Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do kanciastych umywalek w ogóle - od paru znajomych posiadaczy słyszałam, że jeśli jest płaskie dno to a)pryska woda z baterii, b) przy byle myciu zębów wszystko wędruje na ścianki i się osadza zanim spłynie woda.

no to się wypowiem :)

mam dwie nablatowe na drewnianym blacie, TWINS'y z Koła, prostokątne 60 cm - mają płaskie dno, z baterii woda sobie pryska ale nie rozpryskuje się poza umywalke (jest dość głęboka) no i nie osadza się tam woda/brud/czy-co-tam-sie-moze-osadzac na dnie/ściankach jakoś specjalnie bardziej niż w "normalnej" umywalce

na dodatek dodam, ze używane przez dzieci-potwory

wydaje mi się więc, że to kwestia modelu umywalki i baterii

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

blat - ociekacz - zlew/umywalka . Chociaż to nie konglomerat w sumie ma być, tylko kompozyt, chyba.

http://alejahandlowa.pl/obr/3904607/3923932_1252318134_d.jpg

http://murano.bydgoszcz.pl/kamien_3d.jpg

http://www.urzadzamy.pl/zdjecia/ZLEWY_09_600.jpg

Jedna płaszczyzna, żadnych łączeń.

Ale czy będzie mnie stać to już inna historia :)

i na koniec:

http://www.gizmos.pl/wp-content/uploads/2008/06/hightech-washbasin-ammonite-422x500.jpg

blat - ociekacz - zlew/umywalka . Chociaż to nie konglomerat w sumie ma być, tylko kompozyt, chyba.

http://alejahandlowa.pl/obr/3904607/3923932_1252318134_d.jpg

http://murano.bydgoszcz.pl/kamien_3d.jpg

http://www.urzadzamy.pl/zdjecia/ZLEWY_09_600.jpg

Jedna płaszczyzna, żadnych łączeń.

Ale czy będzie mnie stać to już inna historia :)

i na koniec:

http://www.gizmos.pl/wp-content/uploads/2008/06/hightech-washbasin-ammonite-422x500.jpg

A gdzie takie cuda można kupić/zamówić???

Jeśli chodzi o muszlę to nie mam pojęcia. Zdjęcie z neta. Ale pewnie jakiś projektant jest w stanie coś takiego zaprojektować i dać do wykonania. Kompozyty wykrawa się cyfrowo - jeśli tylko muszla będzie w CAD, znajdzie się i realizator.

Natomiast samo łączenie kompozytowego blatu z kompozytowym zlewozmywakiem/umywalką to jest to do zrobienia przez każdy w miarę zaawansowany zakład zajmujący się dystrybucją staronu/corianu/kerrocku.

Bardzo często spotykane jest to w toaletach publicznych, gdzie nikt nie ma czasu na szorowanie połączeń blat/umywalka.

Jeśli chodzi o muszlę to nie mam pojęcia. Zdjęcie z neta. Ale pewnie jakiś projektant jest w stanie coś takiego zaprojektować i dać do wykonania. Kompozyty wykrawa się cyfrowo - jeśli tylko muszla będzie w CAD, znajdzie się i realizator.

Natomiast samo łączenie kompozytowego blatu z kompozytowym zlewozmywakiem/umywalką to jest to do zrobienia przez każdy w miarę zaawansowany zakład zajmujący się dystrybucją staronu/corianu/kerrocku.

Bardzo często spotykane jest to w toaletach publicznych, gdzie nikt nie ma czasu na szorowanie połączeń blat/umywalka.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Chodziło mi o tradycyjną umywalkę, choć muszla też ciekawa :wink:

10 lat mieszkam w mieszkaniu w bloku, a na jesieni zamieszkam we własnym domku. Czego nie radzę:

1) mieszkać w wieżowcu - u mnie są 4 klatki i 10 pięter - co 2 miesiące ktoś się wprowadza i robi remont - do wytrzymania dopóki nie ma małego dziecka, które musi spać

2) co chwilę ktoś zakłada liczniki na wodę - brak wody wtedy gdy akurat jej potrzebujesz

3) mieszkać w okolicy boiska lub placu zabaw - latem hałas do wieczora i kurz (gdy akurat suszysz pranie)

4) zlew jednokomorowy i bateria kuchenna zamontowania bezpośenio w blacie kuchennym, a nie w zlewozmywaku - mimo silikonu po kilku latach dziura wokół baterii jest pełna wilgoci - bateria się rusza; trzeba wymienić blat

5) nigdy więcej mebli skórzanych albo skóropodobnych (skóra ekoligiczna, skalj) - po kilku latach do wymiany - pęka

No to chyba masz byle jakie skory :)) Moje maja teraz 10 lat, sa biało-kremowe i w dotyku są bardzo deliktne, mięciutkie. Kosztowaly nie malo, ale o pękaniu itp... mowy nie ma. W życiu nie zamieniłbym ich na coś innego! :)

