krzysiek1504 30.12.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam serdecznie mam pytanie odnośnie jak wykonać 2m mur oddzielający mnie od sąsiada? mur ma mieć około 15m długości 2m wysokości myślę że fundament będzie betonowy a sam mur z bloczków betonowych i obłożony płytkami elewacyjnymi? Konkretne pytania brzmią: W moim rejonie głębokość przemarzania gruntu wynosi 1m - to znaczy że mam wykonać fundament na głębokość 1m czy na zapas głębiej, jeśli tak to ile? Jaka musi być minimalna szerokość całego muru? Czy trzeba robić dylatacje? Czy konieczne jest zbrojenie? Czy istnieje tańsza metoda niż bloczki betonowe? Ile cm nad ziemią wykonuje się izolację poziomą? Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.01.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 1. zrób na 1,2 m - do Jasła masz tylko 50 km (granica kolejnej strefy przemarzania ).2. dylatacja co max 9mb 3. zbrojenie tak - 5 prętów śr. 12 mm + strzemiona śr. 6 mm co 30 cm4. taniej to tylko "mur" z drewna5. izolacja pozioma 15 cm na poziomem "0"Machnij wysokość na 2,2 mb - do tej wysokości nie musisz zgłaszać.P.S. czy w Twojej okolicy nie ma jakiś kamieniołomów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek1504 02.01.2013 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dzięki wielkie za odpowiedź aha jeszcze jedno pytanie na zakończenie oraz początek muru należy zrobić żelbetonowe słupki prawda? wystarczą dwa na 15mb i czy mogą być one takiej samej szerokości jak mur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 03.01.2013 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Słupy co max 3 m w rozmiarze min. 30cmx30cm na 1,2mb głębokie zazbrojone na 4 prętach śr. 12 mm i spinasz strzemionami śr. 6 mm co 30 cm. Przęsła (odległości między słupami ) zbroisz na 5 prętach śr. 12 mm ( 3 od dołu i 2 od góry) + spinasz strzemionami śr. 6 mm też co 30 cm. Węzły zbrojeń ( przęsła ze słupami ) połączyć na zakładki 30cm. Przęseł nie musisz wpuszczać na 1,2 mb w ziemię - max 30-40cm wystarczy ale musisz pozostałe ...cm wypełnić piaskiem o frakcji 5 mm lub żwirem 5 - 20 mm !!! Także chcąc niechcąc kopiesz 15 mb rowu na głębokość 1,2 mb. Pod słupy pełny fundament + zbrojenie pionowe ( 4x12) a pod przęsła piach lub żwir + zbrojenie horyzontalne ( 5 x 12 ). Poziom "0" wyznaczasz sznurkiem i od niego w górę na min. +15 cm do +30 cm wyznaczasz poziom dla przesęł na których położysz izolację ( papę najlepiej ) i będziesz murował co tam planujesz. Około 3,5 m3 betonu klasy B15 ( c12/15) chyba, że masz grunt niestabilny, wilgotny to B20 (C16/20) Powodzenia P.S pamiętaj żeby pręty zbrojeniowe otulić betonem na min 20-25 mm czyli zdystansować je trzeba od krawędzi betonu. Do dystansowania używasz kamyczków - zacznij je gromadzić już dziś wysyłając posłańców w teren Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 03.01.2013 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Taką ilośc to z 2 sąsiadami w tydzień zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 03.01.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Mur może mieć wysokość nawet większą niż 2,2 m i nie musisz tego zgłaszać, bo mur nie oddziela Twojej działki od drogi publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 03.01.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Mur może mieć wysokość nawet większą niż 2,2 m i nie musisz tego zgłaszać, bo mur nie oddziela Twojej działki od drogi publicznej. Pytanie tylko czy nie szkoda kasy? Może lepiej posadzić wzdłuż coś co szybko rośnie? Np. świerka serbskiego w miarę gęsto, albo tuję szmaragd. Jak bardzo jesteś zdesperowany? Nie poczekasz tych 5 lat, aż to wyrośnie w miarę przyzwoicie? Bardzo wredny ten sąsiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek1504 03.01.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi Na pewno roślinnością od "tego" sąsiada się nie będę oddzielał musi być mur i już A krzaczki już rosną i są nie wystarczające. Aha nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie no bo chcąc nie chcąc podczas rozbiórki starego ogrodzenia i budowy muru będę zmuszony wejść kawałek na jego posesję? Pytanie brzmi czy podczas prac może mi zabronić wchodzic na jego część czy może taka budowa jest jakimś wyjątkiem? Chodzi dosłownie o 50cm co by sobie normalnie pracować przy wznoszeniu:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.01.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Może zabronić Ci bo to jego ziemia czyli przysłowiowa miedza. Wiesz, syndrom Pawlaka i Kargula podobno tkwi w każdym z nas Sądzę, po Twoim poście, że nie masz najlepszych relacji z sąsiadem .... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 06.01.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Rany, to taki mur zrobiony zgodnie ze sztuką będzie kosztował z 15 000 minimum, to może lepiej odkupić od GDDKiA ekrany dźwiękochłonne, które wkrótce będą demontowane w całym kraju (bo je budowali bez umiaru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 06.01.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Panele betonowe. Tylko je wsuwasz między słupki. Szybko idzie i gotowe. Sadzisz bluszcz na koniec i nawet dobrze wyglądat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.01.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Rany, to taki mur zrobiony zgodnie ze sztuką ....). Rozumiem, że dla Ciebie sztuka budowlana to pojęcie względne - tak też budujesz swój dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 06.01.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Panele betonowe. Tylko je wsuwasz między słupki. Szybko idzie i gotowe. Sadzisz bluszcz na koniec i nawet dobrze wyglądat:) Można - pytanie czy druga strona zgodzi się na tego typu design Ja bym się nie zgodził a sprawa na pewno wylądowała by w sądzie wstrzymując budowę. Jest mozliwość prawna wstrzymania stawiania takiego koszmarku. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Charlie - druga stronia nie ma nic do gadania. Sprawa w sądzie nie wstrzymuje budowy. Jaką to możliwość prawną masz na myśli? Krzysiek - odsuń swoje ogrodzenie od jego granicy, skoro musisz mieć dostęp z dwóch stron. Nie wolno ci wtargnąc na jego posesje bez jego zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 06.01.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Rozumiem, że dla Ciebie sztuka budowlana to pojęcie względne - tak też budujesz swój dom ? Zupełnie nie rozumiem po co ta uszczypliwość. Nie sądzę, żebyś w mojej wypowiedzi znalazł jakieś podstawy do stwierdzenia, że uważam sztukę budowlaną za rzecz względną. Jestem natomiast przekonany, że 7 na 10 wykonawców takiego płotu stwierdziłoby coś w stylu "Panie po cholerę takie fundamenty do płotu, a po co te strzemiona, po co ten drut 12, wystarczy złomu i gruzu upchać w dół i będzie pan zadowolony." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek1504 06.01.2013 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Można - pytanie czy druga strona zgodzi się na tego typu design Ja bym się nie zgodził a sprawa na pewno wylądowała by w sądzie wstrzymując budowę. Jest mozliwość prawna wstrzymania stawiania takiego koszmarku. A moim zdaniem nie ma sąsiad nic do gadania bo i tak już ogrodzenie nie jest bezpośrednio w granicy działki tylko przesunięte jest na moją niekorzyść. I od mojej strony planuje obłożyć mur płytkami elewacyjnymi a od jego zostawić betonowy pustak aha czy muszę ten beton czymś zaimpregnować? i w ten sposób nie bede musiał wchodzić na jego działkę (ps już czuje jaka bedzie afera jak bede zmieniał ogrodzenie że w złym miejscu to robię że mu na działkę wchodzę a planuje postawić w tym samym miejscu jak jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.01.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Charlie - druga stronia nie ma nic do gadania. Sprawa w sądzie nie wstrzymuje budowy. Jaką to możliwość prawną masz na myśli? .... Miałem niedawno Klientkę, wzięty łódzki prawnik, która załatwiła w ten sposób sąsiada stawiającego właśnie tego typu betonowe ogrodzenie w granicy jej działki. Jakimiś argumentami pozew umotywowała, że Sąd zgodził się na jej argumentację - nie wiem dokładnie jakimi, ale myślę, że w planie zagospodarowania tego terenu był zapis "zabudowa rezydencjonalna". Nawet na tzw. chłopski rozum to tego typu ogrodzenie ( betonowe słupki + płyty ) nie kwalifikuje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 ... . Jestem natomiast przekonany, że 7 na 10 wykonawców takiego płotu stwierdziłoby coś w stylu "Panie po cholerę takie fundamenty do płotu, a po co te strzemiona, po co ten drut 12, wystarczy złomu i gruzu upchać w dół i będzie pan zadowolony." Nie wiem co Ci mam na to odpowiedzić ale myślę, że Inwestor nie powinien dalej zadawać się z tego typu szpecami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 07.01.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 u mnie w mpzp jest że wszystkie ogrodzenia na terenie objętym tym planem muszą mieć prześwit ileś tam procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Miałem niedawno Klientkę, wzięty łódzki prawnik, która załatwiła w ten sposób sąsiada stawiającego właśnie tego typu betonowe ogrodzenie w granicy jej działki. Podkresliłam różnicę między twoim przypadkiem a tym, co planuje Krzysztof. Ogrodzenie w granicy musi być uzgodnione przez obydwóch właścicieli. Zabudowa rezydencjonalna (o ile nie zabrania tego MPZP) nie dotyczy ogrodzeń tylko minimalnej wielkości działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts