Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

od 10 lat mam szare fugi i jasnobeżowe płytki: o TAK!!! właściwie się nie brudzi.

I wszystkim się podoba- nawet tym, co zwykle "sceptyczni" :wink:

mycie podłogi dopiero wtedy, gdy się zakurzy, naniesiemy piasek albo cos się wyleje.

Potwierdzam, mam od lat 5 w kuchni jasne płytki + szare fugi - sprawdza się doskonale!

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do czyszczenia białych fug stosuję preparat W5 płyn anty - kamień, polewam po fugach, zostawiam na pół godziny i później "szarpatą" gąbką ścieram i płuczę. Nie znalazłam skuteczniejszego sposobu. Jeżeli moja budowa dojdzie do skutku, to podłogi podobnie jak teraz zrobię prawie białe :D . "Latanie" na mopie 2 razy w tygodniu nie powoduje żadnych chorób - sprawdzone :D

Meggi

Meggi 2 razy w tygodniu to bylaby czysta przyjemnosc,ja muszę latac niemal codziennie i to nie z mopem ,ale na kolanach z miską i drucianą szczotą i szczoteczką do zębow :-(

Meggi 2 razy w tygodniu to bylaby czysta przyjemnosc,ja muszę latac niemal codziennie i to nie z mopem ,ale na kolanach z miską i drucianą szczotą i szczoteczką do zębow :-(

Dlaczego musisz? Przecież to dom jest dla Ciebie, nie Ty dla niego!

Poza tym, kto wie czy takie częste czyszczenie fug nie zakłóca w jakiś sposób powłoki i nie powoduje łatwiejszego wsiąkania brudu...

i to wszystko przez forum, wklejamy tu cudowne fotki z cyklu "inspiracje" gdzie wnętrza w wiekszości sa do pokazywania a nie do mieszkania a potem narzekamy że tak u nas jaKOŚ sie wyjątkowo brudzi itp te piekne minimalistyczne wnętrza są niemożliwe do zachowania w codziennej eksploatacji a modna biel spędza sen z powiek bo dzien po sprzątaniu jest brudno...

Hm...dobrze,że mój małżonek tego nie przeczytał :lol: Zawsze jak mu pokazuje co mi się podoba( oczywiście zainspirowana pięknymi fotkami z forum i nie tylko) to powtarza,że to ma być dom do mieszkania, praktyczny a nie na wystawkę i nie katalogowy bo w nich przeważnie nikt nie mieszka :-? czyżby miałby rację... :lol: :-?

- brak czegos na ścianie przy kuchence elektrycznej, w efekcie paskudnie zachlapana tłuszczem sciana :(

Moj pierwszy post na tym forum i od razu z pytaniem: czy ktos ma pomysl na to "cos" na scianie przy kuchence? Co mozna zgrabnie wkomponowac w plytki zeby jednoczesnie bylo w miare bezbolesne przy czyszczeniu?

podbijam pytanie,bede miała płyte gazowa i płytki za nia i zastanawiam się czy nad sama kuchenka nie dac szyby ale tylko o szerokości 60 cm tak jak płyta gazowa? myslalam żeby zamocowac ja z tyłu na szafce stojacej i przymocowac ja do wiszacej

troche namieszałam.......

marta1210

chociaz przeczytałam na szczescie porade ( na tym forum właśnie) ze można zniwelowac brudzenie sie poprzez zaimpregnowanie fug... oby nie bylo za późno :)

Fugi możesz zaimpregnować preparatem delfin firmy atlas(sorry za 'reklame' ale jest to tak popularna firma, ze chyba strasznie im nie pomagam), potrzebny jest do tego cienki pędzelek i na bieżąco trzeba wycierać płytki jesli się wyjdzie poza fugę - ale uwaga: jeśli fugi są już przybrudzone to 'zaimpregnujesz' sobie brud na stałe pod warstwą tego lakieru. Także impregnacja fug tylko przy świeżych i jeszcze czystych fugach!!

Co do fug jeszcze, do białych płytek dałam fugę jasnoszarą, wygląda super, nawet się nie spodziewałam i nie widać zabrudzeń :)

Ja trochę z innej beczki..

NIGDY więcej nie kupię czegoś bo było w atrakcyjnej cenie. Na początku kupiłam drzwi na górę bo super i super cena. Przypomniałam sobie o nich jak już położyłam panele. Czyli wygląda tak : panele dąb wiejski (prawie białe), belki stropowe dąb wiejski a drzwi - MAHOŃ :oops:

wierzch napisał:

Jako facet, stanowczo domagam sie rownouprawnienia w dziale Wnetrza

A wszystko przez dora516 Czuj się jak u siebie w domu

do wierzch

przepraszam strasznie mi głupio :oops: , naprawde jedyne co mi pozostaje to przepraszam

ale to wzielo sie pewnie stąd ze facet i sprzatanie to w moim srodowisku raczej rzadkość

a jak cos kupujemy do domu i tylko raz wspomniałm (przy wyborze drzwi) ze tego nie bo nawłazi brudu i bedzie cięzko doczyścić to usłyszalam ze najlepiej to nic nie kupować to nie bedzie problemu ze sprzataniem i czystością- firany zamiast drzwi itd. :)

pozdrawiam zona to szczęsciara :)