Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

btw ogrzewania podłogowego - to jego główna zaletą jest grzanie poprzez promieniowanie - dobrze ustawione ogrzewanie podłogowe nie nagrzewa podłogi tak jak kaloryfera aby to ono oddawało ciepło - tylko promieniuje ciepłem - więc ciepło domu bez wyraźnie ciepłej podłogi jest wymiarem dobrze zrobionego ogrzewania podłogowego.

ja w sprawie mopa parowego. mam karchera parownicę 1702. właśnie rozpoczynam pomału odgruzowywanie po budowie. wczoraj zmyłam mój gres no i wszyscy są w szoku. samą parą pod ciśnieniem da się pięknie zmyć i odczyścić brudy nawet budowlane (zaprawy, gipsy, farby) tylko mam przeczucie że nie można przesadzić i np próbować zmyć tym podłogi drewnianej, albo innych delikatnych rzeczy, po prostu power za duży:)

A możemy prosić o fotkę? :D

Kurcze, miało być "czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie" a nie oglądanie fotek podłogi! Wg mnie to do innego tematu.

To dlatego ten topic jest taki długi i nie wszystkim się chce przez niego przejść!

Ja przeszłam i jest to jeden z moich ulubionych tematów.

I pomimo uwag i tak popełniłam błędy hehehe

I w końcu z mojej strony, czego bym ponownie nie zrobiła (już mieszkamy!!):

- za mały wiatrołap (i tak wszyscy włażą do przedpokoju i brudzą mi podłogę buciorami)

- mam płaskie krany chromowane "świecące" - widać na nich każdą kroplę wody, co doprowadza mnie do szału

- mamy cudowny szklany parawan nawannowy, który ... przecieka. Sama nie wiem, czy "NIE parawan", czy "NIE - nie przypilnowani robotnicy" :(

- zlew i wanna nie mają dobrego odpływu i zbiera się brud w kątach - czemu się przed tym nie ustrzegłam?

Tak czy siak, nadal bym nie wiedziała jak w sklepie sprawdzić odpływ? Chyba by mnie przegonili gdybym wlewała wodę na dekoracje.

I jedno wielkie TAK - nie mieliśmy pomieszczenia gospodarczego i dlatego zrezygnowaliśmy z garażu i zamieniliśmy go na taki "pokój".

Cieszę się niezmiernie że mam takie miejsce w domu! Nie wiem, co bym zrobiła z odkurzaczami, mopami, pozostałościami po budowie, itp.

A z tego co widzę to i tak, co druga osoba nie wprowadza samochodu do garażu na noc ;)

Kurcze, miało być "czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie" a nie oglądanie fotek podłogi! Wg mnie to do innego tematu.

Miało być a jest:

I jedno wielkie TAK - nie mieliśmy pomieszczenia gospodarczego i dlatego zrezygnowaliśmy z garażu i zamieniliśmy go na taki "pokój".

Cieszę się niezmiernie że mam takie miejsce w domu! Nie wiem, co bym zrobiła z odkurzaczami, mopami, pozostałościami po budowie, itp.

A z tego co widzę to i tak, co druga osoba nie wprowadza samochodu do garażu na noc ;)

- za mały wiatrołap (i tak wszyscy włażą do przedpokoju i brudzą mi podłogę buciorami)

To każesz gościom zdejmować buty ?

Edytowane przez fenix2

Na temat zdejmowania w domu butów był już obszerny wątek na FM, więc moze nie rozważajmy tego znowu. Jednych oburza wchodzenie w butach, innych ich zdejmowanie :) Co kraj to obyczaj...

Smiem zaryzykowac, ze przy tylu uzytkownikach i tylu latach istnienia juz wiekszosc tematow to odgrzewane kotlety.

Rowniez w tym watku. Simpsons did it!

I pewnie tez to juz bylo (ale przypomnialem sobie to dorzucam):

Nie dla okleinowanego stolu w jadalni - chyba pod tysiak kosztowal (BRW largo) i wygladal dobrze tylko przez max. pol roku. A naprawde na niego uwazamy. Lepiej kupic na przeczekanie crap-a za 200 zl i odkladac na docelowy w litym drewnie, ktore mozna latwo odnowic...

