Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To tylko drewno - bezpieczne, tłumiące, ciepłe, łatwe do utrzymania w czystości i na dodatek piękne :) Linoleum jest zimne.

Drewno - się zgodzę.

Linoleum - z tym się nie zgodzę. Użytkuję w pracy. Ciepłe, wygodne, amortyzujące, łatwe do sprzątania. Minus - tworzą się 'czarne ślady', np. od butów na gumowej podeszwie. Poza tym bardzo trudne do zdobycia na cele mieszkalne. Linoleum kładą fachowcy, na ciepło, w ilościach przemysłowych. W ramach zastępczych proponuję szeroką i grubą wykładzinę PVC wysokiej jakości. Tyle, że cena może zniechęcić... ;)

Co do lampki na baterie słoneczne - od czasów okropnych kalkulatorów z lat 80tych, na takowe baterie, trochę się w kwestii estetyki zmieniło. Co więcej, ja bym wolała czytać nawet przy brzydkiej lampce niż tracić wzrok w ciemnym kącie. Ale to ja.

JoShi - gdybyś tak linka na te taśmy podrzuciła wdzięczność moja byłaby z gatunku bezgranicznych, aczkolwiek obawiam się, że bez rycia ściany w jakimś punkcie i tak się nie obejdzie, co ?

Nie ma potrzeby. Zawsze się z taka taśmą możesz podłączyć do pradu demontując gniazdko.

EDIT

Apropo golarki elektrycznej - mój mąz tez takiej uzywa i nie koniecznie w łazience, wszystkie scięte włosy gromadzą się w srodku, po uzyciu wystarczy opróżnić nad umywalką .;)

A spróbuj go namówić, żeby raz ogolił się nad umywalką. Będzie widac ile włosów nie trafia tam gdzie należy :p mój mąż też używa elektrycznej golarki :p

a cyklinowanie dotyczy każdego rodzaju drewna?

Każdego lakierowanego drewna.

Edytowane przez JoShi

Zebra wystarczy na karton połozyc cienka warstwe tynku

Napewniam, że nie mam na ścianach gołych g-k. Zawsze (?) się je wyrównuje. A też nie widzę powodu, aby dawać i tynk i k-g. Wszak to podwójny koszt.

Panelom stanowcze NIE!

Czy ktoś użytkuje LINOLEUM? Z racji małych dzieci poszukuję czegoś bezpiecznego, tłumiącego, ciepłego i łatwego w utrzymaniu czystości.

Ja mam na panelach "dywanik" z puzzli piankowych. Poplecam bardzo!!! Najlepsze są duże (np 30x 30 cm), z jednym elementem (nie ma obawy, że dziecko połknie).

• 3 weeks później...

1) A ja mam pytanie o usunięcie kaloryfera. Czy ktoś z Was robił coś takiego, jak wygląda procedura, organizacja, koszt zorganizowania takiego zabiegu?

2) I jeszcze jedno odnośnie różnicy poziomów podłóg. Niedługo czeka mnie remont starego mieszkania, wszystkie pomieszczenia wychodzą z korytarza. W tym momencie podłogi są mniej więcej na jednej wysokości. W pokojach i na korytarzu mam stary parkiet dębowy, który zamierzam wycyklinować, za to w kuchni i łazience jest póki co beton/konglomerat, w dodatku dość nierówny... więc będę musiała wyrównać poziom, plus kafelki które planuję położyć i okazuje się że w kuchni i łazience podłoga wyjdzie wyżej niż w przedpokoju. Myślałam, żeby położyć coś na ten parkiet w przedpokoju... ale wtedy pokoje zostaną niżej... co byście zrobili na moim miejscu?

Aleksandryta - to jej pierwszy post, trza wybaczać nowicjuszom ;)

Aśś - zakładam że piszesz o kaloryferze w mieszkaniu bo inaczej byś nie wspominała o zgodach. Zadzwoń do spółdzielni i spytaj sie jaki jest koszt spuszczenia wody w celu usuniecia kaloryfera. Załatw sobie fachowca od c.o., który utnie i załata rurki i reszta sie nie przejmuj. P.S. takie rzeczy robi się poza sezonem grzewczym więc teraz to chyba trzeba będzie poczekać do wiosny.

Co do podłogi - ja bym nie różnicowała poziomów - nieprzyjemna sprawa. Albo skuj podłogę pod kafle, albo podnieś resztę.

1) A ja mam pytanie o usunięcie kaloryfera. Czy ktoś z Was robił coś takiego, jak wygląda procedura, organizacja, koszt zorganizowania takiego zabiegu?

Jeśli to instalacja centralnego ogrzewania wspólna, dla wszystkich mieszkań, to nie wolno usuwać grzejników, bo zakłóca się przepływ wody - mała szansa, ze uzyskasz zgodę od wspólnoty/spółdzielni/gminy.

Jeśli wymieniasz grzejnik na nowy, musi posiadać tę samą pojemność wodną.

A przy nierównościach to chyba tylko stopień.

• 2 weeks później...

Przebrnęłam przez wątek. Bardzo przydatny w szczególności dla osób, które nigdy nie mieszkały w domu. Czyli dla m.in. dla mnie ;) Po prostu skarbnica wiedzy. Dziękuję Wszystkim za podzielenie się swoimi uwagami i doświadczeniem. W moim przypadku "planowanie domu" nabrało nowego wymiaru. Starałam się uwzględnić większość Waszych uwag, dopasowując je oczywiście do potrzeb mojej rodziny. Jedna rzecz mnie naprawdę przeraża, wielu z Was przymierza się do budowy kolejnego domu. Mam nadzieje, że przy budowie naszego pierwszego i mam nadzieję ostatniego domu uniknę wiele błędów choć pewnie nie wszystkich.

No i żeby nie było, że nie dzielę się swoim doświadczeniem najprawdopodobniej w domu nie zdecyduję się na panele AC 3 - rysują się. Choć po przeczytaniu wszystkich postów naprawdę nie wiem na co się zdecydować - wszystkie materiały na podłogi mają swoje plusy i minusy.

A ja okna bym białe w środku zamówiła (nie w kolorze drewna, bo trudno potem zgrac w jeden odcień drewniane rzeczy w domu, chociażby podłogę) i więcej uwagi zwracała pracownikom. Pewnie jeszcze wyjdzie kilka rzeczy jak juz zamieszkam, to są moje pierwsze myśłi, jak zobaczyłam ten wątek.

pozdr

A ja okna bym białe w środku zamówiła (nie w kolorze drewna, bo trudno potem zgrac w jeden odcień drewniane rzeczy w domu, chociażby podłogę) i więcej uwagi zwracała pracownikom. Pewnie jeszcze wyjdzie kilka rzeczy jak juz zamieszkam, to są moje pierwsze myśłi, jak zobaczyłam ten wątek.

pozdr

A ja nie :)