Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My mamy dojście od dołu (ukryte drzwiczki rewizyjne, których nie widać, bo mają naklejone płytki). Wąż też nie spoczywa na podłożu, tylko leży w zamurowanej w środku plastikowej misce, która w razie (odpukać :roll: ) awarii zatrzyma wodę.

Chyba pójdę na budowę zobaczyć skąd najpierw leci woda, jakoś wcześniej nie patrzyłam, ani nie myślałam, że może to mieć jakieś znaczenie :-?

My mamy dojście od dołu (ukryte drzwiczki rewizyjne, których nie widać, bo mają naklejone płytki). Wąż też nie spoczywa na podłożu, tylko leży w zamurowanej w środku plastikowej misce, która w razie (odpukać :roll: ) awarii zatrzyma wodę.

Chyba pójdę na budowę zobaczyć skąd najpierw leci woda, jakoś wcześniej nie patrzyłam, ani nie myślałam, że może to mieć jakieś znaczenie :-?

Woda po odkreceniu moze leciec albo z wylewki albo z sluchawki, zalezy jak ustawisz. Ja mam ustawione na wylewke, bo jak bym miala na sluchawke to jak odkrecilby wode maz lub syn chcac napuscic wode do wanny to lazienka bylaby zalana. Jak sluchawka jest w pozycji na wannie, a odkrece wode (nieraz zapomnialam) to lazienka cala do sprzatania. Sluchawka pod wplywem cisnienia z wody momentalnie sie przechyla tak, ze sitko skierowane jest nie w dol tylko bardziej w gore.

Ale mnie pocieszyłaś :-?

Właściwie, to nie będę się zamartwiać, bo wanna jest dlatego, bo górna łazienka była duża, więc grzechem byłoby nie wstawić wanny.

W celu dokonania ablucji preferujemy prysznic, to mam nadzieję, że jakoś to rozwiązanie przeżyjemy :roll:

• 3 weeks później...

Buduję drugi dom :x W obecnym mieszkamy 12 lat (musimy zmienić miejsce zamieszkania) :-? Co zmieniam?

- rodzaj ogrzewania (obecnie kotłownia olejowa, pomimo iż b. nowoczesna, to ceny oleju mogły doprowadzić do zawału), w nowym domu - pompa ciepła i ogrzewanie podłogowe),

- nowy dom bez podpiwniczenia (za duży koszt w kontekście walorów użytkowych),

- w nowym osobna łazienka z wejściem z naszej sypialni,

- w nowym w łazience gościnnej koniecznie również bidet,

- w nowym koniecznie chociaż malutka spiżarnia przy kuchni, a pod schodami schowek na odkurzacz, mop itp. (tachanie ogromnego odkurzacza z piwnicy to koszmar),

- w nowym o wiele większy wiatrołap!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D

Żal mi okrutnie pięknej drewnianej, dębowej podłogi, nienawidzę terakoty i paneli, a muszę je zrobić :( :( :( :(

A o myszach słyszę pierwszy raz :o Mam dwa piękne dachowce (podrzucone) i przez wszystkie lata żadna mysz się nas nie ima :lol: :lol: :lol: [/u][/b]

Buduję drugi dom :x W obecnym mieszkamy 12 lat (musimy zmienić miejsce zamieszkania) :-? Co zmieniam?

- rodzaj ogrzewania (obecnie kotłownia olejowa, pomimo iż b. nowoczesna, to ceny oleju mogły doprowadzić do zawału), w nowym domu - pompa ciepła i ogrzewanie podłogowe),

- nowy dom bez podpiwniczenia (za duży koszt w kontekście walorów użytkowych),

- w nowym osobna łazienka z wejściem z naszej sypialni,

- w nowym w łazience gościnnej koniecznie również bidet,

- w nowym koniecznie chociaż malutka spiżarnia przy kuchni, a pod schodami schowek na odkurzacz, mop itp. (tachanie ogromnego odkurzacza z piwnicy to koszmar),

- w nowym o wiele większy wiatrołap!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D

Żal mi okrutnie pięknej drewnianej, dębowej podłogi, nienawidzę terakoty i paneli, a muszę je zrobić :( :( :( :(

A o myszach słyszę pierwszy raz :o Mam dwa piękne dachowce (podrzucone) i przez wszystkie lata żadna mysz się nas nie ima :lol: :lol: :lol: [/u][/b]

Niewiarygodne!

