Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może się mylę, ale na różnego typu hodowle na masowa skalę trzeba mieć pozwolenie. Bloku ot tak też nikt nie wybuduje tam gdzie mu się podoba. Więc rozmowa jest o DOMACH!

A pytanie ciągle bez odpowiedzi!

O kolorach zapomniałeś i przede wszystkim o wysokiej ściance kolankowej zaburzającej cokolwiek wygląd domu. Tak samo zaburzającej jak kolor elewacji wzięty z kreskówek, ale to przecież wg Ciebie może być tylko subiektywna opinia sąsiada i nic mu do tego.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kto dał jednym prawo do decydowania co jest ładne, proporcjonalne i przyjemne dla oka?

A pytanie ciągle bez odpowiedzi!

życie w społeczenstwie czy jakimkolwiek ludzkim zbiorowisku to sztuka pewnego kompromisu, poszanowanie pewnych wspólnych idei, ale również zgoda na stworzenie pewnych instytucji (jak nasz rzeczony miejski architekt) i zgoda na tworzenie pewnych regulacji prawnych (mpzp, decyzji o warunkach zabudowy, przepisów urbanistyczno-architektonicznych). kompromis to wcale nie musi być coś złego (a o koncepcjach umowy społecznej możemy sobie tu dywagować, idealnie, wręcz - mój temat)

ale racja felix2, racja - można mieć wszystko w dupie, od dziś będę manifestować swoje lekceważenie dla lokalnych włodarzy, bo przecież to ci idioci moi sąsiedzi ich wybrali a nie ja. co mi tam, pierdzielę taki interes... jak sobie będę chciała postawić 10m mur na działce, to też mam wylane, nikogo o zdanie nie zapytam - a co, wolno mi. jakiś bęcwał nie będzie mi przecież mówił, że mój ładny murek nie jest ładny.

serio!? o to wam chodzi!?

życie w społeczenstwie czy jakimkolwiek ludzkim zbiorowisku to sztuka pewnego kompromisu, poszanowanie pewnych wspólnych idei, ale również zgoda na stworzenie pewnych instytucji (jak nasz rzeczony miejski architekt) i zgoda na tworzenie pewnych regulacji prawnych (mpzp, decyzji o warunkach zabudowy, przepisów urbanistyczno-architektonicznych). kompromis to wcale nie musi być coś złego (a o koncepcjach umowy społecznej możemy sobie tu dywagować, idealnie, wręcz - mój temat)

Trafiłeś w sedno - wszystko jest umową, ma ona nam umożliwiać w miarę przyjemne życie. Otwarte pozostaje pytanie gdzie jest granica.

Dla mnie decydowanie jednych o tym ze ten dom jest be bo ma za wysoka ściankę kolankową wg nich ma zaburzone proporcje jest na pewno przekroczeniem tej granicy.

Zdrowy rozsądek się przydaje i polecam nim się kierować.

Po to się stawia domy jednorodzinne by mieć dom taki jaki się chce i tylko właścicielom ma się podobać a sąsiadom już nie musi i nic im do tego jeśli nie stwarza im zagrożenia lub nie przekracza granic prawa.

Co do "decyzji o warunkach zabudowy" to jeśli ktoś chce poruszać ten temat to poproszę najpierw o przeczytanie tego CUDOWNEGO rozporządzenia na podstawie którego się je wydaje.

a widzisz, ja się zgadzam z tobą, że granicę wyznacza zdrowy rozsądek.

i również dostrzegam trudność ze sprecyzowaniem kryterium ładne/brzydkie. nikt dotąd nie wpadł, jak to dookreślić i zaryzykuję, że nigdy nie będziemy w stanie tego zdefiniować. dlatego stoję na stanowisku, że to również kwaestia zaufania do pewnych powołanych instytucji - a jak się nam coś nie podoba, to są procedury odwołania osób pełniących te funkcje itd. one też nie są doskonałe, jasne, ale czekam w takim razie na propozycję stworzenia lepszego systemu społecznego (anarchia to nie rozwiązanie).

jednocześnie jednak zarzucę ci hipokryzję, bo mówisz o umowie, porozumieniu, konsensusie itd. a z drugiej strony, że chałupa ma się podobać tylko i wyłącznie tym, co w niej mieszkają a innym od tego wara choćby była brzydka, odstająca czy nie daj boże rujnująca krajobraz. to gdzie tu jakiś "złoty środek"?