Wnoszę swój głos w sprawie umywalek nablatowych :D

To ja też się tu podpiszę mam nablatową na półce z płytek. Nawet jeśli mam coś wytrzeć (ręce kapiące w kierunku ręcznika) to nie narzekam. :lol: A poza tym ważne jest wyprofilowanie i głębokośc umywalki, u mnie jest jeszcze kran z którego trzeba się bardzo napracować, żeby wychlapać wodę. Ale jego akurat nie polecam, szkło i woda do utrzymania czystości graniczy z cudem (na szczęście ktoś wymyślił wodę z octem - tylko to skutecznie czyści kamień z wody) :wink:

http://images42.fotosik.pl/142/2dcb6b08b08aff04med.jpg

Nigdy w życiu więcej gresu polerowanego. Jeśli ktoś zdradzi mi sekret jak umyć to dziadostwo żeby się błyszczało i nie było smug, bez uciążliwego docierania na sucho, dam mu nagrodę. Jeszcze nie wiem jaką, ale coś wymyślę. Od ponad pół roku testuję wszelakie płyny, zwyły ocet itp. wynalazki. Zawsze to samo. Po umyciu zostają smugi i już. Mam już nawet najlepszego dodtępnego czyt. najdroższego mopa. Nic z tego. Szlag mnie trafia z tym gresem. Mam mnóstwo okien, więc wszystko dokładnie widać.Tylko wieczorem wygląda ok. mam tego 50 mkw (salon i jadalnia) więc docieranie każdej płytki z osobna nie wchodzi w grę. Dziękuję Bogu, że nie dałam tego w kuchni i wiatrołapie. :evil:

Znajomi, o których pisałam wcześniej, że mają biały gres na podłodze, mają jakiś specjalny odkurzacz wodny, którym myją bardzo równiutko, aby nie było zacieków. Potem chwilę odczekują i polerują :-? Dodam, że sam salon ma 50 m2. Dla mnie przerąbane.

stare chińskie przysłowie mówi "kto myje podłogi ten ma zgrabne nogi", więc może mają w tym szorowaniu jakiś głębiej ukryty cel? Ty się lepiej przyjrzyj- może naprawdę działa ;)

Nigdy w życiu więcej gresu polerowanego. Jeśli ktoś zdradzi mi sekret jak umyć to dziadostwo żeby się błyszczało i nie było smug, bez uciążliwego docierania na sucho, dam mu nagrodę. Jeszcze nie wiem jaką, ale coś wymyślę. Od ponad pół roku testuję wszelakie płyny, zwyły ocet itp. wynalazki. Zawsze to samo. Po umyciu zostają smugi i już. Mam już nawet najlepszego dodtępnego czyt. najdroższego mopa. Nic z tego. Szlag mnie trafia z tym gresem. Mam mnóstwo okien, więc wszystko dokładnie widać.Tylko wieczorem wygląda ok. mam tego 50 mkw (salon i jadalnia) więc docieranie każdej płytki z osobna nie wchodzi w grę. Dziękuję Bogu, że nie dałam tego w kuchni i wiatrołapie. :evil:

Znajomi, o których pisałam wcześniej, że mają biały gres na podłodze, mają jakiś specjalny odkurzacz wodny, którym myją bardzo równiutko, aby nie było zacieków. Potem chwilę odczekują i polerują :-? Dodam, że sam salon ma 50 m2. Dla mnie przerąbane.

stare chińskie przysłowie mówi "kto myje podłogi ten ma zgrabne nogi", więc może mają w tym szorowaniu jakiś głębiej ukryty cel? Ty się lepiej przyjrzyj- może naprawdę działa ;)

Hmm przypomniały mi się Panie sprzątaczki z czasów szkolnych, więc tym przysłowiom to tak do końca bym nie wierzył ... :wink:

Hmm przypomniały mi się Panie sprzątaczki z czasów szkolnych, więc tym przysłowiom to tak do końca bym nie wierzył ... :wink:

ash2 sugerujesz, że mam coś z nogami nie teges?

amalfi, SUSPENSER sugeruje.

Jesli zamierzasz mu wyslac na priva dowody rzeczowe, to mnie prosze wpisac na liste CC :D

Tak zaraz nie wyśle, bom ubrana w bardzo pogrubiające barchany i niczego by to nie udowodniło. Jak skoczę w jakieś nylony zakończone podwiązką, to sie sfotografuję 8) :wink:

amalfi, SUSPENSER sugeruje.

Jesli zamierzasz mu wyslac na priva dowody rzeczowe, to mnie prosze wpisac na liste CC :D

Tak zaraz nie wyśle, bom ubrana w bardzo pogrubiające barchany i niczego by to nie udowodniło. Jak skoczę w jakieś nylony zakończone podwiązką, to sie sfotografuję 8) :wink:

Ja tam nic nie sugerowałem tylko w kwestii przysłowia pisałem, ale skoro mam otrzymać fajne fotki to zasugeruję na podstawie wpisu basi :lol:

amalfi - prześlij fotki to zobaczymy czy się przykładasz :wink: