Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperacja i kominek...

Recommended Posts

Kolego Szanowny wszyscy wiemy że TB jest oryginałem a jego pomysły dotyczące miedzy innymi ocieplania są delikatnie mówiąc kontrowersyjne niemniej przynajmniej w tym dziale udzielił paru pomocnych wskazówek i to za darmo . Jeśli się nie zgadzasz z jego zdaniem to napisz dlaczego a wszyscy na tym skorzystają Nie ma co okazywać swojego chamstwa zwłaszcza jeśli należy się do elity forum . Pozdrawiam

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to się zaj...iście dużo dowiedziałem :mad: Czy mogę prosić o jakieś konkrety a nie przepychankę. Co do WM z reku to z tego co wiem to jest to system zrównoważony a niewielkie nadciśnienie można jedynie wymusić. Gdziekolwiek nie sięgnąłem to stanowisko jest jasne - zamknięta komora spalania z doprowadzeniem zewnętrznym powietrza. Pozwolę się zatem zapytać Pana TB skąd ma takie informacje, że przy WM można mieć otwarte palenisko - jeśli to fakt to moja małżonka Pana ozłoci ;)

Jak się projektuje dom, aby było otwarte palenisko, to ROBI SIĘ te instalacje tak, aby wszystko działało poprawnie!

Wtedy niezrównoważenie wentylacji (nadmiar nawiewu), czasem znaczne, pojawia się, jak w kominku się pali (termostat kominkowy o tym powie).

Adam M.

Pozwolę się zatem zapytać Pana TB skąd ma takie informacje, że przy WM można mieć otwarte palenisko - jeśli to fakt to moja małżonka Pana ozłoci
Robię WM z odzyskiem ciepła od 1990 roku - kiedy to jeszcze prawo nakazywało mieć WG. Wszelkie wojny z kominiarzami i wątpliwości co do przepisów i rozwiązań, załatwiam przez najlepiej zorientowaną osobę - mająca wszystkie przepisy w głowie - Pana Janusza Rękasa http://www.kominiarczyk.pl

http://www.kominiarczyk.pl/html/prawo.html Tu, pod hasłem "prawo" jest mail i telefon. Ja zadzwoniłem do Szanownego Janusza i wypytałem się.

Do spalenia 1kg drewna potrzeba 8-10m3 powietrza. Najczęściej WM pracuje na 130m3/h dając lekkie nadciśnienie. Kominek to na ogół 1 - 2kg/h Nie ma więc obawy o kominek otwarty i o zdrowie, przy wentylacji zrównoważonej lub wentylacji plus.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Robię WM z odzyskiem ciepła od 1990 roku - kiedy to jeszcze prawo nakazywało mieć WG. Wszelkie wojny z kominiarzami i wątpliwości co do przepisów i rozwiązań, załatwiam przez najlepiej zorientowaną osobę - mająca wszystkie przepisy w głowie - Pana Janusza Rękasa http://www.kominiarczyk.pl

http://www.kominiarczyk.pl/html/prawo.html Tu, pod hasłem "prawo" jest mail i telefon. Ja zadzwoniłem do Szanownego Janusza i wypytałem się.

Do spalenia 1kg drewna potrzeba 8-10m3 powietrza. Najczęściej WM pracuje na 130m3/h dając lekkie nadciśnienie. Kominek to na ogół 1 - 2kg/h Nie ma więc obawy o kominek otwarty i o zdrowie, przy wentylacji zrównoważonej lub wentylacji plus.

Tylko 2 pytania dodatkowe:

1. czy spalanie w takim kominku powietrza uprzednio ogrzanego jest ekonomiczne?

2. skoro otwarte palenisko, to szyber jeśli jest, nie jest szczelny - co ze stratą wentylacyjną gdy nie palimy w kominku?

Tylko 2 pytania dodatkowe:

1. czy spalanie w takim kominku powietrza uprzednio ogrzanego jest ekonomiczne?

2. skoro otwarte palenisko, to szyber jeśli jest, nie jest szczelny - co ze stratą wentylacyjną gdy nie palimy w kominku?

Ad1 -Kominek to nie kotłownia czy inne ogrzewanie! Czy kwiaty w wazonie są ekonomiczne? Poza tym o czym Pan pisze? 1kg drewna zabiera 8m3 powietrza a daje 1 kWh

Ad2 Gdy nie palimy - zamykamy szyber.

