Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja się u Was sprawdza prysznic bez brodzika z odpływem liniowym??

Rewelacyjnie :wiggle:

Korzystamy już ponad dwa lata, jesteśmy bardzo zadowoleni.

Odpada szorowanie zakamarków, prowadnic i innych akcesoriów kabinowych.

Trzeba pamiętać podczas wykonywania o pewnych zasadach i wszystko będzie grało.

Tu zobacz:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102678-BRODZIK-MUROWANY-prysznic-bez-brodzika-brodzik-z-p%C5%82ytek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149958-Odp%C5%82yw-liniowy-prysznica

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?139697-odp%C5%82yw-liniowy-i-brak-brodzika-sprawdza-si%C4%99

:yes:

Rewelacyjnie :wiggle:

Korzystamy już ponad dwa lata, jesteśmy bardzo zadowoleni.

Odpada szorowanie zakamarków, prowadnic i innych akcesoriów kabinowych.

Trzeba pamiętać podczas wykonywania o pewnych zasadach i wszystko będzie grało.

:yes:

A to fajnie, a możesz wrzucić zdjęcia swojego odpływu?

Edytowane przez fenix2
pomieszczenie gospodarcze, pralnia to największe plusy domu, dom który nie ma tych pomieszczeń jest dla mnie porażką. Romery, wózki, pranie, słoiki, i milion innych rzeczy, tak jak wspominaliście mycie brudnych butów, kąpanie psa, trzeba być nudnym człowiekiem aby to nie było potrzebne, bez psa bez hobby ... i pranie wywieszone w łazience, relaksujesz się w wannie a nad głową wisi pranie :p

Jako że mieszkam od niedawna mogę się wreszcie podzielić pierwszymi spostrzeżeniami :

+ jasny, jesionowy parkiet w słonecznym salonie ( i dębowy w pokojach sypialnianych ) - zero widocznego kurzu, odkurzam, bo czuję,że klei mi się kurz na bose stopy ( uwielbiam latem biegać po domu na bosaka)

+ jasne, także jesionowe schody - zalety jak wyżej;

+podłoga w kuchni, jadalni, holu wyłożona płytkami drewnopodobnymi z widocznym "usłojeniem ", ciemna, ale nierównomierna kolorystycznie - wygodnie się myje, nie widać kurzu i brudu;

+ jasne fronty w kuchni ( ecru ) - trochę się bałam, ale po opiniach z forum zaryzykowałam i nie żałuję :);

+ farba na ścianach zmywalna - spokojnie zmywam łapki moich małych siostrzeńców;

+ kabina prysznicowa z uchylnymi drzwiami, z gładkiego, przeźroczystego szkła - nie dominuje w niewielkiej łazience, wygodnie się myje, żadnych zakamarków i trudno dostępnych miejsc;

+ wanna stalowa, prosta, niewielka - wygodna, super do mycia, ekonomiczna jeśli chodzi o kąpiel ( jeśli ktoś patrzy na rach. za wodę i ścieki);

- brak szerokiej i wygodnej garderoby w wiatrołapie - jest wnęka na szafę, ale za mała, reszta w holu, ale nie jest to wygodne rozwiązanie;

- panele w jednym z pokoi ( brakło nam parkietu, a pokój pełni rolę garderoby, więc uznałam,że panela może być ) diabli mnie biorą jak wchodzę z twardego parkietu na huśtające się panele ( musimy coś z tym zrobić );

- ogólnie za ciasny i mały wiatrołap, niewygodny;

- brak spiżarni;

- pralnia w piwnicy zamiast na poziomie np.górnej łazienki - latam z tym praniem jak głupia;

- taras od strony południowej ( w planach, ale już widzę , że to niedobre miejsce);

to tyle tak na szybko:)

Edytowane przez gahan
bo ?

Nie da się wysiedzieć w upały na takim tarasie, a bez zadaszenia to i w domu może być zbyt gorąco latem, chyba, że temperaturę wyrównujesz mechanicznie ;)

Nie da się wysiedzieć w upały na takim tarasie, a bez zadaszenia to i w domu może być zbyt gorąco latem, chyba, że temperaturę wyrównujesz mechanicznie ;)

zatem z której strony świata taras jest najlepszy Twoim zdaniem ?

czyzby odpowiedz brzmiała z kazdej :) ???

bo kazda ma plusy i minusy o roznej porze roku i w roznych godzinach. ?

jestem ciekaw bo własnie robie 2 taras z derwna zorietowany na poludniowy zachód.

Zgadzam się z przedmówczynią.Taras TYLKO od strony południowej to nieporozumienie .Naprawdę nie da się wytrzymać przy takich upałach .Obecnie w domu mam okna od strony południowej i praktycznie od południa w pokojach nie da się wysiedzieć i uciekamy na druga stronę. Ale brak tarasu od strony południowej to też minus -jesienią i wczesną wiosną jest niezastąpiony .Także najlepszym rozwiązaniem jest kompromis pomiędzy tarasem od strony wschodnio-południowej lub zachodnio-południowej .Ja niestety o tym zapomniałam i budując dom taras planowany jest od południa ( zresztą wymiary działki na inne położenie nie pozwoliły) Ale już się zastanawiam nad jakąś altanką w cieniu, bo tego lata to w południe nie szło wytrzymać.

Zamiast tarasu mam na razie trawnik i parasol - strona niestety południowa, na szczęście od zachodu wysokie sosny po 14 zaczynaj a cieniować nieco ,,taras" Nieodzownym wydaje się zadaszenie. Jednak zastosowanie trwałego zadaszenia zaciemni zupełnie salon w większej części roku :( Z ostatnich forumowych przemyśleń wyszło mi, że optymalnym rozwiązaniem w takim przypadku jest pergoletta

Południowy taras jest wspaniały rankiem i wieczorem, o ile zbyt się nie nagrzeje. Ale to niedogodności latem głównie występują, ale to wtedy najczęściej mamy czas i ochotę przesiadywać przed domem :lol2:

taras od południa po prostu starczy nakryć pergolą.

Nie da się ukryć, że taras okalający cały dom, jest najwygodniejszym rozwiązaniem.

Popatrzcie na projekty ogrodów angielskich albo holenderskich - zwykle projektuje się kilka miejsc wypoczynku w ogrodzie.

Jest taras do opalania, osobny przy kuchni do jedzenia posiłków, miejsce z ławeczką w cieniu, niekiedy miejsce na wygodne kanapy przy ogrodowym kominku.

gahan,z jakiego projektu budowałeś?

:) chyba już zapomniałam, bo tak długo budujemy :) To KOLIBA z Archetonu; stary projekt, nawet nie wiem czy ktoś z forumowiczów budował wg tego wzoru

Jeśli chodzi o taras : w starym domu miałam taras od strony północnej, częściowo zadaszony przez górny balkon i powiem szczerze, że właśnie tam spędzaliśmy najwięcej czasu; dzieci spały w wózkach, bawiły się, rysowały, jak były starsze - odrabiały lekcje; jadaliśmy obiady; kawa, goście - byłam bardzo zadowolona;

słońce tam zaglądało rankiem, w południe tylko częściowo, i przed zachodem. Pięknie nam tam rosły kwiaty.

Wybór umiejscowienia tarasu zależy także od jego sposobu użytkowania - ja chciałabym,żeby taras pełnił rolę takiego letniego pokoju czy werandy ,żeby zjeść, poczytać, zdrzemnąć się w razie potzreby :) posiedzieć z gośćmi itp. , a na opalanie wybrałabym się już gdzieś na ogród.

Dlatego kombinuję jak zorganizować taras i jego otoczenie,żeby był dla nas wygodny.

Dodam jeszcze,że w nowym domu moimi najlepszymi przyjaciółmi stały się zmywarka i odkurzacz centralny - wiem,że to już standard, ale nie miałam tego wcześniej i pokochałam te ustrojstwa całym sercem :)

Edytowane przez gahan

My jeszcze tarasu nie mamy, ale już widzę, że będzie tam strasznie przyjemnie przesiadywać popołudniami i wieczorami :) Cień, ale taras już fajnie wygrzany przez słońce. Nawet żadnej markizy albo zadaszenia nie musimy robić.

A wszyscy wokoło nam mowili, że straszna lipa, że nie mamy tarasu od str. południowej ;)

Nie kupiłabym muszli wc KOŁO STYLE - podobał mi się kształt, styl , ale jeśli chodzi o codzienne użytkowanie -nie jestem zadowolona. Kształt miski i odpływu jest tak skonstruowany,że prawie zawsze po użyciu jest brudna, deska także od spodu ciągle jest zachlapana i wymaga codziennego przetarcia.

Kilka osób już tu pisało na temat tej właśnie miski, a ja myślałam ( głupia),że trochę przesadzają. Teraz mam :(

Mam ją w łazience moich mężczyzn. Masakra. Wszystko co piszesz to szczera prawda. W ogóle nie kupiłabym muszli z koła - mam jakiś inny model w swojej łazience i po trzech miesiącach zaszła kamieniem, którego nie umiem żadnym cilitem wyczyścić..
Asia - spróbuj octem. Tylko trzeba z niego zrobić ciapkę (np. mieszając z mąką), by nie spływał za szybko i zostawić na noc.