Co do "decyzji o warunkach zabudowy" to jeśli ktoś chce poruszać ten temat to poproszę najpierw o przeczytanie tego CUDOWNEGO rozporządzenia na podstawie którego się je wydaje.

nie rozporządzenia tylko ustawy. jeśli chodzi o mpzp, decyzje o warunkach, gospodarkę nieruchomościami i budowlankę, to jestem w temacie bardziej niżbym tego kiedykolwiek chciała.

Odpowiedź za 100 punktów,nas samych to razi ;)

Ludzie nie zdają sobie sprawy jak taki dom będzie wyglądał po podniesieniu ścianki kolankowej wykonanej na pałę w trakcie budowy.

Ja bym się załamał wychodząc i wchodząc do takiego domu co dziennie przez kilkanaście czy kilkadziesiąt lat.

Normalnie musiałbym chyba oczy zamykać przy wejściu,żeby takiego potworka nie oglądać ;)

przesada w każdą stronę jest niewskazana.......

podniesienie ścianki ,,na pałę,, jak i ślepa wiara w archtekta.....

powinniśmy wybierać to co najwłaściwsze dla nas, wypośrodkować...

poruszyliście temat ,,zachodu,, , więc powiem,że bywam na całkiem nowych osiedlach domków w Niemczech i nie ma tam już ,,jednakowosci,,, chociaż podobają mi się estetyczne ,,takiesamobryłowe,, i ,,takiesamokolorowe,, osiedla....lecz różnorodność też ma swoje plusy, a to co głównie odróżnia nasze osiedla od nich to niestety na naszą niekorzyść chęć zwrócenia na siebie uwagi poprzez przedziwne elewacje włącznie z wykuszami,lukarnami, balkonikami itd.itp. a u nich idą w oszczędność nie patrzac na wałkowaną tu ścianę kolankową, tylko na wybudowanie domu jeżeli nie pasywnego to przynajmniej energooszczędnego, pozostawiajac względy estetyczne (zewnętrzne) w głębokim poważaniu.....

Piszecie "my nie zachód" mamy prawo stawiać u siebie co nam żywcem podoba się etc. Ale potem jadąc przez ten "zachód" zachwycacie się tamtymi stronami, bo ... No, właśnie,co?

Bo jest ład, porządek, harmonia. A u nas?

Wolę już słyszeć że ktoś buduje bo tak chce, a nie, że tak mu podoba się ( bo wtedy to już zgroza! )

A co do "zachodu" - nie tak dawno pan Michael Schumacher chciał postawić sobie "zgrabny" zamek w pewnej szwajcarskiej miejscowości. I sąsiedzi mający mieszkać przy tym "dziele" nie wyrazili zgody i "niestety" nie zostali jego sąsiadami. A u nas pozwolono by mu wybudować cokolwiek a władze witałyby go chlebem i solą. Ale co kraj to obyczaj!

a widzisz, ja się zgadzam z tobą, że granicę wyznacza zdrowy rozsądek.

i również dostrzegam trudność ze sprecyzowaniem kryterium ładne/brzydkie. nikt dotąd nie wpadł, jak to dookreślić i zaryzykuję, że nigdy nie będziemy w stanie tego zdefiniować. dlatego stoję na stanowisku, że to również kwaestia zaufania do pewnych powołanych instytucji - a jak się nam coś nie podoba, to są procedury odwołania osób pełniących te funkcje itd. one też nie są doskonałe, jasne, ale czekam w takim razie na propozycję stworzenia lepszego systemu społecznego (anarchia to nie rozwiązanie).

jednocześnie jednak zarzucę ci hipokryzję, bo mówisz o umowie, porozumieniu, konsensusie itd. a z drugiej strony, że chałupa ma się podobać tylko i wyłącznie tym, co w niej mieszkają a innym od tego wara choćby była brzydka, odstająca czy nie daj boże rujnująca krajobraz. to gdzie tu jakiś "złoty środek"?

należy zaznaczyć że umowę to my już mamy. Obecnie budujemy zgodnie z przepisami, mpzp, warunkami itp. więc nie rozumiem gdzie tu hipokryzja.

Nigdzie nie powiedziałem o jakiejś anarchii czy innym dziwadle.

