję MAXMax znosi obciążenia 2,5 t/m2 a EPS 100 3 t/m2 Z tańszego mam warstwę spadkową a z mocniejszego warswtę wierzchnią. Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 18.08.2013 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 No własnie jakas dziwna sprawa z tymi styropianami, zwłaszcza jak producenci w zasadzie każdy styropian moga nazwać "dach/podłoga" i tym samym określić jego przeznaczenie. Przecież większość osób widząc taki napis już nie będzie się zastanawiało nad jego parametrami. Może jakis branżysta wypowiedział by się nad tym czy faktycznie nawet styropian elewacyjny może byc uzyty pod stropodach i wytrzyma obciążenie posadzki i sniegu. Śniegu się tam duzo nie nazbiera bo miedzy dachem a ściana attykową będzie ok 20-40 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 18.08.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 podpowiem z doświadczenia że nie jest bledem przełożyć pape i styropian warstwą czarnej folii budowlanej 0,2. Chodzi mniej wiecej o to ze jak sie zrobi tam bardzo goraco to substancje w papie moga troszke choć nie duzo wygrysc styropian, nie bedzie to jakis straszliwy ubytek ale moze on wystapić (widzialem taki efekty przy rozbiórce tarasu ostatnio). Podobnie ma sie sprawa z betonem, dobrze dać mimo wszystko na pape folie później beton ponieważ folia jest dobrą warstwą ślisgową dla betonu, co oznacza ze nie bedzie on pękał środkiem (gdy zachowane sa odpowiednie dylatacje). Folia jest tania - raczej pomoże niż zaszkodzi w tych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.08.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 No własnie jakas dziwna sprawa z tymi styropianami, Kilka firm: Arbet: styropian dach-podłoga EPS 60 oraz wersja max EPS 80 Austrotherm: EPS 70, EPS 80 Termoorganika EPS 60, EPS 80, EPS 100 Przy czym płyty styropianowe dach-podłoga nie musza służyć do izolacji dachów płaskich, ale również skośnych (przy pelnym deskowaniu). Ponieważ obciążenia przenosi tam blacha/dachówka styropian może być bardziej miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts