Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Największy błąd to

- zmiana koncepcji kuchni w trakcie budowy,

- piec na ekogroszek,

- białe kafle w holu, jak widzę stempelki z psich łap to mocno żałuję, że nie mam ciemnych,

- polerowany gres w kuchni śliski straszliwie.

Uszczególnij o co chodzi z koncepcją kuchni ;)

Pierwsza opcja zlew i zmywarka miały być w wyspie, ostatecznie wyspa została ale sprzęty powędrowały gdzie indziej i było sporo problemów ze zmianą instalacjji, kłucie posadzki, ściany i trochę nam to zabrało czasu.

Największy błąd to

- zmiana koncepcji kuchni w trakcie budowy,

- piec na ekogroszek,

- białe kafle w holu, jak widzę stempelki z psich łap to mocno żałuję, że nie mam ciemnych,

- polerowany gres w kuchni śliski straszliwie.

Piec na ekogroszek?

Regulacja pieca trwała jakieś dwa miesiące, kosztowało to mase czasu, bałaganu i nerwów. Ale może taki są początki zobaczymy jak będzie dalej :-)

Mieszkamy dwa m-ce, największy błąd - olejowana podłoga - mamy psa, który często choruje, śladów nie da się usunąć, do tego cena środków pielęgnacyjnych, na dodatek ładnie wygląda tylko świeżo po umyciu, potem szarzeje, na lakierowanych schodach brak problemu a wygląd w matowym lakierze podobny jak po oleju, chociaż teraz zrobiłabym lakier półmat (mamy na piętrze)

Mieszkamy dwa m-ce, największy błąd - olejowana podłoga - mamy psa, który często choruje, śladów nie da się usunąć, do tego cena środków pielęgnacyjnych, na dodatek ładnie wygląda tylko świeżo po umyciu, potem szarzeje, na lakierowanych schodach brak problemu a wygląd w matowym lakierze podobny jak po oleju, chociaż teraz zrobiłabym lakier półmat (mamy na piętrze)

Czy to znaczy, że gatunek oleju nietrafiony, czy wszystkie oleje ( olejowoski?) tak mają? Jakiego oleju użyli u Was? A może coś skopali? Bo słyszałam, że np. olejowosk Osmo można myć jak lakier? Planowałam olejowanie, a też mam zwierzęta :(

dziwne...

ja mam dąb olejowany szczotkowany, dużego psa, królika z pazurami, dzieci i żadnych problemów- ale był olejowany fabrycznie - sąsiadka taki sam tylko olejowany przez parkieciarza i ona ma wieksze problemy ale nie az takie jak opisane - a tez ma psa...

nic nam absolutnie nie szarzeje... :roll:

do pielęgnacji obydwie uzywamy srodka z LM - ok 50 zl za butelkę ale starcza na kilka m-cy i świetnie pachnie - tak arbuzowo, czyści i jednocześnie zabezpiecza przed przenikaniem wody wgłąb - krople prędzej wyparują niż wnikna w drewno.

faktycznie soki trawienne (jak pies zwymiotuje np w nocy i ja tego nie zauważe ) czy mocz zwierząt dlużej pozostawiony niszczy tą powłokę , ale z tego co pamiętam to lakier na parkiecie też nie dawał rady i po takich wpadkach pozostawały plamy :roll:

Znajomy ma piec na ekogroszek i zeszłej zimy (która była

pierwszą w nowym domu) okropnie na niego klnął.

A co myślicie o zlewie kuchennym pod oknem?

Zaczęłam czytać ten wątek i stwierdziłam, że muszę czytać go

z kartką i długopisem w ręce :lol: bo dom dopiero się buduje.

A tutaj jest wiele cennych uwag.

Po 3 miesiącach mieszkania zmieniłbym (z rzeczy "niezmienialnych"):

- dał ogrzewanie podłogowe w garderobie - daliśmy kafelki na podłodze i teraz przejście z miłych i ciepłych kafelek holu do garderoby na bosaka to szok termiczny :wink:

- nie usuwał styropianu w posadzce z obszaru pod kominkiem, most termiczny jak diabli

- w kuchni dałybym wyłączniki krzyżowe do załączania oświetlenia blatu - czyli jeden włącznik przy blacie a drugi przy drzwiach,

- w łazienkach dałbym wyłączniki krzyżowe do załączania oświetlenia przy lustrze - jeden przy lustrze a drugi przy drzwiach,

- kupił młotowiertarkę do wiercenia w betonie PRZED wieszaniem żyrandoli i karniszy a nie na koniec :wink:

moją największą zmorą są płytki w kuchni jadalni i holu nie dość że brudzą się strasznie to mycie ich a raczej szorowanie to istna kataorga płytki perłowe białe oczywiscie nie gładkie tu je troszke widac najgorszemu wrogowi ich nie życze :x

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1209/min_100_2434ab4e.jpg

moją największą zmorą są płytki w kuchni jadalni i holu nie dość że brudzą się strasznie to mycie ich a raczej szorowanie to istna kataorga płytki perłowe białe oczywiscie nie gładkie tu je troszke widac najgorszemu wrogowi ich nie życze :x

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1209/min_100_2434ab4e.jpg

te zygzaki to ich faktura ?

tak płytka składa sie z maluteńkich kwadracików one są ułołozne pod różnym kątem żeby płytka się ładnie mieniła i przez to mycie jest tak bardzo uciążliwe po umyciu 10 płytek jestem cała mokra i oczywiscie myje je na kolanach szczotka bo inaczej nie da rady już nawet zakupiłam mop parowy ale nic nie daje rady tym płytką