Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Przeczytałam ,zanotowałam i zapamiętałam co trzeba.......najtrudniej było z wyborem podłogi ;)

Jeszcze nie mieszkamy w domu ale już mam kilka spostrzeżeń:

NIE dla:

- sprzętów AGD w kolorze srebra......katastrofa! Drzwiczki od piekarnika wiecznie poplamione, lodówka cała w odbiciach palców, to samo mikrofala

W domu TYLKO białe

- dla szklanych półek w toalecie (było obszernie o tym) i w ogóle "otwartych" półek

- dla ciemnych mebli na wysoki połysk

- małej spiżarki przy kuchni.......wstępnie miałam z niej zrezygnować ale już teraz cieszę się, ze jednak ją zrobiliśmy.

TAK dla:

- osobnego garażu dwustanowiskowego z pomieszczeniem gospodarczym - został wybudowany jako pierwszy niż dom, idealnie sprawdził się gdy trzeba było trzymać gdzieś materiały budowlane i inne sprzęty......ekipa budowlana też miała schronienie; mąż zrobił poddasze które służy jako "garderoba" ;)

- osobnego wejsca z dworu do kotłowni (zmienilismy projekt i dostawiliśmy drzwi z zewnątrz)

- dodatkowego okna dachowego nad schodami

Na razie tyle

Pozdrawiam

Aga

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

NIE dla:

- czarnych, bardzo ciemnych płytek,

- białych fug;

- garażu w bryle;

- garażu 1 stanowiskowego

TAK dla:

- osobnego garażu dwustanowiskowego z pomieszczeniem gospodarczym;

- wiatrołapu;

- 2 łazienek;

- wejście do piwnicy od wewnątrz i od zewnątrz;

- spiżarka przy kuchni.

- garderoby

Edytowane przez fenix2

Wklejam Wam dziewczynki coś co opisałam w swoim dzienniku w temacie garażu w bryle i jeżdżenia bez kurtki hehehe

Hartowanie

Zazwyczaj wracając z pracy , wsiadam do samochodu ściągam kurtkę/płaszcz i jadę do domku.

Nakrycie wierzchnie zostaje najczęściej w samochodzie na tylnym siedzeniu.

Ale wczoraj, nie ściągnęłam kurtki, a dzisiaj poszłam do garażu, wsiadłam do samochodu i pojechałam do Wrocka.

Zaparkowałam, sięgam po kurtkę, ale patrzę nie ma jej , zaglądam za siedzenie, ale też nie ma :(

Kurtka została w domu, do pracy jakieś 10 minut z parkingu. patrzę co mam: dwa sweterki na sobie, szalik i czapka.

Gdy wracałam z pracy miałam na sobie jeszcze jeden sweterek i bezrękawnik od koleżanki :)

Ani w jedną, a ni w drugą stronę nie zdążyłam zmarznąć, szybko szłam hehehe

W pracy koleżanki miały ze mnie ubaw, jedna mówi

- Jezus Maria, przecież na dworze minus (-12)

na co ja, że nie jest tak źle, zapowiadali coś około minus (-20)

druga mówi

- idę do sklepu,

to mówię kup mi batonika

na co ona,

- może kurtkę Ci kupić?

misiakulka wiem o co Ci chodziło :)

uwielbiam wyjeżdżać z garażu bez skrobania szyb, odmrażania zamków i kurtki krępującej ruchy :)

Rewelacja :)

Nie zmieniłabym tego :)

Natomiast na pewno zmieniłabym otwartą kuchnię na oddzieloną "czymś".

Obecnie: kiedy chodzi mikrowela lub pochłaniacz nie słychać TV, goście siedząc przy stole widzą cały bałagan w kuchni.

Myślę o jakiejś delikatnej ścianie ( szyba)?

ale mnie chodziło o to że wsiadasz w garażu w domu i wysiadasz w garażu w pracy i wjeżdżasz windą do firmy

No tylko jeszcze do pełni szczęścia musisz mieć bramę garażową i wjazdową na pilota. :D

misiakulka wiem o co Ci chodziło :)

uwielbiam wyjeżdżać z garażu bez skrobania szyb, odmrażania zamków i kurtki krępującej ruchy :)

Rewelacja :)

Nie zmieniłabym tego :)

Ja parkuje w nieogrzewanym garażu i tez nie skrobie szyb i nie odmrażam zamków.

