Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja też będę miała białe i nie bałam się tego, bo widzę u moich rodziców, że u nich biała fuga od 10 lat jest biała, a nie jest jakaś specjalna. Czy kiedyś fugi były lepsze czy co??? Ponoć dobrze jest zmieszac fugę z impregnatem przed położeniem.

Mam na myśli ściany, nie podłogę, podłoga to wiadomo...

Edytowane przez mazo

Ja mam białe płytki i białe fugi w przedpokoju, jadalni i kuchni. Mieszkam półtora miesiąca i fugi niestety już są przybrudzone. W tym tygodniu robię gruntowne szorowanie płytek i fug, i impregnację. Zobaczymy - może będzie jakiś efekt. Niestety białe fugi, tak jak wszystko co białe, szybciej się brudzą i trzeba więcej czasu poświęcić na sprządanie. Nie ma innej rady.

w kwietniu minie 2 lata jak mieszkamy, więc czas na refleksje :)

Na TAK:

- przejście z garażu do domu - bezwzględnie przez wiatrołap,

- kafle na podłodze mat jasne z jakimiś szaro beżowymi wzorkami - ja mam Alabastrino z Tubądzina i bardzo sobie chwalę,

- brak listew podłogowych łączących panele lub kafle przy drzwiach - mam na całej górze jeden rodzaj paneli i na dole jeden rodzaj kafli tam gdzie mam styk panele/kafle jest listwa i trochę mnie to denerwuje jak myję podłogę,

- fugi na podłodze koloru szarego - jasne się brudzą, a na ciemnych widać wszelkie użyte detergenty - wymyśliłam szare i były strzałem w dziesiątkę,

- solarki - mimo nakładów - warto - mamy luty a w słoneczny dzień w zbiorniku 50 st.

- pralnia z oknem połaciowym od południa, do której wchodzę z łazienki na górze, w pralni mam oprócz pralkę komody z bielizną, pościel ręczniki, nie trzeba z tym nigdzie chodzić i zbierać, a latem otwieram okno połaciowe i wszystko schnie w mgnieniu oka,

- wiatrołap - nasz ma 5 m2 i jest git - miejsce na szafę, ławkę żeby usiąść ii kilka "ludziów"

- oprawy oświetleniowe wpuszczane w podwieszony sufit - nie widać wszelkich skuch tynkarskich, pęknięć, oraz niedoróbek przy malowaniu, no i nie trzeba myć co jakiś czas wszelkich żyrandolowych oprawek,

-pomieszczenia gospodarcze - bezcenne,

- zamiast dwóch umywalek w łazience na górze - jedna duża 120 cm z dwoma bateriami (dla zainteresowanych KOŁO)

- garaż dwustanowiskowy - nawet przy jednym samochodzie jest zawsze miejsce na np. węgiel, kosiarkę, wózki

Na NIE:

- ścianka kolankowa 50 cm - myśleliśmy że powierzchnia domu jest wystarczająca i nie jest konieczne podniesienie ścianki, ale jednak...,

- panele na podłogówce - nie to żebym miała coś przeciw panelom - ale właśnie zbieram na kafle drewnopodobne do salonu - po prostu kafle lepiej oddają ciepło podłogówki,

- schody ażurowe drewniane (ech że też posłuchałam się...)

- taras wylewany z betonu (najpierw kasa żeby wylać, potem kasa żeby wypłytkować - a tak trzeba było od razu z kostki robić)...

jak sobie coś jeszcze przypomnę... to dopiszę

Mam na myśli ściany, nie podłogę, podłoga to wiadomo...

A ja mam, a raczej miałam na podłodze w łazience białe fugi - i NIGDY WIĘCEJ !!!! Moje fugi też dążą do finalnej szarości ;)

Pomaga tylko szorowanie na kolanach każdej fugi BANG'IEM !!

Edytowane przez atika

Jesli chodzi o poddasza to sama izolacja skosow grubosci 20cm jest jak najbardziej ok - chyba, ze ktos buduje energooszczednie/pasywnie. Jest to grubosc wystarczajaca, zeby bylo przy normalnej mocy ogrzewania cieplow najwiesze mrozy.

Nagrzewanie sie w lecie powoduja glownie okna - do dachowych (jesli ktos dysponuje taka gotowka) mozna dac rolety, albo w wersji ekono markizy (zewnetrzne!).

jak izolacja dobra, to zostają okna

ale 20 cm hmmm my mielismy 35 i po 2 latach mieszkania dołozyliśmy gdzie się dało do 50. Dopiero teraz nie czuję chłodu. Ciepłolubna jestem. A ocieplenie działa w drugą stronę tak samo - latem było chlodno, gdyby nie okna..

a co ci przeszkadzają?