Wg mojego uznania jeśli ktoś buduje zgodnie z elementarnymi zasadami zachowania prawa to ma prawo postawić domek a to że nam za wysoką ściankę kolankową, kolor be, dach o złym nachyleniu i inne estetyczne pierdoły jako sąsiadom nie odpowiadają to już nasz problem - UMOWĘ spełnił podporządkował się prawu i buduje zgodnie z pozwoleniem.

Twierdze tyle i aż tyle że każdy ma prawo do własnego wyczucia smaku, gustu - jak by kto to nazwał.

Nie uznaje za właściwe podążanie za owczym pędem. Przywłaszczaniem sobie prawa przez jednych do decydowania co jest fajne. A to niestety wszędzie widać. Dlaczego ktoś uważa że on wie czy ta ściana kolankowa jest ok czy nie. Dla jednego jest a dla drugiego nie.

Przykład z innej beczki np. fotografia. Dlaczego to a nie inne zdjęcie wygrywa World Press Foto - bo ktoś tak wybrał, a osoby do wyboru też ktoś wybrał. Czy ma to świadczyć że to najlepsze zdjęcie - NIE

To znaczy tylko że dane TWA tak uważa i tylko tyle. Są dziesiątki tysięcy innych zdjęć równie dobrych lub lepszych. I każdy ma prawo mieć własne zdanie i wg mnie tak powinno zostać.

nie rozporządzenia tylko ustawy. jeśli chodzi o mpzp, decyzje o warunkach, gospodarkę nieruchomościami i budowlankę, to jestem w temacie bardziej niżbym tego kiedykolwiek chciała.

Dokładnie chodzi mi o to:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 26 sierpnia 2003r. w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.

Miejsc gdzie planów nie ma jest bardzo dużo, a wydawanie warunków na podstawie tego Rozporządzenia to kpina i totalna dowolność urzędnika.

Hmm. Przecież domek z avatara TOMI1975 wygląda jeszcze gorzej. Różne są gusta. Wysokość ścianki, czy moment podejmowania decyzji o jej wysokości nie ma nic do rzeczy.

Oceniasz na podstawie zniekształconego zdjęcia z avatara, można i tak... Mam kilka uwag odnośnie mojego domu ale akurat proporcje są bardzo ok i jestem z nich zadowolony.

Moment podejmowania decyzji o takiej czy innej wysokości ścianki ma zasadnicze znaczenie. Jeżeli podejmujesz decyzję na etapie przygotowania projektu to masz wtedy możliwość dopracowania proporcji bryły domu, neutralizacji w wysokości ścianki, możliwości jest sporo. Jeżeli robisz to podczas budowy na zasadzie "dołóżcie jednego pustaka", bez konsultacji z projektantem to efekt jest kwestią przypadku i na ogół jest opłakany. A to niestety jest większość przypadków. I w tym sensie moment zmiany jest kluczowy. To, że sama wysokość ścianki ma zasadnicze znaczenie dla proporcji i estetyki domu jest tak oczywiste, że szkoda nawet o tym dyskutować, to elementarz.

Oceniasz na podstawie zniekształconego zdjęcia z avatara, można i tak... Mam kilka uwag odnośnie mojego domu ale akurat proporcje są bardzo ok i jestem z nich zadowolony.

Pisałem to w reakcji na wypowiedź kogoś innego, kto mocno skrytykował czyjś dom na podstawie właśnie fotki w awatarze. Domyślam się, że człowiek zawodowo zajmujący się architekturą buduje sobie raczej dom z zachowaniem proporcji ;)

Kwestii podnoszenia ścianki natomiast dalej w tym wątku ciągnąć nie zamierzam, bo ileż można ;)

Witam mam pytanko do drogich forumowiczów.Mam nadzieję że od tematu nie odbiegnę ,mianowicie czy ktoś ma zamontowany kominek dwustronny czyli taki że za salonem jest kotłownia , tam można dokładać drwa i zostawić cały brud z tym związany ,a w salonie delektować się porządkiem i widokiem pięknego ognia?a może ktoś posiada i jest niezadowolony z takiego rozwiązania proszę o opinie i cenne rady

O ciekawe rozwiązanie. Ja do tej pory spotkałem się z kominkami dwustronnymi ale w formie takiej że np jedna strona wychodziła na salona a dróga na jadelnie. W twoim pomyśle może być problem z tym że kotłownia ma z regółu niewielkie wymiary - jak zastosujesz wkład dwustronny który ma szyby z obu stron to bedziesz miał w tej kotłowni darmową saune. Trzeba by zamontować od strony kotłowni żeliwne drzwi do kominka