Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bash, compi, Panowie złoci, wyrozumiali bądźcie i napiszcie po ludzku, o co mam prosić w sklepie/ czego szukać na allegro gdy zechcę taki domofon/zamek żeby się otwierało na breloczek? :)

lukasz, dzięki za głos!

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opiszę Ci na co sam poluję, a co kosztuje na aukcjach około 700zł. Ma to być videodomofon bezsłuchawkowy z możliwością otwierania nie tylko furtki, ale i drugiego rygla lub automatu bramy. Takiego z potrójną funkcją nie znalazłem jeszcze. U mnie drugi rygiel będzie w drzwiach wejściowych(mam taką mozliwość). I teraz dodatkowe fjuczery. Są maszynki, które pod naszą nieobecność mogą na własnej karcie pamięci zapisywać fotki i notatki głosowe osób dobijających się do naszej furtki. Mogą niektóre maszynki odpalać alarm gdy ktoś dłużej kręci się przy bramce. No i w końcu "breloczki", karty zbliżeniowe etc. Bierz taki z minimu 4-5 sztukami. Do kompletu dostaniesz dodatkową główną, programującą i ewewntualnie kasującą ustawienia.

Te najnowsze maszynki przy odległościach 10-15m między bazą a furtką nie wymagają kabla koncentrycznego. Powyżej już chyba tak lub w ogóle trzeba wzmacniać jakoś sygnał.

Jesli nie masz wymagań typu jak te powyżej to do każdego standardowego słuchawkowego domofonu za 300-400zł podłączysz zestaw na karty zbliżeniowe.

Opiszę Ci na co sam poluję, a co kosztuje na aukcjach około 700zł. Ma to być videodomofon bezsłuchawkowy z możliwością otwierania nie tylko furtki, ale i drugiego rygla lub automatu bramy. Takiego z potrójną funkcją nie znalazłem jeszcze. U mnie drugi rygiel będzie w drzwiach wejściowych(mam taką mozliwość). I teraz dodatkowe fjuczery..

Chcesz mieć takie bajery, to pomyśl o podpięciu tego wszystkiego do centrali alarmowej Integra Satela (karty dostępu, piloty, automatyczne włączanie oświetlenia i wiele innych). Tu jest wiele cennych informacji: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?9326-Instalacja-alarmowa-raz-jeszcze&p=4619005#post4619005

A w praktyce to i tak ja w 95% 'wjeżdżam' przez garaż do domu. Furtkę można właściwie zostawić otwartą i tak w większości da się otworzyć kawałkiem pręta. Ochroniarze z monitoringu nie skaczą przez płot :-) jak jest alarm. Każdy dodatkowy sprzęt/ficzer to możliwość awarii moim zdaniem, ale wolna wola... .

U mnie wchodzi w grę i wygoda i bezpieczeństwo. Odległości od sąsiadów mam spore, a kluczy w kieszeni zawsze sporo. Brelok sprawdza się kilka ładnych lat u moich znajomych. Satela system rozpatruję, ale jako dodatek do videodomofony bo tam czytnik jest tylko jeden w panelu furtki. Ja potrzebuję drugi przy drzwiach wejściowych.

Do garażu też będę z pilota wjeżdżał, ale rowerzyści, spacerowicze i goście już niekoniecznie.

Zbytni natłok automatyki może być faktcznie w pewnych momentach kłopotliwy, ale ja mam wręcz wrażenie, zaczynam wpadać w kompleksy, że w pewnych dziedzinach wręcz zbytnio oszczędzam. Tutaj montaż tych elementów może poczekać na lepsiejsze czasy.

Dzięki compi! :) W takim razie wracając do main topic: mając niewielką odległość furtka-drzwi wejściowe nie zrobiłabym ponownie dzwonka przy drzwiach. Teraz zostało mi tylko poobcinać i zaszpachlować kable....

jeśli ktoś planuje ciemne fugi to nie polecam wykonywania ich przed bądż w trakcie prac związanych z gipsem i okropnym pyleniem. jeśli ktoś planuje ciemne płytki to polecam ułożenie ich po wstępnym malowaniu, czyli kiedy w domu już czyściutko. mycie tego teraz to masakra, niekończąca się masakra mycia ciemnego, porowatego gresu i szorowania ciemnych szarych fug, które nie chcą przestać być białe!aaaaaaaaa!!!

no to się wyraziłam

jeśli ktoś planuje ciemne fugi to nie polecam wykonywania ich przed bądż w trakcie prac związanych z gipsem i okropnym pyleniem. jeśli ktoś planuje ciemne płytki to polecam ułożenie ich po wstępnym malowaniu, czyli kiedy w domu już czyściutko. mycie tego teraz to masakra, niekończąca się masakra mycia ciemnego, porowatego gresu i szorowania ciemnych szarych fug, które nie chcą przestać być białe!aaaaaaaaa!!!

no to się wyraziłam

Wszystkim sprzątającym polecam ten wątek :)

Nigdy więcej otwartej kuchni. Ale chyba już nie zbuduję kolejnego domu. Chociaż Kornelia to już mój drugi domek. Kilka rzeczy w nim poprawiłam, ale jeszcze coś by się znalazło.

Właśnie taką częściowo przesłoniętą kuchnię miałam w poprzednim domu. Od salonu była oddzielona ścianką ok 2-2,5m i za tą ścianką miałam akurat całą część roboczą : zlew, kuchenkę, piekarnik. Z salonu widać było jedną ścianę z dużym oknem i szafkami pod nim i drugą ścianę ze stolikiem. Byłam bardzo zadowolona z takiego rozwiązania. Niby otwarta przestrzeń, ale trochę przesłonięta.

