Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ło matko jedyna! Codziennie trafiam na nowy pożyteczny wątek w FM!

Dostosowałam z mężem poddasze do zamieszkania ok 11 lat temu.

Nigdy więcej:

- znajomi fachowcy - nie słuchają co do nich mówię

- mostki termiczne - na siłę robiony balkon, zimno wchodzi po płycie na pól pokoju

- mostki termiczne 2 - nieprzypilnowani fachowcy, słuchanie znajomych - efekt --> salon jest nieocieplony od podłogi i przy ujemnych temperaturach jest zimno jak cholera, na dole jest tylko korytarz ale nieogrzewany, nieszczelne drzwi i jest tam baaardzo zimno

- okna dachowe - jak napada śnieg to po prostu jest ciemno

- malusi i wąski wiatrołap (my mamy nieogrzewany) - musimy wychodzić po kolei bo nie ma się jak wyminąć jest tak wąsko (znowu wspaniali doradcy byli :-()

- ogrzewanie wody przepływowo piecem gazowym - nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale zanim w kranie ustawi się mi woda najpierw z lodu przez wrzątek to miałabym pełną wannę

- mieszkanie z upierdliwymi członkami w tym samym domu z jednym przejściem przez dom - czy chcę dłużej pospać, czy zaprosić gości - nigdy nie wiem kiedy przyjdą, ze wszystkiego muszę się tłumaczyć wrrrr

na TAK

- kuchnia drewniana

- nie ładowanie kasy w najdroższe płytki, armaturę i sprzęty - potem się tego nie zauważa

- spiżarka nieogrzewana

Pozdro

PS będę tu zaglądać bo wreszcie , chyba, niedługo będę budować własny domek :-)

-

- znajomi fachowcy - nie słuchają co do nich mówię

hahaha lepiej tego ująć nie mogłaś!! :bash:

Co do pieca przepływowego, mi się zrobiło to samo i problem rozwiązało zdjęcie przedniej płyty i dokładne oczyszczenie pieca z pyłu i kurzu lekko wilgotną szmatką. Jak mi pan z serwisu pokazał ile przez samą budowę tam się nazbierało tego badziewia... Wyczyścił i od tamtej pory śmiga jak ta lala.

Kurcze, no dziewczyny zrobiłam to olejowanie w akcie desperacji. :o Przyznam się: zwykłą oliwą z oliwek.

Pomyślałam sobie, że tak ładnie wygląda mój zlewozmywak (w jego instrukcji pisało, żeby co jakiś czas zrobić olejowanie),

a z tej cholernej lodówki niczym mazów nie umiałam się doczyścić, no i ten, tego .... :D

Kurcze, aż wstyd się przyznawać...

EZS jeśli to do mnie-- to ten środek przekręciłam trochę http://www.juka.pl/cena,1815,berner_srodek_do_czyszczenia_inoxu_____________berner.html; wart tych pieniędzy polecam.

dzięki, widzę, że jeszcze lepiej, bo w necie mozna kupić :)

• 2 weeks później...

Czy zrobilibyście ponownie dzwonek przy drzwiach?

Mam do furtki (z domofonem) rzut beretem i zastanawiam się czy nie zrezygnować. Używacie w ogóle? Przecież jak ktoś przychodzi to dzwoni domofonem - jak otwiera się furtkę to od razu i drzwi,nie? To co, przyda mi się, czy nie? :) Bo w sumie chętnie przeżyję bez plastikowego pudełka nad drzwiami w przedpokoju...

Mam do furtki (z domofonem) rzut beretem i zastanawiam się czy nie zrezygnować. Używacie w ogóle? Przecież jak ktoś przychodzi to dzwoni domofonem - jak otwiera się furtkę to od razu i drzwi,nie? To co, przyda mi się, czy nie? :) Bo w sumie chętnie przeżyję bez plastikowego pudełka nad drzwiami w przedpokoju...

O fajnie ze pojwił sie temat domofonów ... mam juz zakupiony i teraz naszla mnie dreczaca mysl jak rozwiazac problem otwierani furki tzn. wiadomo jak ktos dzwoni to otwieramy przyciskiem w domu a jak my chcemy wejsc to pozostaje tylko klucz! Oj najlepze rozwiązanie to domofon z kodem!!!! tak co domownik obejdzie sie bez wyjmowania (np.w deszczowy dzien) klucza ! i tak o to moge stwierdzic czego w urządzaniu domu nie zrobilam .... ;)

Mam do furtki (z domofonem) rzut beretem i zastanawiam się czy nie zrezygnować.

Nie mam i nie widzę potrzeby posiadania.

A od siebie dodam, że garaż bym zrobił dłuższy, bo teraz żeby otworzyć klapę kombi to muszę praktycznie dotknąć ściany z przodu. Trzeba patrzeć w projekcie na wymiary wewn. garażu i wziąć zapas na tynki, montaż bramy itp.

Nie mam i nie widzę potrzeby posiadania.

A od siebie dodam, że garaż bym zrobił dłuższy, bo teraz żeby otworzyć klapę kombi to muszę praktycznie dotknąć ściany z przodu. Trzeba patrzeć w projekcie na wymiary wewn. garażu i wziąć zapas na tynki, montaż bramy itp.

A ile masz tej dlugosci teraz? bo mi wychodzi ze scian nosnych 8m i sie zastanawiam po co az tyle i czy to na sile jakos skracac

?