Miało być a jest:

To każesz gościom zdejmować buty ?

Każę, wszystkim - żeby mi nie zafajdali mojej cudownej jesionowej podłogi.

A TAK = dwa razy NIE ;)

Przepraszam za off-topic:

Widzę, że uszczypliwy lubisz być i zaraz coś pewnie odpowiesz albo znowu dodasz w swoim uszczypliwym poście.

Mogę mieć swoje zdanie, nie? To mam - wg mnie zaśmiecasz ten fajny watek.

W związku z tym, że mnie to tak denerwuje to juz więcej sama nie będę tego robić

Oj , ja bym zmieniła baaaardzo dużo rzeczy. Uwielbiam zmieniać aranżacje itd. a kuchnia jaka mam teraz nie pozwala mi a żadne zmiany bo kończy się to zazwyczaj estetyczną katastrofą :) niczego nie można zmienić, nic nie pasuje. Radze porządnie się zastanowić nad rozplanowaniem mebli kuchennych, szczególnie jeśli kuchenka jest mała. Przede wszystkim żałuję, że od początku nie postawiłam na tzw. wyspę i barek w kuchni a taki mi sie marzy..

http://www.domplusdom.pl/rozwiazanie/sto%C5%82ki-barowe

Przepraszam za off-topic:

Widzę, że uszczypliwy lubisz być i zaraz coś pewnie odpowiesz albo znowu dodasz w swoim uszczypliwym poście.

Mogę mieć swoje zdanie, nie? To mam - wg mnie zaśmiecasz ten fajny watek.

W związku z tym, że mnie to tak denerwuje to juz więcej sama nie będę tego robić

Ty pierwsza zaatakowałaś mnie że nie trzymam się sztywno tematu wątku, A ja się tylko bronie. A najlepszą obrona jet atak. :)

Jezeli przeczytałaś cały ten topic to wiesz że ludziska się tu nie trzymają sztywno tematu.

Nie mam zamiaru być uszczypliwy.

Peace!

EOT.

Edytowane przez fenix2

I w końcu z mojej strony, czego bym ponownie nie zrobiła (już mieszkamy!!):

To w takim razie ja mam pytanie.

Jakiej wielkości powinien być wiatrołap by spokojnie zmieściło sie w nim jednorazowo 4-5 osób, rozebrało się z kurtek i zdjęło buty ;)

U mnie goście zdejmują buty - te jesienne i zimowe. I albo dostają kapcie specjalnie przeznaczone dla gości - to przy takich domowych spotkaniach z najbliższymi ;) albo przynoszą na bardziej oficjalne, eleganckie kolacje buty na przebranie - to dotyczy pań, które i tak nie mają ochoty siedzieć w kozakach.

W nowym domu będę miała białe panele na wysoki połysk i sorki ale nie chcę by mi ktoś wchodził w obłoconych butach.

Może jestem szczęściarą ale moi goście jakoś sami wiedzą że w obłoconych butach po salonie się nie biega.

To w takim razie ja mam pytanie.

Jakiej wielkości powinien być wiatrołap by spokojnie zmieściło sie w nim jednorazowo 4-5 osób, rozebrało się z kurtek i zdjęło buty ;)

Mój wiatrołap ma 5 m2. Ostatnio robiłam test - zamknęłam się w wiatrołapie z mężem i trójką gości ubierającą kurtki i buty. Do tego jeszcze rozochocony szczeniak. Miejsca było wystarczająco.

Dziesięć najlepszych rozwiązań w moim domu (mieszkam miesiąc):

1. Bezpośrednie wejście z domu do garażu.

2. Duży wiatrołap z dużą szafą.

3. Spiżarka.

4. Rolety zewnętrzne.

5. W kuchni: płyta indukcyjna, szafka żaluzjowa na graty, które w poprzednim mieszkaniu były na wierzchu (czajnik, cukierniczka, toster, itp), mały piekarnik (45 cm wysokości) zamiast dużego, duża zmywarka (60 cm szerokości) zamiast małej, blat z kamienia, wąska i niska szafka cargo (na ściereczki i płyny).