Ja mam i sobie bardzo chwalę

Ja też finalnie nie jestem zachwycona. Z daleka niby ładne, z bliska widać drobne i większe rozeschnięcia, szpary, nierówności (dla sprawiedliwości dodam że po 10 latach użytkowania). Może to wina stolarza lub niewysuszonego materiału ? Na dodatek przez wiele lat mieliśmy przykręcone do nich na dole i na górze bramki dla bezpieczeństwa dzieci i zostały ślady, wgnioty i dziury - niby zaszpachlowane czymśtam ale widać. Ja widzę :mad:

Niemniej przyznaję, że dla naszego zaplanowanego nowego domku nie bardzo widzę alternatywę....

Kto ??? Włamywacz ??? Czyli system alarmowy, wersja "economy"..... Na to bym nie wpadła he he.....:D

Nie, o włamywaczu nie myślałam :lol2:

Raczej o sobie :yes:

Moja Większa Połowa często ogląda mecze/wiadomości/filmy i co tam jeszcze w pozycji horyzontalnej, no i oczywiście przez zamknięte powieki :rotfl:, więc jak nadchodzę cicho, to nie zdąży się pozbierać, żeby udawać, że wcale przy tym nie śpi, a ja mam ubaw po pachy :lol2::lol2::lol2:

Nie, o włamywaczu nie myślałam :lol2:

Raczej o sobie :yes:

Moja Większa Połowa często ogląda mecze/wiadomości/filmy i co tam jeszcze w pozycji horyzontalnej, no i oczywiście przez zamknięte powieki :rotfl:, więc jak nadchodzę cicho, to nie zdąży się pozbierać, żeby udawać, że wcale przy tym nie śpi, a ja mam ubaw po pachy :lol2::lol2::lol2:

A niedyskretnie zapytam czy aby nie masz podejrzeń, że Twoja Większa Połowa jest przypadkiem bigamistą ???? Bo opisana scenka jest mi niezwykle znajoma....:rotfl:

A niedyskretnie zapytam czy aby nie masz podejrzeń, że Twoja Większa Połowa jest przypadkiem bigamistą ???? Bo opisana scenka jest mi niezwykle znajoma....:rotfl:

:o:jawdrop::jawdrop::jawdrop::o

Łomatkojedyna mam nadzieję, że nie :cool:

A skąd znajoma, zapytam z wrodzonej ciekawości :o

a co ci przeszkadzają?

Ja mam i sobie bardzo chwalę

Są w domu rodzinnym. Nie żeby były gorsze od pełnych i nie chcę prowokować kolejnej dyskusji nad wyższością świąt,etc,etc, ale: a) nie wiem ile razy się na nich wypierdzieliłam-zaczepiłam/potknęłam, b) na stopniach na zabiegu, tych które widzisz 'od tyłu', totalnie widać każdy pyłek, c) chociaż teoretycznie nie ma szans, że konstrukcja się zawali to jednak pełne dają wrażenie większej stabilności i d) - niestety nie do ominięcia: mój pies, chociaż psem jest bardzo odważnym, strasznie się boi po nich chodzić. Nie wejdzie na nie nawet za kurczaka! :/ Chyba wydaje mu się, że wpadnie mu pomiędzy stopnie łapka....

:o:jawdrop::jawdrop::jawdrop::o

Łomatkojedyna mam nadzieję, że nie :cool:

A skąd znajoma, zapytam z wrodzonej ciekawości :o

Ano z autopsji, z autopsji....

Aga -Białystok - z tym psem to chyba zaleta - nie wejdzie do sypialni i nie rozpanoszy się na łóżku pod nieobecność gospodarzy w ramach odreagowywania tęsknoty za nimi...

Widoczność kurzu na stopniach imho to chyba zależy od kąta padania i natężenia światła słonecznego. Obecnie zupełnie nie mam tego problemu, natomiast w projekcie nowego domu architekt wyrysował schody częściowo na tle dwukondygnacyjnego okna i już się boję.... To raczej nie będzie szczyt praktyczności, ale wykończę schody na matowo i nie powinno być dramatu.... Chyba....

Aga -Białystok[/b] - z tym psem to chyba zaleta - nie wejdzie do sypialni i nie rozpanoszy się na łóżku pod nieobecność gospodarzy w ramach odreagowywania tęsknoty za nimi...

Dokładnie to samo chciałam powiedzieć. Mam spiralne schody wykończone drewnem lakierowanym i prowadzę z moim czworonogiem wojnę nerwów - wszystko aby przestała tam i z powrotem biegać jak szatan po schodach (za każdym razem kiedy ja schodzę / wchodzę po schodach pies oczywiście z impetem za mną)! Jeśli przegram tą wojnę to schody będą za kilka miesięcy zrujnowane...