Bo nawet w nieogrzewanym garażu jest temp. około 0* przy ujemnej na dworze. :p

Edytowane przez fenix2

ale mi chodzi o budynek mieszkalny, a nie dom działkowy. w cuda do 200tyś nie uwierzę, chyba że piasek swój, robocizna swoja, woda swoja, wapno swoje, cegły swoje, jesteś geodeta i dpoadają ci koszty wykonania całego mnóstwa map itd, itp

Dyskusja się toczy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87

Havena

Brama garażowa jest na pilota. Nie jestem prezesem ( a szkoda ) :) kosztowała tylko 1900 zł w OBI i to z Hormanna :)

Hi,hi, te moje skroty myslowe :D odnioslam sie do tego:

'ale mnie chodziło o to że wsiadasz w garażu w domu i wysiadasz w garażu w pracy i wjeżdżasz windą do firmy '.

Misiakulka, chyba nie kazdy ma w firmie ogrzewany garaz?

Niektórzy budują dom do 200tys więc brama na pilot może się nie zmieścić w budżecie. Chyba że na ręczny pilot. ;)

Brama z pilotem za 1900zl chyba zmiesci sie w takim budzecie?

Swoja droga 200tys. kosztuja porzadne instalcje w domu... Tez sledze tamten watek z zainteresowaniem;)

Witajcie :)

I ja się wypowiem :)Moje TAK dla:

-2 łazienek na górze (jedna z sypialni) +WC na dole

-dużego salonu z kuchnią (tam spędza się większość czasu)

-krótkiego podjazdu (mało odśnieżania,mało brukowania,mało zamiatania)

-klimatyzacji

-kominka

Mam mieszane uczucia w temacie wiatrołapu

-zimą TAK bo:

piach,błoto i woda zostaje na podłodze w wiatrołapie i nie daje po oczach

salon nie wychładza się tak szybko

jak przyjdą goście-nie widać setek butów i kurtek

-latem NIE

-bo właściwie po co?

Na razie tyle..................... :)

I OCZYWIŚCIE WIELKIE TAK DLA MIESZKANIA W MIEŚCIE-bo wszędzie blisko :)

Mam mieszane uczucia w temacie wiatrołapu

-zimą TAK bo:

piach,błoto i woda zostaje na podłodze w wiatrołapie i nie daje po oczach

jak przyjdą goście-nie widać setek butów i kurtek

Ten problem występuje również przez sporą część wiosny (największa kumulacja opadów w ciągu roku) i jesieni. Łącznie daje to co najmniej 8 m-cy w ciągu roku. Warto również wziąć pod uwagę sezon burzowy w lipcu i sierpniu.

-latem NIE

-bo właściwie po co?

Np. jako bufor oddzielający strefę mieszkalną od gorącego / wilgotnego powietrza na zewnątrz.

Pozdrawiam

Np. jako bufor oddzielający strefę mieszkalną od gorącego / wilgotnego powietrza na zewnątrz.

Pozdrawiam

E? No chyba gdyby drzwi wejsciowe byly jedynym otwieralnym punktem w domu i zapomnielibysmy o oknach, drzwiach tarasowych, wentylacji itd itp.

Kazdy ma jakies woje wyobrazenia, ale wszystko zalezy od projektu.

Ja tej sluzy/buforu/wiatrolapu nie mam i w niczym to nie przeszkadza. Wejscie jest sciankami tak zasloniete, ze nie widac wieszaka ani butow z salonu, a jednoczesnie od razu po wejsciu robi sie wrazenie przestronnosci. Wyziebienie domu nawet przez kilkanastokrotne wejscie/wyjscie drzwiami jest zaniedbywalne. Zreszta spora czesc komunikacji odbywa sie i tak przez czesc techniczna prowadzaca do garazu w bryle.

Opcji jest wiele - mozna (tak jak ja myslalem) taki uklad zrobic zeby zawsze sie dalo drzwi wstawic, gdyby mieszkanie bez wiatrolapu bylo uciazliwe. Wtedy powstanie u mnie stosunkowo duzy (5mkw) wiatrolap z przylegla garderobo-schowkiem. Ale juz po poltora roku mieszkania wiemy, ze tego nie zrobimy.

Mozna tez miec drzwi zdejmowalne na sezon letni - taka alternatywa dla znanych ze Skandynawi drzwi podwojnych zimowych.

A mozna tez dac ladne szerokie suwane i miec je "znikniete" gdy nie trzeba a w uzyciu, gdy komus faktycznie zimno przeszkadza.

Najwazniejsze, zeby przy projekcie o takich rzeczach pomyslec i miec potem wybor.

Pzdr

Edytowane przez qqlio
typo