Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja odgromowa przy blachodachówce panelowej

Recommended Posts

Dekarze mi kładą blaszane panele na rąbek (szerokie na 0,5m, długości krokwii tj. 5,4m, z powłogą zabezpieczającą HDX) łączone między sobą na klik (znaczy zatrzask-zamek tłoczony na każdym panelu, przykład). Wczoraj się "obudziłem" że przecież chcę robić instalacją odgromową, a conajmniej przy kalenicy trzeba jej część zrobić teraz, bo potem dostęp tam będzie dużo trudniejszy (wzdłuż krawędzi dachu łatwiej, choćby przy późniejszym ocieplaniu fasady). Coś szukałem i czytałem i mam dwie koncepcje:

1. Zamocować do gąsiorów drut fi8 na całej szerokości, i co np. 2m (?) dokręcić trójnikiem taką"antenkę" na ze 30cm (?) ponad gąsior. Antenki w rozstawie 2-3m (zamiast samego drutu) z myślą o mniejszej widoczności z dołu, drut wzdłuż kalenicy dałbym nisko i/lub ca. 10cm w bok od kalenicy aby z jednej (ważniejszej) strony był niewidoczny.

2. Zostawić gąsior "w spokoju" i później np. połączyć każdy panel na dole do drutu pociągniętego wzdłuż rynny. Minus taki (chyba) że w razie uderzenia prędzej poniszczy (wizualnie) panele dachowe.

Poradzicie coś bo na dniach (może już jutro) z tymi gąsiorami będą działać... PS. Okolica nisko zabudowana, i niezbyt gęsto. Widoczność "odrutowania" odgromowego najchętniej jak najmniejsza (wiadomo).

dach-odgr-1a1.jpg

dach-odgr-1a2.jpg

Edytowane przez grzeniu666

Witam.

Najwieksze szanse na właściwe wykonanie jest oparcie się na rzetelnym projekcie, powstałym zgodnie z PN-EN 62305 : https://sklep.pkn.pl/?m=product&a=find&pfnameopt=e&pfsymbolopt=e&pfsymbol=PN-EN+62305&pfname=&pfics=&pfnormyopt=w&submit=Szukaj

EDIT - Dziwne. Posty znikają, czy też moderacja wybiórcza ?

A może autor się wycofuje ?

Edytowane przez elpapiotr
Znikające posty