Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

gładkie i jasne płytki gresowe 60x60 z fugą 1 mm - śliczna i elegancka tafla

rada dla tych co chca mieć gładka tafle J.W NIGDY nie dajcie sie namówic majstrowi i MEZOWI na fugę NA 1,5 NIBY tylko 0,5 mm ale różnica kolosalna moje marzenie o gładkiej tafli runelo jak tylko zobaczylam efekt....a wiecei co jest najgorsze ze dzien przed polożeniem plytek mialam te krzyżyki do fug na 1mm w ręce ale mój ślubny stwierdził ze majster mial kupić ... a majster jak to majster ... po prostu w sklepie nie było 1mm i wzial 1,5 no comments

co do gniazdek na zewnątrz to pamiętajcie o wszystkch stronach domu

ja skupiłam sie tylko na dwóch tam gdzie wykusz ( juz jest) :D i taras (może kiedys bedzie) :-? i teraz jeszzcze nie mieszkam a juz widze brak

niektórzy mają ogrzewanie podłogowe i nie mogą sobie pozwolic na 1 mm fugę :-?

Damro - a jaka powinna byc szerokość fugi przy podłogówce???

jak największa,zalecają 3mm,dla mnie byłaby wtedy totalna porażka,najczęściej daje się 2-2,5mm ja zaryzykowałam i dałam 1,5mm,3 sezon grzewczy i narazie nic nie popękało :D

Damro - a jaka powinna byc szerokość fugi przy podłogówce???
Nie chodzi o to "jak szeroka przy podłogówce". Szerokość fugi powinna być dostosowana do wielkości płyt.

Co ciekawe - przy liczeniu zapotrzebowania na fugę producenci nawet nie podają zużycia dla szerokości 1 czy 2 mm przy kaflach o standardowo kupowanych wymiarach. Nie wyobrażam sobie stosowania takich szerokich fug, ale jednak ktoś takie tabel robi (i nie jest to, z całym szacunkiem, parkingowy z osiedla) :

http://www.haxgres.pl/index_szerokosc_fug.php

Pozdr.

no właśnie rozmawiamy o płytkach 60x60 :D to też wiadomo że im więkdze płytki to i fuga większa.

Ja jeszcze od siebie dodam,byc może było,ngdy więcej okien łukowych,wyglądają ślicznie ale tak ciężko je udekorowac :-?

ale wyglądają, że jej...

Jola, Damro- znacie może jakiś wątek o dekoracjach niestandardowych okien? Też mam cudne łuki...

Przedsionek jest u nas pomieszczeniem, ktore zdecydowanie najbardziej sie brudzi. Coraz bardziej jestem zdecydowany na to, zeby podczas nastepnego remontu, nie tylko wymienic jasny gres polerowany na terakote (o powodach pisalem na str. 44), ale rowniez polozyc na scianach tynk elewacyjny w fakturze drobnego baranka. Mysle, ze z takiej sciany bedzie latwiej pozbyc sie zabrudzen, a sam brud powinien mniej rzucac sie w oczy.

Dorzucę od siebie:

NIE dla baterii nawannowej z chowanym wężem od prysznica - woda,choćby niewielkie ilości, ale zawsze, koncertowo po słuchawce i tym chowanym wężu skapują gdzie? pod wannę - wrrr...

Żałuję też, że nie daliśmy podłogówki w gospodarczym pomieszczeniu, które jednocześnie jest kotłownią (gaz + kocioł na wodę), pralnią i suszarnią na czas zimowy.

A wiecie, dlaczego kobiety mają mniejsze stopy?

Aby im było wygodniej stać przy zlewie. :wink:

Tak poważnie, to zawsze miałam zlew dwukomorowy, ale gdy będę zmieniać kuchnię, postanowiłam, że będzie jedna komora, bo druga służy głównie do składowania garów. Wygodniej kłaść do zlewu, niż od razu do zmywarki, więc zamierzam zmienić ten nawyk zlewem jednokomorowym. :)

Popieram, mam jednokomorowy i uwazam ze jest wystarczajacy

a ja tocze boje z mężem właśnie o zlew, narazie stanęło na jednej komorze plus ociekacz ale dla mnie nadal bez sensu to

przydaje sie ociekacz przy zmywarce?

wszystko zmywasz w zmywarce?

Na moim ociekaczu stoi czasem filiżankaze starej porcelany, butelka dziecka, leżą umyte owoce itp.

a ja tocze boje z mężem właśnie o zlew, narazie stanęło na jednej komorze plus ociekacz ale dla mnie nadal bez sensu to

przydaje sie ociekacz przy zmywarce?

Tak. Mimo, że wszystko myję w zmywarce (gary, blachy, patelnie), to jednak ociekacza bardzo mi brakuje podczas płukania większej ilości warzyw, owoców itp. No bo gdzie to odkładać :o Na szafkę obok :-?

Kilkanaście lat temu przy okazji zakupu zmywarki zmieniliśmy zlew z dwukomorowego na jednokomorowy, bo "po co druga komora, nabrać wody do czajnika można w tej jednej" i niestety po jakimś czasie zrewidowałam poglądy. W nowym domu mam zlew 1,5 komory z ociekaczem, dla mojej wygody :D

Ale wiem, że każdy ma inne prederencje :wink: