Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapytam, bo jestem ciekawa czy znasz kogoś komu zrobiły się takie nieszczelności i co było ich powodem? Do tej pory u nikogo ze znajomych nic takiego się nie stało, więc zastanawiam się czy jest to często spotykane zjawisko.

:roll:

No własnie znajomemu sie zdarzyło i to o zrozo w bardzo luxusowo wyposazonych łazienkach, na szczescie jedna sąsiadowała z kuchnią wiec mozna było za szawkami wykuc dziure i naprawic rury zeby kafli nie rujnowac w łazience, a w drugiej po sąsiedzku był pokój wiec tez dało sie jakos zatynkowac ale generalnie to masakra. Nie chodzi mi akurat o tę cyrkulacje samą w sobie, moze to i niezłe ale w przypadku łazienek o kilkanascie metrów oddalonych od zasobnika cuw. W małych i srednich domach ta odległosc nie jest taka duza wiec i pojemnosc wody w rurkach nie jest az tak wielka a czas oczekiwania az ciepla woda doleci jest do przyjecia.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapytam, bo jestem ciekawa czy znasz kogoś komu zrobiły się takie nieszczelności i co było ich powodem? Do tej pory u nikogo ze znajomych nic takiego się nie stało, więc zastanawiam się czy jest to często spotykane zjawisko.

:roll:

No własnie znajomemu sie zdarzyło i to o zrozo w bardzo luxusowo wyposazonych łazienkach, na szczescie jedna sąsiadowała z kuchnią wiec mozna było za szawkami wykuc dziure i naprawic rury zeby kafli nie rujnowac w łazience, a w drugiej po sąsiedzku był pokój wiec tez dało sie jakos zatynkowac ale generalnie to masakra. Nie chodzi mi akurat o tę cyrkulacje samą w sobie, moze to i niezłe ale w przypadku łazienek o kilkanascie metrów oddalonych od zasobnika cuw. W małych i srednich domach ta odległosc nie jest taka duza wiec i pojemnosc wody w rurkach nie jest az tak wielka a czas oczekiwania az ciepla woda doleci jest do przyjecia.

Wynika z tego że cyrkulacja w kuchni jak najbardziej, tylko żeby rura była za szafkami a nie w ścianie :wink:

Ciepłą wodę i tak muszę doprowadzić do łazienki rurami :lol: więc nie bardzo rozumiem w jaki sposób cyrkulacja w nich mogłaby im zaszkodzić, albo negatywnie wpłynąć na ich funkcjonowanie :roll:

1. Garaż wolnostojący - za droga impreza

2. Ogrzewanie gazowe - przekonało mnie obniżenie cen przyłączy. Teraz żałuję, że nie zdecydowałam się na pompę ciepła.

3. Wybrałabym inny bank - kredytodawcę

4. Wybrałabym dom parterowy, mimo że jestem bardzo zadowolona z wybranego projektu, jego wielkości i układu funkcjonalnego.

4. Wybrałabym dom parterowy, mimo że jestem bardzo zadowolona z wybranego projektu, jego wielkości i układu funkcjonalnego.

ad 3 - to jakiego nie polecasz?

ad 4. - dlaczego? możesz rozwinąć?

1. Garaż wolnostojący - za droga impreza

2. Ogrzewanie gazowe - przekonało mnie obniżenie cen przyłączy. Teraz żałuję, że nie zdecydowałam się na pompę ciepła.

Ad 1 Zgadza sie droga ipreza, ale jak sie buduje jednoczesnie dom i garaz to i tak wychodzi taniej, niz postawic najpierw dom a dopiero pozniej garaz. My nad garazem robimy male mieszkanko. ktore na poczatek bedzie nam sluzylo a w przyszlosci moze ktos sie wprowadzi albo bedzie tam biuro, albo cos innego:)

Ad 2 A ja zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z PC, bo wydaje mi sie, ze to jest STRASZNIE drogie

Ad 3 -

Ad 4 Ja jestem na etapie stanu surowego otwrtego i juz dawno temu zauwazylam, ze lepiej byloby miec domek parterowy - zwlaszcza jak sie ma duza dzialke.

Wlasnie wrocilam z lazienki gdzie walczylam z umyciem brodzika. "Sluchawka" zamieszcona jest na stale w gornej czesci prysznica. Ladnie to tylko wyglada. Aby oplukac dobrze wszedzie brodzik musze uzywac miski. U mnie problem dodatkowo jest taki ze kran (krany, bo sa dwa) w umywalce sa bardzo krociutki i tylko mala miseczke moge pod nie podlozyc i zapelnic do polowy.

Nie wspomne o tym ile bylo kombinacji aby umyc namiot - nie mam wanny.

Nie rozumiem tez jak mozna zrobic okna otwierajace sie na zewnatrz!!

Dzieki Bogu jak wroce do kraju to tych problemow nie bede miala - beda inne. :)

Nie lubie wiszacych szlalfow do baterii pod prysznicem, ale plus jest taki, ze zawsze mozna dotrzec do kazdej czesci brodzika.

wiele osob bardzo sobie chwali podłogówkę w salonie pod gresem... nie widzialam zadnej negatywnej opinii a wlasnie skonczylam czytac wszystkie 23 strony :D a ja slyszałam od sąsiadki, że przy małych dzieciach w lato się nie sprawdza. W lato się nie grzeje a dzieciaki przesiadują na zimnej podłodze. I co Wy na to? jest sposob procz dywanu?

Zapewne dzieciaki przesiadują w jakimś punkcie tego salonu i zapewne jest to odległość i miejsce pozwalające na oglądanie telewizji. Można w tym miejscu rzucić jakiś niewielki sznurkowy dywan, najlepiej dywan kupować z udziałem dzieci lub tę część salonu ułożyć w parkiecie, desce lub panelach, które też są zimne przy pierwszym dotyku, ale po chwili są już przyjazne ciału. Łączenie gresu i drewna można zrobić np. w ksztacie fali. Listwy mosiężne a także drewniane pozwalają na realizację dowolnych krzywizn.

Ale to nie skrzypi od piachu tylko panel sie ugina jakiś miesiąc od zrobienia... Mam wrażenie że źle zrobione coś jest... W każdym razie zgodnie z tematem - wyrażam opinię - że nie chcę mieć takich wynalazków u siebie...

A może panele są zbyt długo przycięte i ocierają o listwę łączącą? :roll:

Witam, mieszkam już 4 miesiące i moje spostrzeżenia to:

w życiu juz bym sie nie zdecydowała na czekoladowe płytki na schody wejściowe - widać na nich każdy ślad butów już nie mówiąc o psich łapkach. Następne będą w kolorze szarym!

Pozdrawiam

ad 3 - to jakiego nie polecasz?

ad 4. - dlaczego? możesz rozwinąć?

Ge Money Bank - drugi kredyt i jest jeszcze gorzej niż za pierwszym razem a myślałam, że to niemożliwe :(

Latanie po schodach jest jakoś, z wiekiem coraz bardziej męczące :)

Ad 2 A ja zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z PC, bo wydaje mi sie, ze to jest STRASZNIE drogie.

Czy ja wiem, 26.000 za kompletną instalację wraz z podłogówką. Myślę, że na gazowej kotłowni zaoszczędzę zaledwie parę tysięcy...

W małych i srednich domach ta odległosc nie jest taka duza wiec i pojemnosc wody w rurkach nie jest az tak wielka a czas oczekiwania az ciepla woda doleci jest do przyjecia.

Z praktycznego punktu widzenia.

Mam raczej mały domek (piętrowy) i czas oczekiwania na ciepłą wodę - zwłaszcza jak zimno za oknem - jest może i do przyjęcia, ale nie dla mnie. Zastanawiałem sie kiedyś nad cyrkulacją ,bo łazienka na piętrze jest tuż nad kotłownią. I co teraz ? Wole nawet pofatygować się po schodach na parter by włączyć cyrkulację, niż "spuszczać wodę" (normalnie pompa pracuje w określonych godzinach, z rzadka zdarza się, że korzystam z prysznica poza tymi godzinami). Zatem nie gadaj głupot - każdy kto się waha - nie warto (się wahać)!

Czy ja wiem, 26.000 za kompletną instalację wraz z podłogówką. Myślę, że na gazowej kotłowni zaoszczędzę zaledwie parę tysięcy...

Żartujesz ? Nie jeden tu ma kocioł gazowy, ale wątpie czy ktoś wydał na niego choćby i połowe tej kwoty.

Koszt wykonania PC to spory przedział cenowy. Mój osobisty sąsiad wydał niemal 70 tys. Inny zmieścił się w 40 kzł.

Ja nie mam nic do PC - fajna sprawa, tylko cholernie droga - jak wszystko co w tym kraju jest pro-ekologiczne.

pzdr.

Ge Money Bank - drugi kredyt i jest jeszcze gorzej niż za pierwszym razem a myślałam, że to niemożliwe :(

Ten bank to jedna wielka porażka, nikomu nie polecam, po 1,5 miesiąca przeciągania i kręcenia w zakresie przyznanego kredytu podziękowałam za "współpracę" która była beznadziejna, nieprofesjonalna, oparta na totalnym ściemnianiu i indolencji.Po prostu tragedia..

Ten bank to jedna wielka porażka, nikomu nie polecam, po 1,5 miesiąca przeciągania i kręcenia w zakresie przyznanego kredytu podziękowałam za "współpracę" która była beznadziejna, nieprofesjonalna, oparta na totalnym ściemnianiu i indolencji.Po prostu tragedia..

a jaki ma najlepsze opinie? (troche nie w temacie ale skoro juz o bankach...)

Czy chodziłaś tam osobiście? Czy przez Expandera?

Gość Henku_wawa

jeśli korzystacie z pośredników typu expander albo albo innych, miejcie świadomość, że - mimo iż przedstawiają się jako niezależni pośrednicy - w gruncie rzeczy można im zarzucić "zależność". expander należy do ge money i jak myślicie, jakie produkty kredytowe będzie polecać? (kto spotykał się z doradcą expandera wie, że wśród 2-3 ofert, które otrzymł na talerzu, była też ta z ge money). oczywiście nie odradzam korzystać z tego typu pośredników (sam korzystałem, zrobiłbym to jeszcze raz gdybym musiał - brak czasu na samodzielną papierologię z każdym z banków z osobna), ale uwaga na to co się dostaje na talerzu.

jeśli korzystacie z pośredników typu expander albo albo innych, miejcie świadomość, że - mimo iż przedstawiają się jako niezależni pośrednicy - w gruncie rzeczy można im zarzucić "zależność". expander należy do ge money i jak myślicie, jakie produkty kredytowe będzie polecać? (kto spotykał się z doradcą expandera wie, że wśród 2-3 ofert, które otrzymł na talerzu, była też ta z ge money). oczywiście nie odradzam korzystać z tego typu pośredników (sam korzystałem, zrobiłbym to jeszcze raz gdybym musiał - brak czasu na samodzielną papierologię z każdym z banków z osobna), ale uwaga na to co się dostaje na talerzu.

Zgadzam się z przedmówcą! Sam też nie miałem czasu latać od banku do banku, poszedłem więc tam, i wszystko załatwili za mnie ... w GE! :lol:

Może gdyby było wiecej czasu to sam wylatałbym lepszą ofertę, a tak wziałem to co dawali... :-?

Tego typu sprawy zawsze załatwiam osobiście, zaczynając od przeglądania i porównywania ofert i kończąc na wyborze banku. Niestety w tym przypadku bardzo się rozczarowałam.