Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

napisal - mimo intensywnego wietrzenia noca...

Hmm... no to rzeczywiście bardzo dziwne :o

Nawet w najgorętsze lato nie zdarzyło mi się mieć 27 st. C wewnątrz po całonocnym wietrzeniu... i to bez żadnego GWC... Szczęśliwym :-)

Ale skoro u Wierzcha takie problemy i rolety mu pomagają to znaczy, że jednak coś w tym jest i dla niego ma to sens... gdybym miał inwestować w rolety tylko ze względu na upał, to już wolałbym kupić wentylator albo klimatyzację...

popcarol, dziekuje za informacje - u mnie w zimie tez dziala jak do tej pory b. dobrze.

Vafel, no wlasnie, tak jak powyzej napisalem, wietrzylismy nocami, ale niestety w ciagu dnia temperatura wracala do poprzedniego poziomu z niewielka, ale stala progresja. Przypuszczam, ze trzeba to zaliczyc na konto niewystarczajacej regeneracji GWC i ciaglego oddawania przez sciany zakumulowanego ciepla. Mam nadzieje, ze ten nowy GWC rozwiaze problem.

popcarol, no wlasnie problem polega na tym, ze u mnie wentylacja mechaniczna z GWC rurowym, po kilku tygodniach upalow, przestaje zapewniac nam odpowiedni komfort w pomieszczeniach, w zakresie temperatury i wilgotnosci powietrza. I to sie dzieje pomimo aktywnego korzystania z rolet i intensywnego wietrzenia noca. Po prostu GWC nie jest w stanie sie zregenerowac i dostarcza do domu coraz cieplejsze powietrze, do tego dochodzi akumulacja ciepla przez sciany. Pamietam jak kilka lat temu w regionie, w ktorym mieszkam, panowaly przez 6 tyg. upaly z temp. ok. 30°C. W srodku temperatura wzrastala co tydzien o 1°C - zaczynalismy od 22°C, a skonczylismy na 27°C. Pod koniec najwiecej czasu spedzalismy w piwnicy :lol:

W zwiazku z tym ub. jesieni "zastapilismy" dotychczasowy GWC "troche" innym modelem (Bezprzeponowy Płytowy Gruntowy Wymiennik Ciepła), ktory podobno nie wymaga regeneracji oraz wydajnie chłodzi i osusza powietrze latem. Mam nadzieje, ze tak wlasnie bedzie - przekonamy sie w lecie - mam nadzieje, ze bedzie upalnie :D

Jaki GWC rurowy mieliście wcześniej tzn. ile mb i jakich rur - pytam, bo mój rurowy się sprawdza - może mieliście za mały ?

Jaką ma powierzchnię aktualny płytowy ?

Jednak jeśli nie osłonisz się od słońca to GWC musiałby dawać moc kilka kW i wentylacja działać na maksa - w sumie szkoda pieniędzy na prąd - łatwiej i prościej zasłonić okna.

Wg mnie bardzo ciekawe są te żaluzje fasadowe, bo mogą być stale zasłonięte w dzień i nie będzie wiadomo czy jesteśmy w domu - na razie szukam producenta w okolicy Wrocławia, który mi takie wyceni - ciekawe czy ostudzi mój zapał :wink:

:o Jak to nie widzi? Rolety zaslaniaja tylko gorna rame okna, a reszta? Chyba ze sa caly czas zaciagniete :)
no tak to. jak są opuszczone, nie da się sprawdzić co jest za roletą, czy to proste okna - czy łatwo podważyć skrzydło, czy to może fixy, czy na ramie od środka jest jakaś czujka alarmowa itp itd.

:o Jak to nie widzi? Rolety zaslaniaja tylko gorna rame okna, a reszta? Chyba ze sa caly czas zaciagniete :)
no tak to. jak są opuszczone, nie da się sprawdzić co jest za roletą, czy to proste okna - czy łatwo podważyć skrzydło, czy to może fixy, czy na ramie od środka jest jakaś czujka alarmowa itp itd.

