Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to teraz ja- po miesiącu mieszkania mam kilka spostrzeżeń

NIE

- panele prysznicowe - zamiast zwykłej baterii- to nasza największa porażka- i to w obu łazienkach! Nie dość że trzeba robić specjalnie przyłącz wody pod nie - bo są dużo niżej i mają inny rozstaw niż bateria zwykła to.... moje są drugi raz w naprawie i nie mam szans zmienić ich na nic innego tylko na inny panel lub pruć pół ściany w łazience żeby znowu zmienić przyłącz wody pod zwykłą baterię (i zapłacić za to trzeci raz!!). Poza tym wyglądają bardzo fajnie ale trzeba było zainwestować w dobrą baterię prysznicową a nie cudować!

TAK: (tu się będę powtarzać więc tylko po krótce)

- podłogówka

-płytki na całym dole

-kominek bez płaszcza wodnego (palimy okazjonalnie)

- spiżarnia przy kuchni

-dużo pomieszczeń gospodarczych

- pomieszczenie na tyłach garażu (na łopaty, kosiarki, drewno- na razie - nie ma jeszcze drewutni)

- duży taras

- dwie łazienki

- w rodzinnej łazience duży blat (160 cm długości) z dużą umywalką i dużym lustrem. Do tego gniazdka po obu stronach lustra- (mąż się goli ja w tym czasie układam włosy) i każdy może sobie osobno swoją lampkę włączyć

- w łazience mam taka fajną półkę na kosmetyki z boku wanny- także nic nie widać a każdy sobie może sięgnąć po kosmetyk i nie mam dzięki temu "wystawki" wszelkich mydeł i zabawek dziecka na półce od wanny

- fajnie mam też rozwiązaną kwestię koszy na pranie- w łazience mam murek (część od kabiny prysznicowej) i za nim mam postawione dwa stojaki na pranie- jeden na "jasne" drugi na "ciemne" - trzeba wejść za ten murek żeby to pranie zobaczyć

- i oczywiście hitem jest garderoba- nie mam ani jednej szafy w domu i poza taką na kurtki, płaszcze w przedpokoju nie zamierzam mieć :-)

- duży podjazd w kształcie koła- prawie rondo ;-) Jak jest impreza to bez problemu stanie 6 aut i każdy jest w stanie wyjechać bez bólu :-)

Nie piszę to oczywiście o takich banałach jak zmywarka czy kuchenka indukcyjna bo na każdej z 80- ciu stron o tym piszą :-)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A możesz pokazać tę zmyślną półkę na kosmetyki i ukryte kosze na rzeczy do prania?

Ja też chcę zobaczyć tą półkę! Właśnie dostałam projekt łazienki od projektantki. Jest śliczny ale w ogóle nie ma tego typu schowków. A jak się łazienkę wyposaży w mydła, mydełka, gąbki, itp. to czar pryśnie!

prrroszę

sorry za jakość zdjęć ale po metaxie tak bywa - hi hi

i od razu widać że nie domyłam jeszcze płytek - upsss

widok na wannę- dodam, że nie było sprzątane do zdjęcia- tam zawsze tak wygląda- tzn nie stoją słoiki u słoiczki dookoła

http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/1-9.jpg

i owa półeczka z bałaganem- kiedyś będą tam koszyczki

http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/2-4.jpg

i ścianka z kabiną........

http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/3-6.jpg

....a za nią....

http://i274.photobucket.com/albums/jj260/ngel_01/4-5.jpg

żadne cuda ale przy mojej niechęci do sprzątania i trzymania wszystkiego "na wierzchu" przydatne

Edytowane przez ngel

no co Ty? Myślisz że po metaxie bym myślała o takich detalach? :-) Po prostu dziecko mi się pochorowało i zostałam z nim w domu wczoraj i jak spał to nadrobiłam zaległości praniowe- a że wiało i słońce świeciło to szybko schło więc wszystko wyprałam. Ale masz racje- ksze są zawsze pełne- dlatego się cieszę, że są schowane ;-)

Kosze są też super dlatego, że są lekki i poręczne i łatwo je znieść do pralni.

Myślę, że pomylono tutaj wentylację mechaniczną z rekuperatorem a klimatyzatorem. Proszę nie wprowadzać w błąd siebie i innych:)

A ja myślę, że nic nie pomylono. Nawet jeśli założy się filtry to powietrze dostarczane jest do mieszkania rurami, czy innymi kanałami. A tam, poza kurzem i pyłem może po prostu coś zamieszkać (podobnie jak ma to miejsce w przypadku nieczyszczonej lub czyszczonej zbyt rzadko klimy, która przecież też jest wyposażona w filtry. Nie ma co się łudzić. Rzeczy idealne nie istnieją. Wszystko ma zarówno wady i zalety. Reku też.

właściciele reku sami ja sobie czyszczą ? a no własnie - jak ? te metry rur ...myślałam ze jakieś firmy specjalistyczne sa do tego przynajmniej...

kszhu.int wierzę, ze na tym forum nie ma "mało świadomych" posiadaczy :) ja jednak dalej bede obstawiała wentylację naturalną...otwarte okno mi wystarcza :)

btw......zeszliśmy z tematu....wady/zalety reku są chyba w innym miejscu

hmm...

zakładam mech. wentylację z reku i pompę ciepła z nawiewem na całydom a wiecie dlaczego? Pracuję w laboratorium i jest to system już od dawna stosowany w lab. genetycznych, mikrobiologicznych itd itp jako zapewniający max czystości biologicznej a przy tym się nie kurzy. Powietrze jest dodatkowo uzdatniane - jonozowane. Kanały same w sobie nie wymagają zbytniego czyszczenia bo a) filtry usuwają kurz i bakterie przed podaniem ich do kanału b) jeśli cały czas jest obieg powietrza choćby i minimalny to nic do kanału pod prad się nie dostanie. Jeśli chodzi o przewody od klimy to troszkę inna bajka bo tak idzie wilgotne powietrze a to już jest pożywka dla wszelkiego rodzaju drobnosutrojów, grzybów i te się czyści a klimę przeglaga i odgrzybia. Generalnie system ten zapewnia zawsze świetny komfort w oddychaniu - bez alergenów dla alergików ale też bez wszystkich smrodów z zewnątrz.

U mnie w labie to nawet nie ma parapetów coby ewentualny kurz nie osiadał ale bez przesady, w domu będą ;)

Widzę, że w temacie reku królują same zabobony. Nie znam nikogo kto by czyścił kanały wentylacji mech. lub kominy wentylacji grawitacyjnej. W wentylacji mech. mamy kanały wywiewne i nawiewne i zawsze w taki sposób działają. Nie ma sytuacji, że nagle zawieje z wywiewnego. A teraz o "życiu" w kanałach. Powietrze w kanałach wywiewnych jest filtrowane filtrem klasy EU3 do EU5. Jeżeli nawet coś w tych kanałach by się pojawiło to nie ma warunków by powstało tam życie. Powietrze jest w ciągłym ruchu (went. mech. powinna być uruchomiona 24h/dobę), jest suche, i jest ciemno. W klimatyzacji, którą tak często tu przyrównujecie do went. mech. jest troszeczkę inaczej. Działa okresowo i dochodzi do wykraplania wilgoci na parowniku. Mogę się zgodzić, że coś się może zbierać w kanałach wywiewnych, ale mi to nie przeszkadza ponieważ zawsze zaciągają powietrze, które jest wyrzucane na zewnątrz budynku (jak w okapie lub instalacji odkurzacza centralnego).

Nie namawiam nikogo do instalowania went. mech. Każdy wybiera sobie rozwiązania które pasują do jego upodobań, ale "oczy bolą patrzeć" na nieprawdę tu wypisywaną.

właściciele reku sami ja sobie czyszczą ? a no własnie - jak ? te metry rur ...myślałam ze jakieś firmy specjalistyczne sa do tego przynajmniej...

kszhu.int wierzę, ze na tym forum nie ma "mało świadomych" posiadaczy :) ja jednak dalej bede obstawiała wentylację naturalną...otwarte okno mi wystarcza :)

btw......zeszliśmy z tematu....wady/zalety reku są chyba w innym miejscu

wentylacja naturalna - już prawienie jest niespotykana - działa ona na zasadzie - że w pomieszczeniu pali się ogień i ujście ciepłego powietrza jest gdzies na gorze. Ciepłe powietrze idzie do góry poza pomieszczenie i to powoduje ruch powietrza - przez nieszczelne ściany świeże powietrze z zewnątrz jest dostarczane do pomieszczenia.

Wentylacje naturalna pomyliłaś z wentylacja grawitacyjną do której potrzebne są kanały wentylacyjne.

wentylacja naturalna - już prawienie jest niespotykana - działa ona na zasadzie - że w pomieszczeniu pali się ogień i ujście ciepłego powietrza jest gdzies na gorze. Ciepłe powietrze idzie do góry poza pomieszczenie i to powoduje ruch powietrza - przez nieszczelne ściany świeże powietrze z zewnątrz jest dostarczane do pomieszczenia.

Wentylacje naturalna pomyliłaś z wentylacja grawitacyjną do której potrzebne są kanały wentylacyjne.

nie pomyliłam w moim mniemaniu :) czy przy reku zaleca sie nie otwieranie okien ? czy przy reku nie stosuje sie otworów wentylacyjnych w kuchni i łazience ? czy wentylacja grawitacyjna to nie naturalna ?