grzeniu666 23.12.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Mamy (prawie) SSZ: parter + piętro pełnej wysokości + poddasze nieużytkowe (jeszcze wiązary niezabudowane od spodu), ściany szczytowe jeszcze bardzo nieszczelne (niedociągnięte docelowo do krokwii), okna nieszczelne (niezapianowane). Czy możemy ustawić na parterze kozę, rurę wystawić nad podłogę piętra (otworem schodowym) i tak sobie dogrzewać podczas dalszych prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.12.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Lepiej (bezpieczniej) rurę podłączyć do komina, ew przez okno (np wyjąć skrzydło i wstawić płytę z dziurą na rurę odpowiednio zabezpieczoną) - rura dymowa od kozy podczas palenia mocno się nagrzewa (warto mieć w budynku jak najdłuższy odcinek - lepiej zagrzeje). Jeśli koniecznie chcesz zrobić tak, jak proponujesz, to co z dymem? Będzie sobie "latał" po poddaszu? No chyba, że to bardzo wczesna wersja SSZ bez zabudowy skosów i bez... pokrycia dachu . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.12.2012 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Komina nie ma żadnego (i nie będzie). Myślałem że to ciepłe powietrze (dym) będzie chciało ulatywać górą, m.in. właśnie tymi szczelinami nad ścianami szczytowymi (szerokich na ~15cm, wzdłuż całych krokwii, dwuspad). A "uwolnione" nad podłogą piętra ma do spodu wiązarów te 2,5m, do kalenicy 5m, więc może by się rozeszło i ochłodziło na tyle aby nie poniszczyć czegokolwiek. Ale gdybam bo słabo się znam, a nie chcę nic popsuć... Dach jest, skosów nie będzie, a sufitu nad piętrem jeszcze brak, . Okno jest sposobem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.12.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Jeśli dach jest (rozumiem, że membrana pod pokryciem też) to takie rozwiązanie z dymem na piętrze trochę ryzykowne:- zawirowania powietrza mogą być takie, że cały dom zadymisz- przy ostrzejszym paleniu z rury polecą iskry, które z pewnością membranie nie służą- iskry + drewno to nigdy nie jest dobre połączenie (może jestem przewrażliwiony, ale tak myślę) ja bym wystawiał rurę przez okno - dodatkowo zawsze łatwiej przestawić do pomieszczenia, które chcesz podsuszyć / wykończyć. Natomiast klatkę schodową podczas palenia bym osłonił (tak, żeby odciąć piętro) - przeciągi zabiorą ci większość ciepła - mam tak u siebie, i po osłonięciu klatki (użyłem włókniny ogrodowej, bo miałem w większej ilości - powstała taka duża zasłona) jest dużo cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.12.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 okno lub dziura w ścianie chyba że chcesz napisać o pożarze palę w kozie odpadami z budowy (szkielecik drewniany) i jak się szybra zapomni zamknąć to iskry z komina potrafią lecieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 25.12.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Zrób jak najdłuższy odcinek rury spalinowej (lepsze oddawanie ciepła) i rurę koniecznie wystaw na zewnątrz przez jakiś otwór. Moim zdaniem nie ma możliwości puszczenia dymu do środka domu. Zadymisz cały dom. Jednak obawiam się, że ciężko Ci będzie nagrzać dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 25.12.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Mamy (prawie) SSZ: parter + piętro pełnej wysokości + poddasze nieużytkowe (jeszcze wiązary niezabudowane od spodu), ściany szczytowe jeszcze bardzo nieszczelne (niedociągnięte docelowo do krokwii), okna nieszczelne (niezapianowane). Czy możemy ustawić na parterze kozę, rurę wystawić nad podłogę piętra (otworem schodowym) i tak sobie dogrzewać podczas dalszych prac? Jeśli nie wyprowadzisz rury na zewnątrz będziesz miał tłuste ściany i tynk będzie się kiepsko trzymał, chyba że będziesz wszystkie mył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 25.12.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Kiedyś nazywano to "kurna chata". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 26.12.2012 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Wielkie dzieki panowie za wskazówki. Zatem wyjmę skrzydło z małego okna tam wyprowadzę rurę. Czy rura może się stykać z deskami (tymczasowego "skrzydła z dziurą") czy raczej ją zdystansować jakimiś np. prętami stalowymi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.12.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Z dala od drewna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 27.12.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Wielkie dzieki panowie za wskazówki. Zatem wyjmę skrzydło z małego okna tam wyprowadzę rurę. Czy rura może się stykać z deskami (tymczasowego "skrzydła z dziurą") czy raczej ją zdystansować jakimiś np. prętami stalowymi. Pozdrawiam! Rura styka się z deskami?Przestań już świętować./czytaj pić/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.12.2012 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Rura styka się z deskami?Przestań już świętować./czytaj pić/ Spoko, nic się nie styka. Jaką temperaturą ma rura jakieś 8m od kozy (z ciekawości, na pewno wiesz)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 27.12.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Spoko, nic się nie styka. Jaką temperaturą ma rura jakieś 8m od kozy (z ciekawości, na pewno wiesz)? Temperatury nie mierzyłem, ale u mnie (też ok 8 m rury do trójnika kominkowego) to przy wlocie do komina rury ręką nie dotkniesz ( oczywiście temp zależy od tego jak palisz). Odizolować rurę od drewna możesz np wełną mineralną. Jeśli zrobisz "kotarę" oddzielającą piętro od parteru, to nagrzejesz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 28.12.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Nie wiem i zupełnie mnie to nie interesuje.Ale z Twoim podejściem do tematu ogrzewania może być ładny widok/czytaj pożar/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sniper0 04.01.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Mam do was pytanie chciałbym ogrzać kozą trzy pomieszczenia i chciałbym rozprowadzić ciepło z kozy montując nad nią półkę z otworem od spodu rurą z wentylatorkiem odprowadzić ciepło do innych pomieszczeń czy to zda egzamin?Lub kratkę umiescic za kozą i dołem puscić rurę do innych pomieszczeń? Rozmieszczenie pokoi na dołączonym rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.01.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Nie wentylatorki, tylko wkład kominkowy (lub przerobiona koza) z płaszczem do DGP grawitacyjnego. Kratki robisz wtedy 40 cm od sufitu. Wielkość kratek 20x20 lub 15x30 cm i odpowiednie do nich rury alu spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sniper0 05.01.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Więc nic nie pomoże jeżeli zrobie coś w stylu okapu nad koza i odprowadzę rurami do sąsiednich pokoi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts