Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich!!!

jak na razie nie mogę podzielić się z Wami moimi odczuciami ponieważ dopiero na wiosnę zaczynamy budowę naszego domku. jedno co wiem na pewno to kuchnię chce mieć czesciowo oddzieloną od jadalni tzn tak żeby było wejscie do niej z boku kuchni ale żeby nie do końca było widać gary po gotowaniu itp oraz kominek, który zasłoniłby mi częściowo widok z salonu na kuchnię. jak na razie kuchnia jest otwarta na salon a chciałabym tego uniknąć. czy ktoś z Was oddzielił podobnie salon od kuchni???

po drugie szukam miejsca na spiżarkę, bo inaczej sobie nie wyobrażam.

bardzo cenię sobie ten wątek i dziękuję, że istnieje. super sprawa już tyle rzeczy zdążyłam wynotować. :D

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo cenię sobie ten wątek i dziękuję, że istnieje. super sprawa już tyle rzeczy zdążyłam wynotować. :D

Jeśli cenisz go sobie, to uszanuj też czas innych i nie zaśmiecaj go pytaniami nie związanymi z TEMATEM wątku. Przecież można założyć nowy albo popytać w innych działach. I to nie jest uwaga tylko do Ciebie. Ten wątek zaczyna pachnieć jak wysypisko...(naleśniki na gazie w końcu są lepsze niż na indukcji - ROTFL).

Uwierz mi, że odnaleziene w tym miejscu istotnych informacji staje się coraz trudniejsze, a czytanie paru setek postów, z czego co 20 wnosi coś istotnego, to istna udręka.

Tyle zrzędzenia - proszę nie odpowiadać na ten post - ew. na priv!

Żeby zupełnie nie być OT dodam do mojej listy:

-brak oświetlenia zlewozmywaka umieszczonego pod oknem.

Wcześniej nikt tego chyba nie wypunktował, że o ile pod oknem może być fajnie, to brak szafki nad z ew. oświetleniem punktowym może być niejako wadą tego rozwiązania (oczywiście można to obejść, ale dobrze o tym pomyśleć "zanim").

pozdrawiam

Żeby zupełnie nie być OT dodam do mojej listy:

-brak oświetlenia zlewozmywaka umieszczonego pod oknem.

Wcześniej nikt tego chyba nie wypunktował, że o ile pod oknem może być fajnie, to brak szafki nad z ew. oświetleniem punktowym może być niejako wadą tego rozwiązania (oczywiście można to obejść, ale dobrze o tym pomyśleć "zanim").

Potwierdzam. Ostatnio właśnie prułem ścianę, coby kabelek wyprowadzić dla światła obok umywalki.

Z innych hintów kuchennych:

- pamiętać, że oprócz przyłącza 3-fazowego dla indukcji ma być jeszcze zwykłe gniazdko dla piekarnika

- rozważyć odpowiednie wyprowadzenie kabelków na oświetlenie blatu roboczego montowanego od spodu szafek

- elektrykę rozmieszczać po uprzednim projekcie kuchni - minimalizuje się późniejsze przeróbki

nie zrobiłabym NIGDY WIĘCEJ schodów zabiegowych, bez podestów. dzisiaj właśnie z moich spadłam. nie bez znaczenia pozostaje fakt, że leciałam w rajstopach, obie ręce mając zajęte, i nie trzymając się poręczy (tak, tak, wiem... :roll: ), ale nie zmienia to faktu, że schody zabiegowe są MNIEJ BEZPIECZNE i kropka.

Może ja jestem dziwna ale wyprowadzam się na wieś żeby psa trzymać na dworze a nie w domu :roll: więc nigdy się nie zastanawiałam gdzie go będę myła.

Pamiętajcie o kranikach do podlewania, żeby sobie szlauch zamontować, no chyba że ktoś ma cały system nawadniania 8)

jesteś dziwna przykro mi to mówić

Są psy które trzyma się na dworze ale gdybyś nie wiedziała są też takie które do trzymania na dworze się nie nadają !!! do takich psów należy większość ras małych a także małych kundelków. Gratuluje pomysłu trzymania np. yorka, sznaucera miniatury czy mopsa na dworze. Przygotowując miejsce do mycia psa pewnie większość z nas ma na myśli albo takie małe pieski albo duże DOMOWE psy.

a tak na marginesie psa którego trzymasz na dworze też raz na jakiś czas przydało by się wykąpać.

pozdrawiam

Kąpie szlauchem na ogrodzie pewnie.

Małego Yorka, jak chcesz wykapać, zrobisz to równie dobrze w umywalce :)

Wanny do mycia psów pewnie szykowane są na duże okazy, ktore swietnie poradza sobie na dworze. No chyba ze doberman czy bokser... ale one prawie sierści nie mają :)

małego yorka pewnie tak gorzej z trochę większym okazem ale nie całkiem wielkim np. pudel, sznaucer i tym podobne :wink: do umywalki się nie zmieści a poza tym taka wanna czy prysznic np. w pomieszczeniu gospodarczym są idealne nie tyle do kąpieli całego psa ile do umycia zabłoconych łap :D wiem coś na temat mycia łap w misce spanielowi i sznaucerce, nic przyjemnego :roll:

Na NIE:

- Nasz dom jest dwupokoleniowy ale nie pomyslelismy o.. .dwoch osobnych wejsciach a tak teraz małz za nic nie chce slyszec o przeprowadzce moich Rodziców ;-) - za to nam marnuje sie kupe miejsca w domu... :-(

- Wejscie do domu przez pomieszczenie gospodarcze z garazu

zalujemy, ze nie zrobilismy przy garazu wiatrołapu a pomieszczenie gdzie indziej np w samym garażu.

A tak jak wjezdzamy do garazu to buty sa w dwoch miejsach raz w pomieszczeniu raz w wiatrolapie i ciagle szukam kapci ;-)

- Balkonik jako "dziura w dachu" pojechalam sobie na delegacje do Szwajcaii i takie cudo zobaczylam w wielu domach... teraz nam sie nie podoba zrobilabym balkonik wzdluz sciany szczytowej tak jak pierwotnie zakladalismy

- (teraz zalega nam tam snieg i trzeba go przez sciane kolankowa przerzucac)

- nie podwyzszalabym teraz scianki kolankowej mamy strasznie wielkie pokoje na gorze a docelowo bedziemy tam tylko spac - cale zycie bedzie sie toczyc na dole

- brak kaloryfera w lazience (mamy tylko sama podlogowke) reczniczki nie schna dobrze

- brak bidetów na rzecz pisuaru (tu akurat maz by mial odwrotne zdanie ;-)

- Suszarnia i pralnia na gorze - w lecie bede biegac z praniem na dol

- Male okna -teraz zrobilam bym wiecej typu balkonowe (czyli do ziemi)

i bez szprosow

- mam budynek w Lke i jedna strone mam zakonczona szczytowa teraz

tez druga strone zrobilabym ze sciana szczytowa i balkonem wzdluz szczytowej teraz moglibysmy to osobne wejscie tam dobudowac do osobnego wejścia a tak jest tak trzyspadowy i kicha

- krótki podjazd i sciezka od plotu malo miejsca na parkowanie przed garazem - generalnie sie da ale boje sie ze wjade w brame (mamy zmniejszone o 1 m za zgoda urzedu w stosunku do przepisów)

NA TAK

- zainwestowalismy w podlogowke (naszymi recami robiona) super sie chodzi po letniej a nie lodowatej podlodze - nie mam podlogowki w garderobie i az strach wejsc na boso ;-)

- pompa ciepla - super sprawa (fakt ze też małż sam robił :-) - nie smrodzimy na wiosce w zimie ;-) grzeje az milo, zainwestowalismy w i super ocieplenie (20 cm styropianu i 30 cm welny oraz potrójne szyby w oknach)

- nisko włączniki elektryczne super sprawa mozna je traktowac kolanem

- duże kafle w calym domu 60x60 (nie polerowane!!) i najmniejsze fugi - 1mm, nawet w lazience udalo mi sie dobrac takie kafle do kafli wybranych na sciany super sprawa szybko sie sprzata nasze hektary

- podwieszane WC dzieki temu tez szybciej się sprząta

- panele - mi stuk nie przeszkadza - a nie stresuje sie ze parkiet bedzie porysowany ;-) jak ktos wejdzie w butach

- spizarnia przy kuchni

- duze przestrzenie na dole - salon z kuchnia i jadalnia maja ok 70m

(na gorze mi akurat przeszkadzaja - wole mniejsze wnetrza do spania)

- dwie lazienki - super sprawa jak sa goscie

- dwie umywalki w lazience nikt sie nie pcha do ujednej umywalki

- krótki podjazd i sciezka od plotu - maluko odsnierzania

- brama garazowa na pilota - nieduzo drozej a wygodniej

- duzo włączników światla np swiatlo w przedpokoju na dole mozna zapalac na gorze i odwrotnie

ten krótki podjazd to ostatecznie na tak czy na nie oceniasz bo zgłupiałam :wink:

Both - jak wszystko w życiu - krótki podjazd ma wady i zalety.

Jak jesteś dobrym kierowcą - rób krótki. Jak takim sobie - rób długi.

Jak lubisz poodśnieżać - rób długi. Jak nie - rób krótki (albo podrzewany - ale za to jaki chcesz długi :))