Miałeś piwnicę i w nowym domu nie będziesz miał? ;-)

Ciekawe co na to tutejsze forumowe lobby piwniczne twierdzące, że dom bez piwnicy to nie dom i, że ktokolwiek kiedykolwiek spróbował piwnicy, to już nigdy się jej nie wyrzeknie... ;-)

/.../

Dlaczego musisz panele i terakotę? Jeśli z powodów finansowych, to nie dyskutuję.

Ale jeśli dlatego, że ogrzewanie podłogowe - to możesz mieć piękną dębową podłogę :) .

Przeszukaj sobie forum, w tym wątku to jest OT

do Basi z lasu - czytam na ten temat wszystko co możliwe, zamęczam ekspertów pytaniami i już wiem, że co nieco można zrobić z drewna :-? Nie będzie to na pewno klasyczny gruby parkiet ale zawsze coś :D

do Vafla - przeważyły względy czysto praktyczne :) Buduję dom wolno stojący na działce o pow.... praktycznie bez ograniczeń (1,5 ha :oops: ) I zdecydowanie piwnicy nie polecam, chyba że byłabym do tego zmuszona brakiem innych rozwiązań :x

Po kwartale od przeprowadzki nigdy więcej:

1. pralki ładowanej z przodu,

2. obecnej odległości zlewu od płyty. Mam kuchnię w "L" i na jednym boku jest zlew, na drugim płyta. Wymarzony układ - na jednym obrocie od zlewu do płyty. Teraz muszę wykonać dwa dodatkowe kroki i w trakcie intensywnego kucharzenia strasznie mnie to denerwuje,

3. przeprowadzki bez wybrukowanego podwórza. Serce boli na widok zmasakrowanego piachem parkietu (psiur jest bardzo aktywny) i permanentnego błota na płytkach podłogowych,

4. wysoko umiejscowionych okien dachowych - konstrukcja dachu wymusiła u nas takie położenie w dwóch pokojach i oglądamy tylko niebo. Plus rozwiązania: okna myje Mały Żonek.

Jak jeszcze coś mnie zirytuje, to podzielę się doświadczeniami. Generalnie jednak jestem na "tak"!

do Vafla - przeważyły względy czysto praktyczne :) Buduję dom wolno stojący na działce o pow.... praktycznie bez ograniczeń (1,5 ha :oops: ) I zdecydowanie piwnicy nie polecam, chyba że byłabym do tego zmuszona brakiem innych rozwiązań :x

Ja też nie zdecydowałem się na piwnicę. Ale tutaj na forum jest kilku takich, którzy w każdym wątku twierdzą, że piwnica jest nieodzowna i tylko Ci, którzy nigdy jej nie mieli mogą nie chcieć piwnicy. Dlatego szczerze się zdziwiłem, że znalazł się ktoś, kto miał piwnicę i wcale nie uważa jej za nieodzowną.

Pozdrawiam, :-)

Pitu-pitu: ja mieszkałam w domu z piwnicą i wiem, że to tylko zbieralnia rozlicznych pierdół, które inaczej należałoby wyrzucić oraz substytut bieżni, bo skoro jest, to trzeba tam trzymać zapasy i co rusz po nie zapindalać po schodkach :roll: ale.... w nowym domu będzie piwnica, bo małż się uparł a ja jestem taaaaka uleeeegła :oops: :D

Ale fakt, jakbym miała ogromną działkę, to bym mogła mieć salę kinową, saunę, siłownię, kotłownię, pralnię etc. na parterze... W ogóle wszystko byłoby na parterze i nie byłoby poddasza... :p

Jeszcze w temacie podpiwniczenia.

Jako rekompensatę domu bez piwnicy, proponuję piwniczkę wolno stojącą :D Znajomi mają taką, to poprostu rewelka! Nie dość, że spełnia swoją funkcję (łącznie z zimnym piwkiem latem), to może stanowić piękny element małej architektury bez względu na wielkość działki :D

Jeszcze w temacie podpiwniczenia.

Jako rekompensatę domu bez piwnicy, proponuję piwniczkę wolno stojącą :D Znajomi mają taką, to poprostu rewelka! Nie dość, że spełnia swoją funkcję (łącznie z zimnym piwkiem latem), to może stanowić piękny element małej architektury bez względu na wielkość działki :D

Takie cuś ma byc własnie u mnie :)