Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperacja i kominek...

Recommended Posts

Przy identycznej izolacji straty do gruntu, przy ogrzewaniu podłogowym są większe (i to sporo) niż dachem. Wynika to z większej różnicy temperatur wylewka - grunt niż sufit - dach, z braku zysków słonecznych do gruntu i z odbioru ciepła przez grunt - wynikającego z PN-EN-ISO 13370

Może taż Pan skorzystać z

czy

20 cm od gruntu - TO NIE JEST IZOLACJA!

Skoro taK chetnie sie Pan powołuje na rozporządzenia to prosze podac które zapisy i rozporzadzenia i normy literalnie mówią o tych 30 cm styro w posadzce lub z jakich zapisów wynika te 30 cm. Znam te rozporządzenie i normę ale nie doczytałem sie tych 30 cm styro

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro taK chetnie sie Pan powołuje na rozporządzenia to prosze podac które zapisy i rozporzadzenia i normy literalnie mówią o tych 30 cm styro w posadzce lub z jakich zapisów wynika te 30 cm. Znam te rozporządzenie i normę ale nie doczytałem sie tych 30 cm styro

Przecież jest Pan zadeklarowanym wrogiem izolowania - to po co to Panu! Pan musi z definicji zwalczać izolowanie.

Izolacja od gruntu zaczyna się od 30cm - Na 20 cm nie postawi Pan domu izolowanego!

A zapisy... zapisy podałem, by Pan policzył!!!! Nikogo nie dziwi 30 cm izolacji w dachu. Gdybym napisał: IZOLACJA W DACHU ZACZYNA SIĘ OD 30 CM , nie byłoby żadnej reakcji. A przecież przy 30 cm izolacji - straty do gruntu przy ogrzewaniu podłogowym są większe niż sufitem przez dach!! Skoro większe to skąd to zdziwienie?

Można spytać dlaczego Pan dał XPS zamiast EPS-u . Przy długotrwałym obciążeniu XPS "puszcza" powietrze - jak balonik tydzień po sylwestrze. EPS to kulki i i sprawdzone, że po 20 latach nic nie siada.

http://www.plastkemiforetagen.se/Material/EPS%20Bygg%20Grundboken.pdf

XPS cells contain insulating gases in addition to air that eventually diffuse out of the cells, thus lowering the insulating value. The Long Term Thermal Resistance(LTTR) of XPS is therefore less than its "initial" R-factor. The R-factor of EPS remains constant over the life of the product because the manufacturing process used in EPS results in normal air, rather than gas, in the voids in the product.

• 5 years później...

Witam! Mam pytanie odnośnie kominka i rekuperacji. Kiedy projektowałem budynek (parter z poddaszem uzytkowym) od początku poinformowalem projektanta że w domu będzie rekuperacja i nie ma potrzeby projektowania kominów wentylacyjnych (jedynie jeden komin wentylacyjny dla garażu i kotłowni - nie włączone w system rekuperacji). Zaprojektowałem też w salonie kominek i projektant stwierdził że mimo rekuperacji oprócz przewodu kominowego musi być też przewód wentylacyjny grawitacyjny, pod katem odbioru domu - jedno i drugie zostało wymurowane, dodatkowo zamontowałem rurę 110 doprowadzającą powietrze. Aktualnie jestem na etapie wykonywania rekuperacji i z tego co przeglądałem na forum to widzę że nie jest to łatwy temat. Z tego co zrozumiałem to dobrze że zrobiłem niezależny dopływ powietrza i wszystko powinno funkcjonować prawidłowo z rekuperacja o ile będę miał zamknięta komorę spalania w kominku. Dodam że kominek będzie raczej pełnił funkcję rekreacyjną.

Moje zasadnicze pytanie brzmi co z tym przewodem kominowy wentylacyjnym?? Z tego co rozumiem to jest on zbędny, co więcej może zakłócać pracę rekuperacji i będzie generał stratę ciepła. Zamurować?? Zostawić pod kątem odbioru i później zaślepić?? Może są jakieś szczelne kratki z żaluzjami?

Jutro planuję zapytać szefa ekipy która projektowała i wykonuje rekuperację, ale chciałb też poznać Państwa opinie.

projektant stwierdził że mimo rekuperacji oprócz przewodu kominowego musi być też przewód wentylacyjny grawitacyjny, pod katem odbioru domu

Nieuk. Nie zna podstawowych przepisów - Rozporządzenie w s prawie WT

§ 148

[...]

2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować

wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

Moje zasadnicze pytanie brzmi co z tym przewodem kominowy wentylacyjnym??

Szczelnie zamknąć, otynkować, zapomnieć. Żałować wydanych na to pieniędzy i ryzyka, że ktoś skopał obróbkę blacharską.

Edytowane przez Kaizen

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Witam! Mam pytanie odnośnie kominka i rekuperacji. Kiedy projektowałem budynek (parter z poddaszem uzytkowym) od początku poinformowalem projektanta że w domu będzie rekuperacja i nie ma potrzeby projektowania kominów wentylacyjnych (jedynie jeden komin wentylacyjny dla garażu i kotłowni - nie włączone w system rekuperacji). Zaprojektowałem też w salonie kominek i projektant stwierdził że mimo rekuperacji oprócz przewodu kominowego musi być też przewód wentylacyjny grawitacyjny, pod katem odbioru domu - jedno i drugie zostało wymurowane, dodatkowo zamontowałem rurę 110 doprowadzającą powietrze. Aktualnie jestem na etapie wykonywania rekuperacji i z tego co przeglądałem na forum to widzę że nie jest to łatwy temat. Z tego co zrozumiałem to dobrze że zrobiłem niezależny dopływ powietrza i wszystko powinno funkcjonować prawidłowo z rekuperacja o ile będę miał zamknięta komorę spalania w kominku. Dodam że kominek będzie raczej pełnił funkcję rekreacyjną.

Moje zasadnicze pytanie brzmi co z tym przewodem kominowy wentylacyjnym?? Z tego co rozumiem to jest on zbędny, co więcej może zakłócać pracę rekuperacji i będzie generał stratę ciepła. Zamurować?? Zostawić pod kątem odbioru i później zaślepić?? Może są jakieś szczelne kratki z żaluzjami?

Jutro planuję zapytać szefa ekipy która projektowała i wykonuje rekuperację, ale chciałb też poznać Państwa opinie.

Witam,

Według prawa budowlanego budynek musi posiadać system wentylacji grawitacyjnej lub wentylacji mechanicznej. Nie jest dozwolone jest łączenie wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej, ponieważ może to powodować zakłócenie ich pracy. W tym przypadku powinien Pan porozumieć się z projektantem oraz zamurować istniejący kanał wentylacji grawitacyjnej (lub ewentualnie wykorzystać zaślepkę kanału wentylacyjnego.

Czy wybrał już Pan producenta rekuperatora?

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

• 1 month później...

Mając rekuperacje kominek powinen zostać do niej dostosowany czyli zamknięta komora spalania, powietrze doprowadzone z zewnątrz.

1) Jak najlepiej doprowadzić powietrze z zewnątrz do kominka? np rurą w posadzce czy wykorzytać komin spalinowy z wkładem ceramicznym i np uzyć wkładu kominowego koncentrycznego czyli w środku pójda spaliny a na zewnątrz przewodu dostarczone bedzie powietrze do kominka?

2)Nie wiem czy czegoś nie mylę ale zwykły kominek bez płaszcza wodnego powietrze do spalania zaciąga z zewn i na zewn wyrzuca spaliny a kratki które są w obudowie kominka slużą: dolna do zaciągania zimniejszego powietrza, górne do wyrzucania ciepłego powietrza do pomieszczenia? czy te powietrze wylatujące z górnych kratek pochodzi z tego samego pomieszczenia? Czy nie zakłóca to pracy rekuperacji?

Kominek w domu z WM musi być szczelny , powietrze do procesu spalania tylko doprowadzone z zewnątrz , najlepiej i najtaniej rura w posadzce , równie ważna jak i nie najważniejsza sprawa - centrala wentylacyjna musi mieć funkcję nazwijmy ją " dokładanie do kominka " gdzie po uruchomieniu tej funkcji zwiększy się nawiew do budynku a wywiew odpowiednio zmniejszy w celu wyrównania ciśnienia po otwarciu kominka gdzie powietrze zostanie zaciągnięte nie z zewnątrz tylko z domu . Gdy tej funkcji brak będzie się dymiło do pomieszczenia po otwarciu drzwiczek - to bardzo ważne

, równie ważna jak i nie najważniejsza sprawa - centrala wentylacyjna musi mieć funkcję nazwijmy ją " dokładanie do kominka " gdzie po uruchomieniu tej funkcji zwiększy się nawiew do budynku a wywiew odpowiednio zmniejszy w celu wyrównania ciśnienia po otwarciu kominka gdzie powietrze zostanie zaciągnięte nie z zewnątrz tylko z domu . Gdy tej funkcji brak będzie się dymiło do pomieszczenia po otwarciu drzwiczek - to bardzo ważne

Ciekawostka. Mam kilka lat kominek, reku bez funkcji kominkowej, palę średnio kilka razy w sezonie i jesli dokladam (a nie zawsze dokladam, bo czasem spalam jeden wklad) nigdy nie zadymilo mi do pomieszczenia.

EDIT - moze udalo mi sie zadymic raz, czy dwa, zanim nie doczytalem, ze przed otwarciem nalezy przymknąć dolot powietrza z zewnatrz, a drzwiczki otwierac powoli.

Edytowane przez fotohobby

Ciekawostka. Mam kilka lat kominek, reku bez funkcji kominkowej, palę średnio kilka razy w sezonie i jesli dokladam (a nie zawsze dokladam, bo czasem spalam jeden wklad) nigdy nie zadymilo mi do pomieszczenia.

W takim razie nie chcę cię martwić ale są dwie możliwości

1 . masz nie zbilansowana centralę nawiew = wywiew na korzyść nawiewu

2 . nie szczelny dom

fizyki nie da się oszukać

Oczywiscie, ze mam nieszczelny dom - jest podziurawiony chocby nawiewem i wywiewem WM w scianach.

Nawet gdyby dom byl 100% szczelny, to wiesz co robi ciąg w dobrze dobranym, rozgrzanym kominie ?

Wspomaga pracę wentylatora nawiewnego, co powoduje, ze przez kanaly nawiewne do domu dociera wiecej powietrza, rownoważąc ciśnienie.

Praw fizyki nie oszukasz

Bedziesz bronil swojej tezy bedac teoretykiem w tym temacie ?

Tylko dlatego, ze kupiles reku z funkcja kominkową, choc jej jeszcze nie użyłeś ?

Bedziesz mial kontaktron w drzwiczkach kominka, czy funkcje kominkowa bedziesz uruchamiał recznie ?

Edytowane przez fotohobby

W takim razie nie chcę cię martwić ale są dwie możliwości

1 . masz nie zbilansowana centralę nawiew = wywiew na korzyść nawiewu

2 . nie szczelny dom

fizyki nie da się oszukać

Ad 1. Co się dzieje, jak przy zbilansowanej rekuperacji ktoś odpali odkurzacz centralny? Zrobi sobie próżnię w domu? To samo dzieje się, jak komin wysysa powietrze z wewnątrz.

Ad 2. Nie ma domów szczelnych. Standard pasywny to pół kubatury na godzinę wymiany przy różnicy ciśnień 50Pa.

Mam rekuperację i nieszczelny kominek bez podpiętego powietrza z zewnątrz. Nie miałem przypadku zaciągania dymu do domu.

Oczywiscie, ze mam nieszczelny dom - jest podziurawiony chocby nawiewem i wywiewem WM w scianach.

Nawet gdyby dom byl 100% szczelny, to wiesz co robi ciąg w dobrze dobranym, rozgrzanym kominie ?

Wspomaga pracę wentylatora nawiewnego, co powoduje, ze przez kanaly nawiewne do domu dociera wiecej powietrza, rownoważąc ciśnienie.

Praw fizyki nie oszukasz

Bedziesz bronil swojej tezy bedac teoretykiem w tym temacie ?

Tylko dlatego, ze kupiles reku z funkcja kominkową, choc jej jeszcze nie użyłeś ?

Bedziesz mial kontaktron w drzwiczkach kominka, czy funkcje kominkowa bedziesz uruchamiał recznie ?

Sory nie chciałem urazić , ani wbić kija w mrowisko bo jestem tu teoretykiem tak jak mówisz , nie sprzedawcą instalatorem naganiaczem . Jestem teoretykiem ale z wiedzą wyniesioną z tego forum , z wiedzą którą szukałem , czytałem aby sam zakupić coś co potrzebowałem - tak jak większość tu ludzi czytających nawet nie zarejestrowanych.

Jak będe uruchamiał ? - mam taką funkcję na sterowniku - oczywiście ręcznie klikając

Naprawdę nie chciałem urazić sory jeszcze raz

Ale skoro masz centrale która nie działa tak jak sobie tego życzysz ( z wydatkami nawiew - wywiew ) tylko tak jak jej czynniki zewnętrzne lub inne wymuszą to nie zazdroszczę .

Mam rekuperację i nieszczelny kominek bez podpiętego powietrza z zewnątrz. Nie miałem przypadku zaciągania dymu do domu.

Gratuluję odwagi to raz a dwa to może jeszcze powiesz że twoja lub wasze centrale ( czując że właśnie cug w kominie wzrasta ) zwiększają samoistnie wydatek wentylatora żeby nie dość że przepuścić nadmiar powietrza potrzebnego aby " zaspokoić cug w nieszczelnym kominku ( zrównoważyć siłę ciągu kominowego i ciśnienia w domu ) i aby zaspokoić nawiew świeżego powietrza do pomieszczeń które ma zostać w domu czyli sławne 30 m3 na osobę/dobe do pomieszczenia

cuda panie :rotfl:

Edytowane przez toommm

Gratuluję odwagi.

Współczuję wiary w marketing. Przepisy dmuchają na zimne - a i tak pozwalają na kominek otwarty przy zrównoważonej wentylacji mechanicznej.

Jak działa wentylacja grawitacyjna? Wysysa powietrze przez komin i wytworzone podciśnienie zasysa powietrze nawiewnikami, więc bliżej jej do wentylacji mechanicznej wywiewnej, niż do rekuperacji - też przepisy nie mają nic przeciwko kominkom z otwartą komorą.

To świadczy o tym, że te rozwiązania są bezpieczne.

Niebezpieczne i zabronione jest montowanie kominków pobierających powietrze z pomieszczenia tylko przy wentylacji mechanicznej wywiewnej.

Gmoże jeszcze powiesz że twoja lub wasze centrale ( czując że właśnie cug w kominie wzrasta ) zwiększają samoistnie wydatek wentylatora żeby nie dość że przepuścić nadmiar powietrza potrzebnego aby " zaspokoić cug w nieszczelnym kominku ( zrównoważyć siłę ciągu kominowego i ciśnienia w domu ) i aby zaspokoić nawiew świeżego powietrza do pomieszczeń które ma zostać w domu czyli sławne 30 m3 na osobę/dobe do pomieszczenia

cuda panie :rotfl:

Nie cuda, tylko fizyka. Jak komin/OC/okap wytwarza podciśnienie, to wentylator nawiewny napotyka na mniejsze opory i tłoczy przy tym samej mocy więcej powietrza (jak samochód jadący z górki) a wywiewny ma większe opory i przy tej samej mocy tłoczy mniej powietrza (jak samochód jadący pod górę). Różnica w ich wydajności wylatuje kominem/okapem/OC. A jeszcze trochę wpada nieszczelnościami domu.

Nawiew będzie większy, niż przy szczelnym kominku (nawiew ma lżej i zasysanie nieszczelnościami) a wysysanie też jest wspomagane. Wymiana powietrza będzie intensywniejsza więc i powietrze świeższe.

Edytowane przez Kaizen

Widzę , że tu coraz bliżej do tezy aby w domach z wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła + kominek ( w okresach grzewczych ) uchylać okna . Brawo chłopaki

Tak radzisz z praktyki? Szkoda, że nie wiedziałem, bo mam fiksy. Tylko jakoś nie widzę potrzeby uchylania.