Teraz architekci wnętrz wstawiają głównie takie kominki! Jak Pan zrobi doprowadzenie powietrza??? Ciekaw jestem!0_8014d1c2aaf4957275a62a650a2beb29.jpg

Czy ktos kto ma kominek w energooszczędnym domu mógłby mi zdradzić czy komin ma murowany z wkladem czy systemowy? W systemowych są wyczystki, nawiewy czyli rzeczy konieczne do obsługi komina ale niepomagające w temacie max uszczelnienia domu przy WM. Co by w tej sytuacji wybrać, jak to macie porobione?

Czy ktos kto ma kominek w energooszczędnym domu mógłby mi zdradzić czy komin ma murowany z wkladem czy systemowy? W systemowych są wyczystki, nawiewy czyli rzeczy konieczne do obsługi komina ale niepomagające w temacie max uszczelnienia domu przy WM. Co by w tej sytuacji wybrać, jak to macie porobione?

Komin najlepiej "dokleić" do domu, by nie dziurawił dachu.

Ps. A na 20 cm styropianu, nie da się postawić domu izolowanego.

Ad1 -Kominek to nie kotłownia czy inne ogrzewanie! Czy kwiaty w wazonie są ekonomiczne? Poza tym o czym Pan pisze? 1kg drewna zabiera 8m3 powietrza a daje 1 kWh

Ad2 Gdy nie palimy - zamykamy szyber.

Teraz architekci wnętrz wstawiają głównie takie kominki! Jak Pan zrobi doprowadzenie powietrza??? Ciekaw jestem![ATTACH=CONFIG]258305[/ATTACH]

Panie, kwiatami się nie pali, poza tym zapytałem czy ekonomicznie.

zdaję sobie sprawę że nie doprowadzi się do niego powietrza z zewnątrz - w końcu jest otwarty - nie???

Poza tym to coś Pan pokazał jakoś kłóci sie z tym cos Pan potem zaraz napisał:

Komin najlepiej "dokleić" do domu, by nie dziurawił dachu.

...

czyli standard

a po co taki jak można taki

http://kamin-iliya.ru/published/publicdata/KAMINILIRUKA/attachments/SC/products_pictures/Arkiane_Kephren_8_enl.jpg

Edytowane przez gentoonx

dolot powietrza od dołu, spaliny 4 rurami w rogach co je widzisz do dołu i komin z wentylatorem - dlatego wkleiłem półotwarty bo wiedziałem, że ktoś spyta

tyle że drogie bydle - ale pięęęęękny :)

No piękny :). Jednak jak prądu zabraknie to niestety wędzarnia w domu.

W nim nie pali się na ogół jak otwarty - właściwie tylko w zamkniętym powinno się palić

Jak nie ma prunda to właściwie sam wygasa - dusi się wtedy, ale zabezpieczenie na wentylator też można zrobić

No, co kto lubi, ale jak coś kosztuje prawie 10keurosów to i swoje fochy wolno mu mieć :p

• 2 weeks później...

Widzę, że u mnie podobnie jak u Szanownego Forumowicza - tzn. PC, rekuperator (bez GWC), ściany z silikatu 24 cm ocieplenie 15 cm grafitowego (lambda 0.31) z frezem, na podłodze 19 cm EPS 100 + 3 cm systemowego + ogrzewanie podłogowe na całości domu i połowie garażu + 8 cm wylewki. Okna trójszybowe na profilu 80 mm U dla całego okna poniżej 1 kW. Dom parterowy 186 m2 w tym garaż 33 m2.

Pokrótce moje spostrzeżenia , które wysnułem na podstawie opinii wykonawców:

1. 20 cm styropianu na podłogę na gruncie to przy ogrzewaniu podłogowym dobry wybór, przy grzejnikach wypas a mówimy o EPS a nie XPS więc w Twoim przypadku w zupełności wystarcza.

2. Grafit 20 cm to rewelacyjne ocieplenie choć na Twoim miejscu zmniejszyłbym trochę - różnica w cenie istotna a przyrost izolacyjności już niewielki.

3. Komin systemowy - jeśli dobrze złożony to nie ma problemu z nieszczelnościami o co w murowanym znacznie trudniej. Na wyczystkach podwójne uszczelnienie więc problemu nie ma.

4. Przy WM szczelność domu jest pożądana ale nie popadajmy w przesadę. Przecież od czasu do czasu otwieramy drzwi, okna, wyjścia tarasowe itp. nie mówiąc już o takiej "nieszczelności" jak np. okap w kuchni (chyba że z obiegiem zamkniętym). No chyba że planujesz nieotwieralne okna i wyjście z domu ze śluzą ciśnieniową ;)

Podsumowując - wykonawca PC po przyjrzeniu się "konfiguracji" domu zaproponował PC o mniejszej mocy ze względu na parametry izolacyjności o których wcześniej nie wiedział.