To sobie moze zlodziej obejrzec jak sa otwarte. Nie wierze ze zlodziej nie obserwuje wczesniej domu... a zaciagnawszy rolety ma czytelne info - nikogo nie ma w domu.

(albo jak wierzch - zaslania sie od slonca ;)

Pozdrawiam, nadal nie rozumiem...

popcarol, po tym jak mnie poinformowalas, ze mamy ten sam typ GWC, a ja znalazlem informacje, ze montowala nam je ta sama firma, to mysle, ze zadne upaly nie beda mi juz straszne :D

hehe:) To skad jestes (moze byc na priv), skoro z Wielunia im sie oplacalo jechac? Gdzie tak goraco? ;)

PS 27 stopni w domu mam teraz w lecie, ale mieszkam w bloku z wielkiej plyty, niby po remoncie i ocieplonym, ale tylko 10tka styropienu... okna wielkie od zachodu, ok 16tej do 20tej jest 27 i wcale nie musi byc strasznych upalow :/

To sobie moze zlodziej obejrzec jak sa otwarte. Nie wierze ze zlodziej nie obserwuje wczesniej domu... a zaciagnawszy rolety ma czytelne info - nikogo nie ma w domu. (albo jak wierzch - zaslania sie od slonca ;) Pozdrawiam, nadal nie rozumiem...
1. Nooooo.. albo.

2. przez płot bedzie oglądał czy podejdzie do ościeżnicy, żeby zobaczyć czy np. klamki są z kluczykami?. 3.bez odbioru (chyba). 4. pozdr.

SUSPENSER, GWC rurowy byl zbudowany z rur PCV o srednicy 250mm, dlugosc 30m, glebokosc 2m. Bezposrednio pod czerpnia byly umieszczone dwie blizniacze, polaczone ze soba studnie chlonne (3 dreny o srednicy 1.2m) wypelnione otoczakami. Kubatura parteru ok. 500m3, calego domu ok. 1200m3 (poddasze na razie nie zagospodarowane, dlatego ustawiony tylko minimalny nawiew powietrza oraz piwnica z wentylowana pralnia i suszarnia). Co najmniej polowa powierzchni okien na parterze jest od poludnia. Rekuperator: Mistral 650. Sciany ocieplone 15cm styropianu. Instalacja wykonywana w 2002 roku.

Powierzchnia aktualnego plytowego GWC wynosi ok. 190m2 (przewymiarowane celowo, poniewaz w przyszlosci byc moze bedzie to dolne zrodlo dla pompy ciepla). W lecie bedzie mozliwosc chlodzenia woda doprowadzona ze studni glebinowej. Podlaczenie do domu rura o srednicy 400mm.

Jesli chodzi o oslanianie sie od slonca roletami, to wlasnie to robie - pisalem o tym kilkakrotnie powyzej.

Chce jeszcze zaznaczyc, ze taka sytuacja, kiedy panowala u mnie tak wysoka temperatura miala miejsce tylko raz, a mieszkam od 08/2003 - po 6 tygodniach nieprzerwanych upalow. Bylo to bodajze w 2005 albo 2006 roku.

Poza tym system sprawuje sie bardzo dobrze przez caly rok, i mimo dosc wysokich kosztow inwestycyjnych, nie zaluje ani jednej wydanej zlotowki.

Wspomniane przez Ciebie zaluzje fasadowe sa na pewno warte zainteresowania. Ja budowalem dom w latach 2000 - 2003, rolety montowalem w 2000 roku, i wtedy takich rzeczy w Polsce jeszcze nie bylo, albo byly po niedostepnych dla mnie cenach.

popcarol, mieszkam w okolicach Czestochowy. Firma Warebud jest tutaj tez dosc aktywna. Pan A. Wieloch mowil mi, ze najwiecej klientow maja w duzych miastach, glownie Warszawie.

To sobie moze zlodziej obejrzec jak sa otwarte. Nie wierze ze zlodziej nie obserwuje wczesniej domu... a zaciagnawszy rolety ma czytelne info - nikogo nie ma w domu. (albo jak wierzch - zaslania sie od slonca ;) Pozdrawiam, nadal nie rozumiem...
1. Nooooo.. albo.

2. przez płot bedzie oglądał czy podejdzie do ościeżnicy, żeby zobaczyć czy np. klamki są z kluczykami?. 3.bez odbioru (chyba). 4. pozdr.

Nie zamierzam sie z Toba klocic ani przekonywac do swoich racji, ale...

Przez plot nie musi. Sama mam klamki z kluczykami i sa to niewielkie zabezpieczenia przeciwwalamaniowe jak slyszalam...

Listonosz, facet od odczytu licznikow, pan zbierajacy na biedne dzieci, pan proponujacy zakup ziemniakow, telewizji satelitarnej itp itd... wiekszosc z nich wpuscisz za plot sam. Kazdy ma znajomych, znajomych znajomych, cos powie nawet na ulicy, ktos uslyszy... nie chce wpadac w paranoje, ale ostatnio nas okradli (mieszkanie w bloku) i zrobilam sie ostrozniejsza...

popcarol, mieszkam w okolicach Czestochowy. Firma Warebud jest tutaj tez dosc aktywna. Pan A. Wieloch mowil mi, ze najwiecej klientow maja w duzych miastach, glownie Warszawie.

To blisko, chyba nawet blizej z Wielunia niz w nasz strone ;) Firma Warebud to jedyna chyba ktora moge szczerze polecic. Ciesze sie ze tez jestes zadowolony. Pozdrawiam!

popcarol, ja jestem z nich bardzo zadowolony, bo juz kilka lat temu poprawiali mi instalacje wentylacji mechanicznej wewnatrz domu i zrobili to naprawde bardzo fachowo. W tym roku zaloza mi kolektory - mam nadzieje, ze Slonce wykorzysta te okazje aby sie u mnie zrehabilitowac za poniesione straty moralne :lol:

Pozdrawiam!

SUSPENSER, GWC rurowy byl zbudowany z rur PCV o srednicy 250mm, dlugosc 30m, glebokosc 2m. Bezposrednio pod czerpnia byly umieszczone dwie blizniacze, polaczone ze soba studnie chlonne (3 dreny o srednicy 1.2m) wypelnione otoczakami. Kubatura parteru ok. 500m3, calego domu ok. 1200m3 (poddasze na razie nie zagospodarowane, dlatego ustawiony tylko minimalny nawiew powietrza oraz piwnica z wentylowana pralnia i suszarnia). Co najmniej polowa powierzchni okien na parterze jest od poludnia. Rekuperator: Mistral 650. Sciany ocieplone 15cm styropianu. Instalacja wykonywana w 2002 roku.

Powierzchnia aktualnego plytowego GWC wynosi ok. 190m2 (przewymiarowane celowo, poniewaz w przyszlosci byc moze bedzie to dolne zrodlo dla pompy ciepla). W lecie bedzie mozliwosc chlodzenia woda doprowadzona ze studni glebinowej. Podlaczenie do domu rura o srednicy 400mm.

Jeśli to był tylko jeden ciąg rur fi 250 + 6 m3 otoczaków to faktycznie za mało na tak duży dom.

Ja aktualnie mam 6 nitek fi 125 karbowanych rur długości 25 mb na kubaturę wentylowaną około 600 m3 i w zeszłym roku to wystarczało.

Teraz ten płytowy masz ogromny - faktycznie ma 19x10 m :o czy liczy to się jakoś inaczej ?

popcarol, mozliwe, ze nie wyrazilem sie precyzyjnie.

Chodzi mi o system wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła w połączeniu z GWC i pompą ciepła. Takie zintegrowane systemy (ogrzewanie + wentylacja) sa montowane rowniez przez Warebud. Schemat dzialania jest pokazany tutaj

Pan A.Wieloch mowil mi, ze zalecaja do takiego ukladu pompy ciepla NIBE, np. FIGHTER 1220 z dedykowanym modułem wentylacyjnym NIBE FLM. Troche informacji na ten temat jest tutaj

Zeby to wszystko dzialalo, bezprzeponowy plytowy GWC musi byc odpowiednio przewymiarowany, w porownaniu do wersji przeznaczonej tylko do wentylacji.