Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja mówię nie przede wszystkim meblom koloru WENGE - dramat po prostu - standard i brak pomysłowości....

powiedzmy, że kolor wenge może być be. tak, jak kolor orzech itd. Ale drzewo wenge jest super!

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobre pomysły.

- płytki na podłogi pół-mat i absolutnie mikrofuga , cudowne w utrzymaniu, ogrzewanie podłogowe w łazience - obowiązkowe

- farba taka aby ściany można było umyć w razie jakieś wpadki

- w kuchni blaty i ściany między meblami bez łączeń , nigdy w życiu żadnych kafelek i fug.

- w łazience ubikacja za murkiem najlepiej z luksferów i absolutnie dwie umywalki...niezależnie od ilości łazienek

- nigdy w życiu wysoki brodzik...brrrrr wbudowany w podłogę albo równo z podłogą np .kamień ale musi być dobry fachowiec, a kabina szklana

na rolkach żaden plastik , horor ....i oczywiście wszystkie elementy podwieszane ,ubikacja , żadnych nóg ,wtedy mycie podłogi jest błyskawiczne

- przy kuchni małe pomieszczenie KONIECZNIE !!!!! - zobaczycie jak będziecie zachwyceni, nie zastapi go żadna duża szafa typu spiżarka...bo tam

możemy nie grzać ,możemy mieć bałagan....

- woda z kranikiem na zewnątrz domu jak również gniazdka na zewnątrz domu - chodźby do oświetlenia świątecznego

- brama przesuwna samonośna nie ma problemu ze śniegiem w zimie

- wjazd do garazu z podgrzewanymi pasami na koła samochodu - możecie zapomnieć o problamach w zimie

- podświetlenie podjazdu na czujnik ruchu, w nocy komfort

- absolutnie wejście do garazu z domu , pamiętając o pomieszczeniu dzielącym ,aby nie było zapachu spalin

- zdecydowanie brodzik lub inne miejsce do mycia psów...

- jeśli nie ma piwnicy wejście od ogrodu do składzika na meble ogrodowe i potrzebny sprzęt ,kosiarke, rowery...itd.

- altana tylko i wyłącznie kwadrat lub prostokąt , inne porażka....acha , z oświetleniem i oczywiście lodówką.....

- cudowna rzecz to wejście z garażu przez pomieszczenie gospodarcze (zostawiamy tam napoje,warzywa,itp ) do kuchni ,

- jak najmniej schodów do domu i oczywiście wiatrołap -min.5 m2 .obowiązkowo ,klimat mamy taki a nie inny.

- polecam pomieszczenie miedzy salonem a tarasem tzw. zimowy ogród, czyli podgrzewna podłoga i drzwi przesuwne które oddzieląją salon

w czasie zimy a rośliny wyglądają pięknie ,oczywiście jeśli ktoś lubi rośliny .

- w czasie projektowania domu nie zapomnieć o rozmieszczenie w domu instalacji podtynkowej ,nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale

tak żeby można było wszedzie podłączyć telewizor ,internet sprzęt grający

Jak mi się jeszcze coś przypomni to szybko dopiszę...pozdrawiam

Moje 3 grosze, może nie było:

1. Jeżeli ogólnodostępna łazienka sąsiaduje z sypialnią, to w ścianie wspólnej nie powinno być żadnych rur!!!! Ściana jest z silki i nie słychać żadnych urządzeń zainstalowanych na innych ścianach ( WC, wanny, prysznica), za to umywalkę na tej wspólnej - doskonale :(.

2. Nie rezygnować z baterii umywalkowej z rączką prysznicową ( jeśli ktoś oczywiście jest do niej przyzwyczajony), nawet gdy w łazience jest bidet. Bieżące mycie umywalki i WC bez niej jest niewygodne. Błąd do naprawienia, gorzej gdy w wybranej serii armatury takowa bateria nie występuje... .

Moje 3 grosze, może nie było:

1. Jeżeli ogólnodostępna łazienka sąsiaduje z sypialnią, to w ścianie wspólnej nie powinno być żadnych rur!!!! Ściana jest z silki i nie słychać żadnych urządzeń zainstalowanych na innych ścianach ( WC, wanny, prysznica), za to umywalkę na tej wspólnej - doskonale :(.

2. Nie rezygnować z baterii umywalkowej z rączką prysznicową ( jeśli ktoś oczywiście jest do niej przyzwyczajony), nawet gdy w łazience jest bidet. Bieżące mycie umywalki i WC bez niej jest niewygodne. Błąd do naprawienia, gorzej gdy w wybranej serii armatury takowa bateria nie występuje... .

z pierwszym się zgodzę, choć czasem nie da się inaczej

drugiego nie rozumiem

gdzie ja niby mam nieć tą rączkę, żeby WC nią myć i co ma do tego bidet????

Prysznic mam przy wannie, wannę daleko od WC a jeszcze dalej od umywalki. W bidecie mam mieć prysznic???

Mam lodówkę typu side by side, moje refleksje.

Jest rozwiązanie do DUPY, bo:

Moja blaszka z sernikiem się nie mieści!!!!

Nie jestem wstanie włożyć 2 garnków koło siebie, np w jednym mam zupę a drugi to wok z potrawką i ni chu chu się nie mieszczą koło siebie.

To coś jest wielkie i nie mogę się przyzwyczaić.

Nie dla umywalki kwadratowej w łazience na której osadza się bród po każdym użyciu, bo jest zbyt płaska i mydliny spływając wolno tworząc piękną skorupkę, po każdym wymyciu rąk zdałoby się ją myć!!!

A w poprzedniej się mieścił, a miałam najzwyklejszą na dole zamrażalnik na górze lodówka (może mam mały wok ;))

Odnośnie powłoki to nie wiem czy umywalka ją posiada, natomiast kosztowała fortunę, z tej samej serii mam kibelek i jest oki,

na nim nie ma żadnych osadów, łatwo się go czyści więc podejrzewam że i jedno i drugie ma powłokę.

To mnie zasmucilas... Mozesz napisac, co to za umywalka?

Kilka osób wypowiadało się na temat tego problemu kilkadziesiąt stron wcześniej, np. Aga-Białystok

tutaj oraz kilka innych wypowiedzi na tej i poprzedniej stronie.

Moja opinia i obserwacje na ten temat są takie, że jeśli umywalka ma odpowiednio duży przekrój poziomy oraz jest wystarczająco głęboka i w środku okrągła/owalna, to wówczas woda (prawie) całkowicie pryska do środka a nie poza scianki umywalki. Oczywiscie zakładając, że się z niej odpowiednio korzysta.

Takie umywalki równiez mniej się brudzą, bo strumień wody wszędzie moze swobodnie dotrzeć, ze względu na owalny kształt - wynika to z hydrodynamiki płynów. Wszelkie kąty/rogi są miejscami gorzej dostępnymi.

Podobnie jest ze strumieniem powietrza - w domach niedostatecznie wentylowanych, pleśn i grzyb najpierw powstają w kątach i rogach ścian.

Pozdrawiam