Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co Wy z tą brudna szybą? Okopcona szyba, z naturalnymi smugami wygląda duzo lepiej niż czysta i wtedy nie widać tak dokładnie wnetrza, popiolu, resztek drzewa.

Ja raz umylam szybe w moim kominku i zaraz tego żałowalam i nie moglam się doczekac, kiedy znow będzie taka klimatyczna :)

Yyyyyyyyyyyyy ja wolę widok drewna, ognia i wnętrza poprzez czystą szybę - brudna mnie irytuje , ale każdy ma inaczej :):):)

Yyyyyyyyyyyyy ja wolę widok drewna, ognia i wnętrza poprzez czystą szybę - brudna mnie irytuje , ale każdy ma inaczej :):):)

Ale przez taką szybę wszystko widac - ogień, drewno... Nie jest przecież cała okopcona, to raczej takie nierównomierne plamy. Za to jak się nie pali, to wnętrze nie jest takie w pełni widoczne i oczywiste.

Dodam, ze uwielbiam porzadek ;)

Edytowane przez asizo

Justyna, żeby mieć fajny kominek wcale nie trzeba wydać 15 tys. na wkład. Ja również chciałam mieć kominek dla ozdoby, bez płaszcza i dgp ale nie chciałam wydawać na niego majątku. Sam wkład, który kupiłam kosztował...3000 zł. Palę w nim od kilku dni po parę godzin dziennie i szok - ciągle czysto, mimo wcześniejszych zapewnień fachowców z forum, że będę miała non stop okopconą szybę :)

Puszczę temat na wlasciwe tory i powiem czego bym ponownie nie zrobiła w domu. Mianowicie podlogi z gresu polerowanego. fajnie wygląda jak jest czysty. A przy rocznym dziecku cieżko utrzymac czystosc i po paru godzinach widac slady jedzenia, rączek itp. A mycie jej to zmora. Moze nie mam jeszcze dobrego patentu na sprzatanie, ale jak na razie jazda ze szmata na kolanach, z płynem do szyb w ręku doprowadza mnie do szału.

Jestem bardzo za kominkiem z płaszczem wodnym, bo u mnie, i u znajomych, i u rodziny działa, ładnie wygląda i do tego jeszcze daje realne oszczędności w ogrzewaniu. Szyba nie jest u nikogo taka czarna a do tego jeszcze można zrobić podgrzewany podjazd i jest bajka w zimie z odśnieżaniem. Też mamy CTM, ale kratki też tak samo się sprawdzają. Co do innych rzeczy które bym poprawiła budując jeszcze raz to wejście z garażu w pobliżu kuchni a najlepiej przez spiżarnie do kuchni żeby było bliżej z zakupami.

Bobiczek,

a jaka myjkę ty masz u siebie? Z tego co czytałam na forum to zdania sa podzielone -jedni chwala inni narzekają

Jakieś "badziewie" - ale przydatna i sprawdza się.

Nie jest to mop - tylko myjka.

Wyglada jak Karcher - ale tylko wygląda, wykonanie i jakość odbiega jednak znacznie.

Bardzo fajna do mycia kafli i kabiny prysznicowej.

Jestem bardzo za kominkiem z płaszczem wodnym, bo u mnie, i u znajomych, i u rodziny działa, ładnie wygląda i do tego jeszcze daje realne oszczędności w ogrzewaniu.
Że tak pozwolę sobie zapytać, jakie są te oszczędności. Ja liczę i liczę i jakoś mi nie wychodzi. Zakładam ogrzewanie gazem ziemnym, przy innych opcjach (olej, ekogroszek i in.) nie wiem, bo mam gaz.

Że tak pozwolę sobie zapytać, jakie są te oszczędności. Ja liczę i liczę i jakoś mi nie wychodzi. Zakładam ogrzewanie gazem ziemnym, przy innych opcjach (olej, ekogroszek i in.) nie wiem, bo mam gaz.

Mi cały sezon grzewczy wychodzi jakieś 1000 do 1500 zł. Niektórzy takie rachunki maja za miesiąc palenia gazem i w domu zimniej bo gaz nie jest tak kaloryczny jak drzewo czy węgiel. Jednak pomimo tych oszczędności drugi raz nie zdecyduję sie na kominek z płaszczem, a dlaczego? Czytaj moje wcześniejsze posty.

Mi cały sezon grzewczy wychodzi jakieś 1000 do 1500 zł. Niektórzy takie rachunki maja za miesiąc palenia gazem

To wynika głównie z energożerności ich domów a nie z tego, że kominek z płaszczem wodnym to takie perpetuum mobile. Niestety kominek jako jedyne źródło ogrzewania ma jedna istotną wadę o której jeszcze nie pomyślałeś. Nie da się zimą wyjechać na ferie całą rodziną. Ktoś musi palić w kominku, żeby co nie zamarzło. Jak się nie ma za miedzą mamy, teścia albo brata, to dupa zbita.

Cytat Napisał lukasz-s Zobacz post

Też mam gaz ziemny i kominek, a wiadomo że na chwilę obecną najtańsze źródło ciepła to drzewo- 1kW/h z gazu kosztuje ok.15-16gr natomiast z drewna ok 8-10gr w zależności od ceny drewna. Dobrze zrobiona instalacja i policzone zapotrzebowanie na ciepło w domu to podstawa. A jeśli ktoś jest przeciwnikiem kominka to niech go nie montuje i już. Ja uwielbiam wieczory przy kominku i jeżeli jeszcze mogę zaoszczędzić to dlaczego nie. Kominek perpetum mobile nie jest ale świetnym połączeniem przyjemności z użytecznością.

T A jeśli ktoś jest przeciwnikiem kominka to niech go nie montuje i już. Ja uwielbiam wieczory przy kominku i jeżeli jeszcze mogę zaoszczędzić to dlaczego nie. Kominek perpetum mobile nie jest ale świetnym połączeniem przyjemności z użytecznością.

Nie jestem przeciwnikiem kominków, sama mam w domu i uwielbiam go zarówno ze względu na przyjemne ciepło jaki ze względu na widok ognia.

Po prostu uważam, że wiele osób nabiera się na kominek jako jedyne źródło ciepła i napisałam to bardzo wyraźnie. Dla mnie to poważny błąd. No ale jak ktoś chce być niewolnikiem kominka to jego wybór. Ja rozpalam kominek bo lubię ale nie muszę. Mogę sobie wyjechać choćby na weekend w największe mrozy i nikt nie musi mi ognia w domu pilnować. O tym pisałam.

mirela ale kocioł gazowy też nie jest za darmo ;) a kominek nie musi kosztować 15 tyś, żeby był estetyczny i funkcjonalny.

mirela ale kocioł gazowy też nie jest za darmo ;) a kominek nie musi kosztować 15 tyś, żeby był estetyczny i funkcjonalny.

a który z forumowiczów ma tylko kominek z płaszczem, bez kotła ? Bo ja nie spotkałam nikogo jeszcze. A pisałam o "dobrym" kominku za 15 tyś a nie wkłądzie badziewiastym opakowanym w kartongips. Stąd to 15 tyś.

Ja również lubię ogień w kominku, ale nie dałam się nabrać na "oszczędności", tym bardziej, że obaj pracujemy i w ciągu tygodnia nie miał by kto u nas nawet napaliś w tym kominku. A nie lubię wracać do zimnego domu.

Edytowane przez mirela99