Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

użytkuję od 3 lat i pisałam już nie raz

-olejuje się na początku, potem mniej więcej po roku a potem w zasadzie można "rynek" czyli tam, gdzie wydeptane

-woda parkietowi niestraszna, gorzej ją zniosą panele

-do mycia są specjalne płyny bez detergentu. Detergent powoduje białe plamy, te płyny to mydło. Ja kupiłam razem z olejem. Myję w razie potrzeby i bez skrepowania.

-jak się powyciera, porysuje - to olej renowacyjny, chwila i po bólu.

-mojemu parkietowi nieszkodzi psie, tłuste żarcie. Nie wiem, dlaczego, mój pies uwielbia wywlekać kąski z miski i zjadać na środku salonu. Muszę przetreć, ale śladów nie ma. Ale, ważne! dopiero tak jest po olejowaniu renowacyjnym. Po pierwszym oleju tłuszcz zostawiał ślady i byłam załamana. Teraz już nie.

-piasek bardzo ładnie "wyślizguje" parkiet. Im dłużej ten parkiet leży, tym ładniejszy (w przeciwieństwie do lakieru)

Zgadzam się w całej rozciągłości :

olejowana się nie rysuje, a nawet jeśli to wystarczy szmatka i rysy nie ma.

też używam specjalnych środków do mycia (LOBA)

olejować zamierzam może kiedyś ... ale im dłużej leży tym ładniejsza :)

Jak już jesteśmy przy kontrowersyjnych podłogach to co sądzicie o tym? Zabrakło nam kasy na drewniane schody i wymyśliliśmy coś takiego. W Polsce u nikogo jeszcze nie widziałam tak wykończonych schodów. Schody kosztowały 3 000 zł. Z czego poręcz to 2/3 ceny a reszta 1/3. Czyli w stosunku do drewna bardzo mało. Jestem z nich bardzo zadowolona, i nawet się cieszę że nie mam drewnianych. Drewniane musiałabym na pewno częściej sprzątać.

IMG_2741_resize.jpg

IMG_2739_resize.JPG

IMG_2736_resize.jpg

Jak już jesteśmy przy kontrowersyjnych podłogach to co sądzicie o tym? Zabrakło nam kasy na drewniane schody i wymyśliliśmy coś takiego. W Polsce u nikogo jeszcze nie widziałam tak wykończonych schodów. Schody kosztowały 3 000 zł. Z czego poręcz to 2/3 ceny a reszta 1/3. Czyli w stosunku do drewna bardzo mało. Jestem z nich bardzo zadowolona, i nawet się cieszę że nie mam drewnianych. Drewniane musiałabym na pewno częściej sprzątać.

Bardzo ładne schody, czym są one wykończone, czyżby wykładzina dywanowa? Jak ją się przytwierdza do schodów. Bardzo fajny pomysł.

No i bardzo ładnie. Moja koleżanka ma tak wykończone. WIem,że miała problem z odkejaniem w trakcie użytkowania. Zawsze można dołożyć mosiężną wałek przytrzymujący..

Dla mnie bomba. Nigdzie nie ma obowiązku posiadania drewnianych schodów :)

2 tys za ta porecz? Gdzie tak tanio moza to zrobic? U mnie fachowiec za porecz z metalowymi wykonczeniami zawolal 800 zl/m

Za tyle to tylko samo drewno ... a mnie sie nie za brdzo podoba

Wasza jest super!

Quella:

Poręcz jest z Castoramy. Kupowana na elementy, są różne możliwości aranżacji. Można też zrobić całą metalową. A to link do producenta tych poręczy http://www.sublime-product.com.pl

Dawidowski;

Tak to wykładzina dywanowa. Na całej powierzchni przyklejona klejem to takich wykładzin.

Hej.

Moje tak i nie, po doświadczeniach z mieszkaniem w bloku, przed budową domu:

tak:

-wanna (bo teraz nie mam)

-drewno na podłodze (bo nie mam, a miałem w domu rodzinnym)

- otwarta kuchnia (nie mam telewizora, więc może dlatego ten przysłowiowy czajnik mi nie przeszkadza ;)

z tego co bym chciał, a nie wiem do końca czy się sprawdzi - reku, ogrzewanie podłogowe (sypialnie?)

nie:

- sosnowe drzwi (przy małym dziecku domykanie ich to koszmar)

- źle położone deski barlineckie (jw. - skrzypienie)

Nie bardzo rozumiem narzekanie, że na tym czy innym widać bardziej jakąś rysę, czy paproch - ja się tym nie przejmuję (no może przez pierwsze miesiące).

No i pytanie - czy ktoś ma drewniane podłogi w łazienkach ? Bo w kuchni to na pewno chcę mieć, ale w łazience się boję :)

hejka, schodki widzę w angielskim stylu :)

Przez dłuższy czas wynajmowałem domek z takimi schodami i przyznam że fajnie było po nich biegać, bo ani nie słychać stukotu butów, ani się nie poślizgniesz a i jak boso lecisz to cieplutko w stópki.

Fajny pomysł przy kończącym się budżecie.

pozdr