Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie oddzielić od wrednego sąsiada 2m murem?

Recommended Posts

u mnie w mpzp jest że wszystkie ogrodzenia na terenie objętym tym planem muszą mieć prześwit ileś tam procent

Przeswity zwykle dotyczą ogrodzenia droga-działka a nie działka-działka.

U mnie wytyczne są by ogrodzenie od ulicy było wysokie max 1,5 m. Ale między sąsiadami mogę mieć wysoki mur (mam prawie 3 m z jednej strony)

Czy mógł by mi ktoś powiedzieć ile kosztuje m3 betonu oraz cenę druta fi 12 i strzemion fi 6? Jak będę miał takie dane to sobie wyliczę szacunkowy koszt muru?

m3 betonu to około 200zł

tona stali żebrowanej to około 2600zł, a gładkiej 2800.

Wszystko zależy od regionu. Powiedz ile metrów prętów fi12 i jakie wymiary strzemion i ich ilość, to będziemy mogli coś sprecyzować. 1m pręta fi12 waży w przybliżeniu 11kg.

Nie lepiej dać sąsiadowi ze 2000 na reke albo za te pieniadze wyprawić uczte w celu pogodzenia sie i spokój? :)

Niektórych sąsiadów w ten sposób nie udobruchasz. W tym kraju jest mnóstwo wrednych typów, na których nawet bat nie pomoże.

Wierz mi bo znam kilku takich i przez lata dzieciństwa obok takiego gnoja mieszkałem. Tacy ludzie potrafią wiele.

Ja Krzyśka rozumiem. Dziękuję Bogu, że sąsiadów teraz mam spoko.

Nikt tak życia w Polsce nie potrafi spieprzyć, jak porypany sąsiad.

Niektórych sąsiadów w ten sposób nie udobruchasz. W tym kraju jest mnóstwo wrednych typów, na których nawet bat nie pomoże.

Wierz mi bo znam kilku takich i przez lata dzieciństwa obok takiego gnoja mieszkałem. Tacy ludzie potrafią wiele.

Ja Krzyśka rozumiem. Dziękuję Bogu, że sąsiadów teraz mam spoko.

Nikt tak życia w Polsce nie potrafi spieprzyć, jak porypany sąsiad.

Spróbować nie zawadzi. Wina często leży pośrodku.

A konflikt zawsze przez taki płot moze sie jeszcze zaognić.

Spróbować nie zawadzi. Wina często leży pośrodku.

A konflikt zawsze przez taki płot moze sie jeszcze zaognić.

Ty masz rację i ja mam rację :)

Zawsze warto zacząć od próby pogodzenia się.

Czasami jednak nie jest to możliwe, bo zdarzają się zupełnie niereformowalne, wredne, zburaczałe typy.

Wspomniany przeze mnie sąsiad w końcu się wyprowadził i dopiero wtedy nasze rodziny się pogodziły.

Niestety w nowym miejscu nasz były już sąsiad zdążył się skłócić ze wszystkimi dookoła i ma mur ze wszystkich stron taki po 2,5 m cmentarny, bo ludzie w jego otoczeniu gościa strawić nie mogli.

Przykre, ale prawdziwe.

Aż tyle kg to niemożliwe może 1,1 miałeś na myśli??

Naturalnie mój błąd! Przepraszam, podałem cenę 1 całego pręta, czyli 12mb pręta żebrowanego fi12, a nie 1m. 1m waży 0,888kg.

Tutaj masy 1m prętów o innych średnicach: http://www.destro.pl/budownictwo/ile-wazy-stal-prety-zbrojeniowe/

• 1 month później...
Witam serdecznie mam pytanie odnośnie jak wykonać 2m mur oddzielający mnie od sąsiada?

mur ma mieć około 15m długości 2m wysokości myślę że fundament będzie betonowy a sam mur z bloczków betonowych i obłożony płytkami elewacyjnymi?

Konkretne pytania brzmią:

W moim rejonie głębokość przemarzania gruntu wynosi 1m - to znaczy że mam wykonać fundament na głębokość 1m czy na zapas głębiej, jeśli tak to ile?

Jaka musi być minimalna szerokość całego muru?

Czy trzeba robić dylatacje?

Czy konieczne jest zbrojenie?

Czy istnieje tańsza metoda niż bloczki betonowe?

Ile cm nad ziemią wykonuje się izolację poziomą?

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi :p

Mam ten sam problem wiec pośle się podpowiedziami. Ja najlepiej bym 3m zrobił by nie zaglądali do mnie z ciekawości.

Mam ten sam problem wiec pośle się podpowiedziami. Ja najlepiej bym 3m zrobił by nie zaglądali do mnie z ciekawości.

Hehe, przypomniał mi się sąsiad mojego teścia. Rozgranicza ich mur z ligustra, tak na wysokość około 2 m.

Jak facet chce zobaczyć co się u teścia dzieje, to nawet się nie trzaska, tylko przystawia drabinę malarską wchodzi na nią i po prostu patrzy :)

Taki sąsiad to skarb :p

Moze nie na temat ale mysle ze :

Bedziesz mieszkac tam jeszcze dluugo...chcesz mieszkac z takim plotem i nerwami ? i moze jeszcze po sadach biegac ?

Ty chyba nie masz co robic z czasem !!!

Wez i looknij z okna co sasiad lubi zajadac/popijac. Nastepnie zrob odpowiednie zakupu/przyotowania i idz sie z nim pogodzic ! TO JEDYNE SENSOWNE ROZWIAZANIE a inne to tylko zakup innego domu.

PRZECIEZ TAK SIE NIE DA ZYC !