Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pewnie wielu z was zaskoczę - ale nie polubiłam okien dachowych, a szczególnie tego w sypialni nad łóżkiem. Padający deszcz szczególnie w nocy przyprawia mnie o stres, ciągle mi się wydaje,że jest ostra ulewa z gradem, a to zazwyczaj nieszkodliwy deszcz tylko okno potęguje odgłosy. Po roku - nie potrafię się przyzwyczaić :(

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) nie powiem, w gwiaździstą noc widoki mam całkiem, całkiem, ale deszczu i burzy nie daję rady znieść; na początku lipca ( przechodziły ulewne deszcze i nawałnice) zalało nam całe piwnice, w prawdzie inni mieli o wiele większe kłopoty i straty, ale ja na widok większego deszczu nie umiem spokojnie spać, no i te okna ...

nie pomaga zmiana spania Gosieku :), ale o roletach muszę pomyśleć, albo rzucę kawałek wykładziny dywanowej na dach;)

Pewnie wielu z was zaskoczę - ale nie polubiłam okien dachowych, a szczególnie tego w sypialni nad łóżkiem. Padający deszcz szczególnie w nocy przyprawia mnie o stres, ciągle mi się wydaje,że jest ostra ulewa z gradem, a to zazwyczaj nieszkodliwy deszcz tylko okno potęguje odgłosy. Po roku - nie potrafię się przyzwyczaić :(

ani trochę nie zaskoczyłaś:) ja też ich nie lubię ale nie ze względu na deszcz (to akurat nigdy mi nie przeszkadzało gdy miałam łóżko pod oknami-wręcz uspokajało:)) ale ze względu na ich mycie (o brudzie i zaciekach na "ścianie" wkoło nich nie wspomnę- jak ktoś zapomniał zamknąć okno przed deszczem to teraz są tego efekty...) W obecnym domu mam ich 6- w nowym nie ma ani jednego i jestem w tego powodu bardzo zadowolona;)

Z tą wykładziną pisałam nie bez powodu - byłam u znajomych, którzy dopiero co wprowadzili się na swoje wypieszczone poddasze; właśnie zaczęły się sakramenckie upały, a poddasze utkane oknami dachowymi, więc wycięli na szybko kilka prostokątów ze starej wykładziny dywanowej i zrobili sobie zewnętrzne żaluzje :) nie muszę chyba opisywać jak wyglądał dach z zewnątrz, bo wykładzina była ... w kwiatki :)

Ale jestem przekonana,że gdybyśmy nie zamontowali okien połaciowych - pewnie bym codziennie narzekała,że mam za ciemno w pokoju i nie przyszłoby mi do głowy,że mogłabym narzekać na deszcz ... :)

A mycie - wiadomo, nieco upierdliwe.

Z tą wykładziną pisałam nie bez powodu (...)

O kurcze:eek: Niezły pomysł;)

Ja polecam markizy do okien dachowych:yes:

Kupiłam takie jak tu http://allegro.pl/markiza-roleta-fakro-amz-090-78x140-78x118-wys24h-i3521404644.html

Są różne wymiary, kolory(my mamy kolor 090 - antracyt) i dwie "grubości".

Kupiłam dwie do okien południowo-zachodnich żeby się nie nagrzewały za bardzo w słoneczne letnie dni.

Mąż najpierw psioczył, że niepotrzebnie, a teraz w swojej pracowni ma zasłonięte cały czas - dlatego, że jest też ciszej gdy pada deszcz.

Polecam!

Trzeba było postawić parterówkę :p

A tak na poważnie teraz - mocno się na górze nagrzewa latem??

dużo jest projektów domów z poddaszem bez okiem połaciowych więc jest co wybrać:yes:

wiele jest dyskusji na temat "paterówka czy poddasze" i nie wiem czemu ale właściciele parterówek uważają się za lepszych, przecież to my poddaszowcy patrzymy na Was z góry:D i pokoje mamy przestronne a nie ściśnięte klitki:p

dużo jest projektów domów z poddaszem bez okiem połaciowych więc jest co wybrać:yes:

wiele jest dyskusji na temat "paterówka czy poddasze" i nie wiem czemu ale właściciele parterówek uważają się za lepszych, przecież to my poddaszowcy patrzymy na Was z góry:D i pokoje mamy przestronne a nie ściśnięte klitki:p

Czy ja wiem czy parterowcy uważają się za lepszych? Ja tego nie napisałam, i osobiście tak nie uważam. Po prostu dla mnie lepsza jest parterówka. To jest kwestia co kto woli i lubi, co się komu podoba, a czasami nawet co kto musi wybudować, z uwagi na wymiary działki...

Przestronne pokoje można mieć wszędzie, i w parterówce, i w domu z poddaszem. Tak samo jak i klitki można mieć w parterówce, jak i w domu z poddaszem gdzie jest niska ścianka kolankowa :)

Ja polecam markizy do okien dachowych:yes:

Kasiomar, zastanawiałam się nad tymi markizami, tylko powiedz mi, czy to można przesłonić tak do połowy? czy jak zasłaniasz to zahaczasz jakoś już do samego końca?

przecież to my poddaszowcy patrzymy na Was z góry:D i pokoje mamy przestronne a nie ściśnięte klitki:p

Amelia prowokatorko :) zaraz się zacznie :popcorn:

Edytowane przez eveee

Co ciekawsze nasz projekt nie przewidywał okien dachowych, ale nam wydawało się,że w pokoju półn-wsch. będzie za ciemno, więc decyzja była szybka.

A na parterowców nie patrzę z góry, bo ... jednak wolałabym parterówkę. Ale o powodach pisałam już dawno, dawno, więc nie chcę się powtarzać i rozkręcać kolejnej dyskusji, bo to już było. Ja jednak zmieniłam zdanie, tym bardziej,że nasz dom to pierwszy i ostatni. Sprzedawać, budować,zmieniać już raczej nie będziemy.

oliwkawawa

przy dłuższych upałach robi się w końcu na poddaszu gorąco, ale mamy zwykłą wentylację. Chyba przy reku sytuacja wygląda inaczej - nie wiem ...

Trzeba było postawić parterówkę :p

A tak na poważnie teraz - mocno się na górze nagrzewa latem??

jak się nie ma klimy albo np. went. mechanicznej z GWC to jest bardzo gorąco. Poza tym oprócz domów parterowych czy z poddaszem użytkowym są jeszcze inne domy... Np. dom piętrowy z płaskim dachem jaki ja właśnie mam.

Kasiomar, zastanawiałam się nad tymi markizami, tylko powiedz mi, czy to można przesłonić tak do połowy? czy jak zasłaniasz to zahaczasz jakoś już do samego końca

Nie można do połowy.

Są zamocowane po zewnętrznej do górnej ramy okna dachowego i rozwija się, i zaczepia je o dolną zewnętrzną część skrzydła.

Można za to uchylać przy rozwiniętej rolecie.

My uchylamy tylko czasem łazienkowe.

Przez markizy widać wszystko co jest za oknem. :yes:

Oczywiście jak pada to widać mniej.

Do zasłaniania okien dachowych u nas będą normalne rolety i żaluzje do okien dachowych - jeszcze nie ma:(

jak się nie ma klimy albo np. went. mechanicznej z GWC to jest bardzo gorąco. Poza tym oprócz domów parterowych czy z poddaszem użytkowym są jeszcze inne domy... Np. dom piętrowy z płaskim dachem jaki ja właśnie mam.

Klima chyba byłaby lepsza w tym wypadku. Nie wiem jak reku sobie radzi z chłodzeniem pomieszczeń latem (mówię o opcji bez GWC, bo nie każdy ma).

jak się nie ma klimy albo np. went. mechanicznej z GWC to jest bardzo gorąco.

dom piętrowy z płaskim dachem jaki ja właśnie mam.

skoro masz piętrowy to skąd wiesz że na poddaszu jest bardzo gorąco?

przy dobrze ocieplonym współczesnym domu ( ściany 15-24cm, dach 25-40cm), roletach i zamkniętych w ciągu dnia oknach ani nie jest latem upalnie ani zimą zimno nawet bez WM. Teraz, gdy na zewnątrz pogoda jesienna to na poddaszu jest komfortowo a na dole chłodno, zdecydowanie za chłodno, już 2 razy grzałam parter:eek:

U mnie bardzo pomogły zasłonki w oknach... i siatka przeciw komarom :lol2:

I stara zasada - w upał okna zamknięte - w nocy otwarte (do tego właśnie siatki przeciw owadom). W tym, roku choć upały były, to w domu na poddaszu było bardzo przyjemnie :D. Nawet w największe upały na zewnątrz dało się w środku wytrzymać

już 2 razy grzałam parter:eek:

Mam ociplony dom (wstawione okna też) jeszcze niewykończony (więc wilgoć), brak drzwi wejściowych (są z dykty) i na parterze jest 25 stopni bez ogrzewania. Majstry w dzień otwierają okna, bo jest gorąco.

Masz jakiś błąd w ociepleniu podłogi na gruncie.

Edytowane przez Elfir