6. Duża garderoba przy sypialni.

7. Dużo dużych okien.

8. Włączniki schodowe - w dużych ilościach.

9. Sporo pomieszczeń na graty (odkurzacz, mop, itp.).

10. Osobne pomieszczenie na pranie - a nie w łazience.

Największe wpadki:

1. Bateria wannowa pięcioelementowa wychodząca nie ze ściany ale z półeczki przy wannie - może to i ładnie wygląda ale sprzątanie oznacza każdorazową powódź łazienki.

2. Źle pogrupowane oświetlenie (1 włącznik włączający jednocześnie kilka punktów oświetleniowych - aż się prosi aby je rozdzielić).

3. Nieprzemyślane otwieranie drzwi - np. drzwi otwierają się na pokój zamiast na ścianę.

4. Anemostaty od systemu DGP w suficie (brudne sufity mimo zastosowania filtrów) - ponoć można zrobić w wylewce albo w ścianie przy podłodze, ciepłe powietrze i tak idzie do góry.

5. Zbyt wysoka ścianka kolankowa (przedobrzyliśmy...) a co za tym idzie przez okna połaciowe widać jedynie niebo...

6. Zbyt wysokie wylewki (spieprzył wykonawca) - przez to pomieszczenia są niższe a miski ustępowe wiszą trochę za nisko i nie da się np. pod nimi przejechać szczotką od odkurzacza, bo się nie mieści.

7. Mały wyciąg podszawkowy w kuchni (chcieliśmy teleskopowy, ostatecznie za namową wykonawcy zdecydowaliśmy się na zwykły więc jak gotuję na polach bliżej krawędzi blatu to opary lecą bezpośrednio na szafkę nad płytą bo okap ich nie wyłapuje).

8. Zbyt mała szafka pod zlewem w kuchni - nie mieści się mineralizator, młynek i pojemniki do segregacji śmieci.

9. Zbyt dużo szafek narożnych w kuchni (niewygodne) - z oszczędności nie szliśmy w sprzęt typu magic corner, może to i źle...

Edytowane przez ulkap

Mój wiatrołap ma 5 m2. Ostatnio robiłam test - zamknęłam się w wiatrołapie z mężem i trójką gości ubierającą kurtki i buty. Do tego jeszcze rozochocony szczeniak. Miejsca było wystarczająco.

Te wydarzenia mogly nieco inaczej wygladac z perspektywy gosci :-)

No i czy Wy tez ubieraliscie kurtki i buty?

Jestem sceptyczny bo wiele razy juz bylem w roznych przestronnych i praktycznych wiatrolapach i zazwyczaj glownym marzeniem bylo wyjsc juz z tego scisku.

No chyba, ze te 5 metrow kw. to juz "gola" podloga, a ewentualne szafy nie sa wliczone w te powierzchnie. Wtedy takie rozwiazanie rokuje, ale architekt na projekcie naskrobie powierzchnie wraz z pozniejsza zabudowa.

Pzdr

Edytowane przez qqlio
Uwaga o szafie

T

U mnie goście zdejmują buty - te jesienne i zimowe. I albo dostają kapcie specjalnie przeznaczone dla gości - to przy takich domowych spotkaniach z najbliższymi ;)

Tak grzyba można złapać. ;-)

5. Zbyt wysoka ścianka kolankowa (przedobrzyliśmy...) a co za tym idzie przez okna połaciowe widać jedynie niebo...

6. Zbyt wysokie wylewki (spieprzył wykonawca) - przez to pomieszczenia są niższe a miski ustępowe wiszą trochę za nisko i nie da się np. pod nimi przejechać szczotką od odkurzacza, bo się nie mieści.

...

Jaką macie wysokość ścianek kolankowych ?

To jaką grubość wylewki Ty masz?

Edytowane przez fenix2