Teraz budujemy drugi dom i tu cała kuchnia jest otwarta na jadalnię i salon. Nie lubię jak goście patrzą mi na ręce. Planuję, więc chociaż częściowo odgrodzić się od tej części salonowej wyspą. Od strony jadalni będzie miała formę podwyższonego barku, a od strony kuchni będzie płyta. Mam nadzieję , że to trochę pomoże.

Ja w moim domu mam kuchnię zamkniętą i nie jestem z tego zadowolona. Teraz budujemy drugi dom i kuchnia ma być otwarta, ale tak jak pisała Optymistka trochę zasłonięta barkiem. Myślę, że to dobre rozwiązanie ;)

A tak poza tym czasem jak czytam posty to mam ochotę założyć nowy wątek pt."Który dom budujecie "?

Pozdrawiam

Ja mam tak, ogólnie jest fajnie tyle, że w salonie słychać odgłosy z kuchni i nieraz czajnik lub smażony kotlet zagłusza telewizor. Poza tym na plus jest to, że można być w kontakcie z domownikami lub gośćmi, no i to, że barek zasłania graty kuchenne, a największy plus tego barku to jest to super miejsce na ciasta i inne przystawki podczas imprez, świąt itp. A tak po latach użytkowania myślę, że dobrym rozwiązaniem jest oddzielenie kuchni od salonu np. rozsuwanymi szerokimi drzwiami.

IMG_0707.JPG

to ja kilka swoich co by zamknąć temat wyższości świąt:

na tak poza podłogówką w całym domu i innymi powyższymi powielanymi:

1. bidety

2. drewniany taras - możliwość wyjścia gołą stopą nawet w chłodną pogodę - bomba

3. pojemne garderoby

4. chyba najlepsza część naszego projektu - tzw. pomieszczenie ogrodowe czyli wbudowana ;) 'altanka' na narzędzia, kosiarki, meble ogrodowe etc.

5. świetlik w klatce schodowej - świetne doświetlenie schodów, zwłaszcza gdy drzwi do pokoi na piętrze sa pozamykane

6. wysoka ściana kolankowa, zero połaciówek :)

7. pojemne szafki w łazienkach, a przede wszystkim dobrze rozplanowane wewnątrz: z gniazdkami umożliwiającymi podpięcie wszystkich elektrycznych durnostojek typu szczoteczka czy golarka

na nie

- ciemna podłoga z czarnego dębu - czysta tylko godzine dwie po myciu. może jak zniknie kurz budowlany będzie lepiej

- mała pralnia - żeby się w niej obrócić trzeba ciągle coś przestawiać.

Witaj,

Pamiętając Twoje wnętrza ciekawa jestem jak się sprawdza ciemny, drewniany blat w kuchni?

Od salonu była oddzielona ścianką ok 2-2,5m i za tą ścianką miałam akurat całą część roboczą : zlew, kuchenkę, piekarnik. Z salonu widać było jedną ścianę z dużym oknem i szafkami pod nim i drugą ścianę ze stolikiem. Byłam bardzo zadowolona z takiego rozwiązania. Niby otwarta przestrzeń, ale trochę przesłonięta.

I o to chodzi 2w1 :) popieram! :)

A ja jestem niezadowolona tylko z 1 rzeczy - z przesuwnych drzwi do szaf wnękowych z szyby locobel - wyglądają pięknie ale boję się ich używać. Reszta jest bez zarzutu :):):)
A ja bym zrobił jasną podłoge i jasne drzwi i jasne okna i ewntualnie ciemne meble a tak mam ciemną podlogę, ciemne drzwi, ciemne okna i białe ściany i wkurza mnie to niezmiernie bo nie wiem czy moge dobrac do tego ciemne meble

jak wszystko ciemne to chyba nawet powinieneś dobrać do tego ciemne meble ...

a ta w ogóle czym ty się przejmujesz? rób jak uważasz, że jest ładnie

jedni mają wszystko w tym samym odcieniu a inni mają pstrokato i też są szczęśliwi

A ja jestem niezadowolona tylko z 1 rzeczy - z przesuwnych drzwi do szaf wnękowych z szyby locobel - wyglądają pięknie ale boję się ich używać. Reszta jest bez zarzutu :):):)

Basiu możesz napisać dlaczego boisz się ich używać. Mam zamiar sprawić sobie właśnie drzwi przesuwne z lacobelu.

jak wszystko ciemne to chyba nawet powinieneś dobrać do tego ciemne meble ...

a ta w ogóle czym ty się przejmujesz? rób jak uważasz, że jest ładnie

jedni mają wszystko w tym samym odcieniu a inni mają pstrokato i też są szczęśliwi

Dziękuje za odzew - bardzo cięzko o pomoc i jakis odzew na tym forum :)

Niby tak, wszystko ciemne bo mam i w dwóch miejscach zrobione ciemne półki w zabudowie z regipsów, ale mam jasny skórzany wypoczynek i jasny dębowy stół w jadalni, co prawda jadalnią tego nazwać nie można, bo w drugiej części salonu stoi stół i jest jakby tylko jedynym jasnym meblem, ale jest i nie wiem właśnie czy dobierac meble pod stół i wypoczynek czy pod podłogę, okna i drzwi i zabudowane półki (?)