Co do kominka to waham się pomiędzy Arysto a Spartherm - oba z szczelną komora spalania. Te drugie trochę lepiej wykonane, a ponieważ planuję gilotynę to zdecydowanie szczelniejsze (uszczelka i docisk po opuszczeniu szyby) ale i droższe. Jak wybiorę i zacznę stosować nie omieszkam zamieścić opinii.

Edytowane przez syper

Widzę, że u mnie podobnie jak u Szanownego Forumowicza - tzn. PC, rekuperator (bez GWC), ściany z silikatu 24 cm ocieplenie 15 cm grafitowego (lambda 0.31) z frezem, na podłodze 19 cm EPS 100 + 3 cm systemowego + ogrzewanie podłogowe na całości domu i połowie garażu + 8 cm wylewki. Okna trójszybowe na profilu 80 mm U dla całego okna poniżej 1 kW. Dom parterowy 186 m2 w tym garaż 33 m2.

Pokrótce moje spostrzeżenia , które wysnułem na podstawie opinii wykonawców:

1. 20 cm styropianu na podłogę na gruncie to przy ogrzewaniu podłogowym dobry wybór, przy grzejnikach wypas a mówimy o EPS a nie XPS więc w Twoim przypadku w zupełności wystarcza.

2. Grafit 20 cm to rewelacyjne ocieplenie choć na Twoim miejscu zmniejszyłbym trochę - różnica w cenie istotna a przyrost izolacyjności już niewielki.

3. Komin systemowy - jeśli dobrze złożony to nie ma problemu z nieszczelnościami o co w murowanym znacznie trudniej. Na wyczystkach podwójne uszczelnienie więc problemu nie ma.

4. Przy WM szczelność domu jest pożądana ale nie popadajmy w przesadę. Przecież od czasu do czasu otwieramy drzwi, okna, wyjścia tarasowe itp. nie mówiąc już o takiej "nieszczelności" jak np. okap w kuchni (chyba że z obiegiem zamkniętym). No chyba że planujesz nieotwieralne okna i wyjście z domu ze śluzą ciśnieniową ;)

Podsumowując - wykonawca PC po przyjrzeniu się "konfiguracji" domu zaproponował PC o mniejszej mocy ze względu na parametry izolacyjności o których wcześniej nie wiedział.

Co do kominka to waham się pomiędzy Arysto a Spartherm - oba z szczelną komora spalania. Te drugie trochę lepiej wykonane, a ponieważ planuję gilotynę to zdecydowanie szczelniejsze (uszczelka i docisk po opuszczeniu szyby) ale i droższe. Jak wybiorę i zacznę stosować nie omieszkam zamieścić opinii.

20 cm styro w podłodze nie jest izolacją termiczną !

20 cm styro w podłodze nie jest izolacją termiczną !

Czym a takim razie jest? Czy te 20 cm styro nie ma zadnego oporu cieplnego ? Wg TB zapewne nie ma, co tłumaczy tzw fizyka alternatywna. Opór cieplny dla styro w posadzce pojawia sie dopiero przy 30 cm grubosci, z tym jest niezalezny od lambdy styro, warunek jest jeden: conajmniej 30 cm.

Te 30 cm styro ma znaczenie znacznie szersze, okresla: rodzaj energoszczednosci budynku

30 cm - budynek izolowany, ponizej 30 cm - durszlak

cechę charakterystyczną projektanta ponizej 30 cm - łajdak

Edytowane przez asolt

Przy identycznej izolacji straty do gruntu, przy ogrzewaniu podłogowym są większe (i to sporo) niż dachem. Wynika to z większej różnicy temperatur wylewka - grunt niż sufit - dach, z braku zysków słonecznych do gruntu i z odbioru ciepła przez grunt - wynikającego z PN-EN-ISO 13370

Może taż Pan skorzystać z

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 6 listopada 2008 r.

w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową oraz sposobu sporządzania i wzorów świadectw ich charakterystyki energetycznej 2)

czy
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 17 marca 2009 r.

w sprawie szczegółowego zakresu i form audytu energetycznego oraz części audytu remontowego, wzorów kart audytów, a także algorytmu oceny opłacalności przedsięwzięcia termomodernizacyjnego

20 cm od gruntu - TO NIE JEST IZOLACJA!