Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oraz żadnych mebli na nóżkach czy to w łazience czy w salonie,nigdzie :evil: :evil: :evil:

??? ja częściowo mam i chcę tylko na nóżce.. :o

jak wyżej co dziewczyny napisały, z tego samego powodu,też mam parę takich na nóżkach między innymi sofy i szafki w łazience,prawie codziennie z mopem latam,kurz zbiera się tam niesamowicie a zwłaszcza przy małych gabarytach,mopem nieoblecisz :lol: dokładnie,więc na kolanach myję ścierą :evil:wiem że temat ten był już niejednokrotnie poruszany ale niemogłam się powstrzymac,czekam kiedy przyjdą lepsze czasy i powymieniam te meble.

oraz żadnych mebli na nóżkach czy to w łazience czy w salonie,nigdzie :evil: :evil: :evil:

??? ja częściowo mam i chcę tylko na nóżce.. :o

jak wyżej co dziewczyny napisały, z tego samego powodu,też mam parę takich na nóżkach między innymi sofy i szafki w łazience,prawie codziennie z mopem latam,kurz zbiera się tam niesamowicie a zwłaszcza przy małych gabarytach,mopem nieoblecisz :lol: dokładnie,więc na kolanach myję ścierą :evil:wiem że temat ten był już niejednokrotnie poruszany ale niemogłam się powstrzymac,czekam kiedy przyjdą lepsze czasy i powymieniam te meble.

ale z drugiej strony te "koty" będą Ci się magazynowac za szafami.. :( Ja tam nie lubię eksterminować armii pajęczaków i z pokorą biegam z mopem :lol:

Ja z rozmyslem wszystkie nowe meble kupowalam NA NOZKACH - ogrzewanie podlogowe mamy w calym domu, lepiej nie zakrywac zbyt duzych powierzchni podlogi. Cieplo bedzie sie lepiej rozkladac, zawartosc szafek nie bedzie sie nagrzewac itp. Koty - coz, bede sprzatac...

Polki otwarte - sio! Nie znosze, teraz tez mam niewiele na szczescie :)

Ja obecnie mam meble bez nóżek i cały kurz gromadzi się za meblami i wkoło nich teraz będą tylko nóżki tak aby można "dojść" w każdy kąt. To samo z łóżkiem do sypialni nie znoszę takich łóżek sięgających do podłogim muszą mieć najlepiej 4 nogi :wink: żeby można pod nim posprzątać.

lepiej nie zakrywac zbyt duzych powierzchni podlogi. Cieplo bedzie sie lepiej rozkladac, zawartosc szafek nie bedzie sie nagrzewac itp. Koty - coz, bede sprzatac...

:)

Witam

Hehe nie o to chodzi :lol: . Szafki bez nózek nie stoją na podłodze ...........

Sa zawieszone w powietrzu bo przykręca sie je do sciany .

pozdrawiam

ps. Szafki bez nózek to rewelacyjne rozwiązanie -potwierdzam

Helios napisał:

Jeszcze w temacie podpiwniczenia.

Jako rekompensatę domu bez piwnicy, proponuję piwniczkę wolno stojącą Znajomi mają taką, to poprostu rewelka! Nie dość, że spełnia swoją funkcję (łącznie z zimnym piwkiem latem), to może stanowić piękny element małej architektury bez względu na wielkość działki

Takie cuś ma byc własnie u mnie

a mogę wiedzieć jak to jest u Was zrobione, bo nie mam piwnicy i jakoś tak dziwnie teraz mi sie wydaje no ale u nas to zaważyły względy finansowe

Helios napisał:

Jeszcze w temacie podpiwniczenia.

Jako rekompensatę domu bez piwnicy, proponuję piwniczkę wolno stojącą Znajomi mają taką, to poprostu rewelka! Nie dość, że spełnia swoją funkcję (łącznie z zimnym piwkiem latem), to może stanowić piękny element małej architektury bez względu na wielkość działki

Takie cuś ma byc własnie u mnie

a mogę wiedzieć jak to jest u Was zrobione, bo nie mam piwnicy i jakoś tak dziwnie teraz mi sie wydaje no ale u nas to zaważyły względy finansowe

Podpinam się do pytania :) Tez bym chciała taką piwniczkę na zewnątrz domu. Helios napisz cos więcej nt. tej piwniczki. Może jakieś zdjęcia?

Podpinam się do pytania :) Tez bym chciała taką piwniczkę na zewnątrz domu. Helios napisz cos więcej nt. tej piwniczki. Może jakieś zdjęcia?

Tu o nich rozprawiali:

http://forum.muratordom.pl/piwnica-ziemianka-czy-ma-ktos-z-was-taka,t30060.htm

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=150314&highlight=ziemianka

http://forum.muratordom.pl/piwniczka-ogrodowa,t113212.htm

http://forum.muratordom.pl/ziemianka,t14291.htm

:wink:

Nigdy więcej łózka piętrowego dla dziecia. Pod żadnym pozorem nie zgodzę się nigdy więcej.

Najstarsza córka marzyła o takim. Marzyła i marzyła. I smęcila nam cały czas. Miała wtedy 9 lat.

Dostała i była zadowolona jakis rok. Następny rok tolerowała je. Po czym je znienawidziła:

- jak przyjda koleżanki to nie mozna na nim usiąść

- źle się tv oglada

- nie chce jej się schodzic po kazdą rzecz a ze jest skleroza to woła mnie :evil:

Teraz (ma 14 lat) czeka z pokorą na nowy dom i na wymarzone duuuże niskie łózko :wink:

Pewnie już o tym było, tylko przegapiłam :D Ponieważ teraz w kuchni i łazience mam białe płytki i ciągle muszę je myć, żeby chociaż jakoś wyglądały, postanowiłam, że w nowym domu nie zrobię tego błędu i wybiorę praktyczne płytki, na których nie będzie widać brudu. Problem w tym, że mnie i mężowi podobały się całkiem inne, a jeszcze ograniczała nas cena i poganiał kafelkarz. W efekcie mam na korytarzu płytki, które są bardzo praktyczne, ale na które nie mogę patrzeć. Najchętniej bym je wymieniła, ale ta wizja mnie przeraża. No i koszty :D

Czego bym nie zrobiła? Nie zrobiłabym dwóch okrągłych zlewozmywaków oddzielnie wciśniętych w blat kuchenny. Są piękne, dobrej jakości, metalowe, głębokie, bardzo mi się podobają i pasują do wystroju całej kuchni, ale ...

Kran musi być wysoki, wyciągany, niestety "z najwyższej półki", czyli drogi, bo inaczej nie można go używać (wiem, bo syn ma podobny, ale inny i ma problem z jego użytecznością! a w końcu do czego ma służyć kran w kuchni, jak nie do używania!). No i przesuwanie kranu dookoła własnej osi, znad jednej komory nad drugą, na początku nieraz mi się zdarzyło zalać kuchnię, bo włączoną wodą oblałam blat pomiędzy miskami zlewu. Teraz już uważam, ale wolałabym nie być zmuszaną do takiego uważania.

Po prostu wygodniej byłoby mieć dwa okrągłe zlewy połączone pośrodku ociekaczem czy czymś tam, taki zlew zintegrowany. Pewnie byłby mniej ładnie, ale za to wygodniej i praktyczniej.

Nóżki szafek stojących w kuchni - fachowcy od remontu połamali nam osłony zakładane na nóżki szafek, mam więc porównanie sytuacji, kiedy były progi i teraz, kiedy zostały gołe nóżki. Dorobić progi można, ale nie wiem jak dobrać kolor do drewna używanego już naście lat. A jakiegoś plastiku czy cóś nie chcę. No i pewnie będę musiała przecierpieć te nieszczęsne gołe stópki, kłęby sierści pod szafkami, szorowane na kolanach zacieki zbierające się wokół. Sprząta się teraz mniej wygodnie i wolniej, bo nie wzdłuż jednej równej linii, teraz za każdym trzeba sięgnąć pod szafkami aż pod samą ścianę i kolejno szorować kafle na styku nogi - podłoga :evil:

UMOWY z wszystkimi ekipami, im ich mniej tym lepiej... wszystko legalnie, zadnego bez rachunku - taniej.. bo potem sie okazalo ze to pipraki, a ze bez umowy i rachunku poprawiac nie bylo komu...

oj w moim wypadku raczej powiedzialabym ze lepiej wziąc do poszczególnych prac osobna ekipę, no chyba ze traficie na jedna taka z prawdziwego zdarzenia, ja żaluje ze tej mojej pierwszej nie podziękowalam po stanie surowym (mury)....ale wydawalo mi sie ze skoro do tego stanu zrobili idealnie to z reszta bedzie podobnie niestety sie pomyliła i to okropnie bo tynki tak położyli ze plakać mi sie chcialo, ze juz nie wspomnę o obrobieniu okien, szpary w których wyłazila pianka, no i dzrzwi po prostu faceci od murarki nie nadaja sie do wykończeniuwki

gładkie i jasne płytki gresowe 60x60 z fugą 1 mm - śliczna i elegancka tafla

rada dla tych co chca mieć gładka tafle J.W NIGDY nie dajcie sie namówic majstrowi i MEZOWI na fugę NA 1,5 NIBY tylko 0,5 mm ale różnica kolosalna moje marzenie o gładkiej tafli runelo jak tylko zobaczylam efekt....a wiecei co jest najgorsze ze dzien przed polożeniem plytek mialam te krzyżyki do fug na 1mm w ręce ale mój ślubny stwierdził ze majster mial kupić ... a majster jak to majster ... po prostu w sklepie nie było 1mm i wzial 1,5 no comments

co do gniazdek na zewnątrz to pamiętajcie o wszystkch stronach domu

ja skupiłam sie tylko na dwóch tam gdzie wykusz ( juz jest) :D i taras (może kiedys bedzie) :-? i teraz jeszzcze nie mieszkam a juz widze brak

Sprząta się teraz mniej wygodnie i wolniej, bo nie wzdłuż jednej równej linii, teraz za każdym trzeba sięgnąć pod szafkami aż pod samą ścianę i kolejno szorować kafle na styku nogi - podłoga :evil:

Dlatego ja chcę w kuchni zrobić tak:

http://img188.imageshack.us/img188/3612/beztytuuqgk.jpg

chcę dorzucić jeszcze słówko do dyskusji o zlewach

jak pisalam mam duuuży jednokomorowy

http://www.ikea.com/PIAimages/61466_PE167855_S3.jpg

odczułam po pewnym czasie brak suszarki na np jeden kubek lub garnek więc dokupiłam sobie durszlak za 6 zeta

http://www.ikea.com/PIAimages/0084009_PE210283_S3.JPG

zaczepiam sobie to o brzegi zlewu i służy jako suszarka lub durszlak do mycia owoców suszenia liści sałaty :D niestety nie da się odcedzić w tym ryżu ....... dziurki za duże 8)

obok zlewu postawilam tradycyjną suszarkę do naczyń ale pewnie ją zwinę bo stoi pusta

chcę dorzucić jeszcze słówko do dyskusji o zlewach

jak pisalam mam duuuży jednokomorowy

http://www.ikea.com/PIAimages/61466_PE167855_S3.jpg

odczułam po pewnym czasie brak suszarki na np jeden kubek lub garnek więc dokupiłam sobie durszlak za 6 zeta

http://www.ikea.com/PIAimages/0084009_PE210283_S3.JPG

zaczepiam sobie to o brzegi zlewu i służy jako suszarka lub durszlak do mycia owoców suszenia liści sałaty :D niestety nie da się odcedzić w tym ryżu ....... dziurki za duże 8)

obok zlewu postawilam tradycyjną suszarkę do naczyń ale pewnie ją zwinę bo stoi pusta

A ja poproszę o namiar na taki durszlak :D , sześć zeta nie majątek a jakie wszechstronne użytkowanie.

Pozdrawiam