Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmmmm ... w zupelnosci wystarczy tym preparatem jednokrotnie pokryc fugi http://www.hgpolska.pl/component/option,com_produkty/catid,2/id,16/Itemid,78/grupa,plytki-ceramiczne/produkt,hg-super-ochrona-fug/

Nadmiar zazolca fugi (o czym informuje producent) i trzeba na to bardzo uwazac w szczegolnosci gdy ich kolor to nie ecru czy jasminowy, tylko bialy.

My pokrywalismy fugi (biale na podlodze) tylko raz i nie ma problemu z zabrudzeniami.

W pralni dookoła umywalki mam białe fugi. Też pokrywałam je tym preparatem czterokrotnie. Nadal są białe :)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czesto sprzecznymi :-)

Pozdrawiam

Ile ludzi tyle opinii i faktycznie wiele podanych rad wzajemnie się wyklucza. Faktem jednak jest, że ten wątek zwraca uwagę na rzeczy, których niektórzy nawet nie brali pod uwagę może dzięki temu wyrobią sobie własną opinię, a czasami unikną złych rozwiązań.

Ile ludzi tyle opinii i faktycznie wiele podanych rad wzajemnie się wyklucza. Faktem jednak jest, że ten wątek zwraca uwagę na rzeczy, których niektórzy nawet nie brali pod uwagę może dzięki temu wyrobią sobie własną opinię, a czasami unikną złych rozwiązań.

To powinna być lektura dla każdego budującego dom, wykańczającego mieszkanie. Jestem dopiero na początku i już parę uwag mam zanotowanych. A niektóre rady mam zamiar wykorzystać przy najbliższym remoncie

Oświetlenie LEDami. Proszę, wypowiedzcie się szczerze! Czy producenci poprawili jakość światła na tyle, że nadaje się ono do oświetlania wnętrz? Chodzi o stopień oddawania barw i ogólne wrażenie. Ja kiedyś kupiłam reflektorek LED i światło jest okropne. Wyczuwa się, że to nie ma nic wspólnego ze światłem dziennym - w najlepszym razie tylko kilka długości fal światła... Czy może ktoś wrażliwy na jakość światła ostatnio eksperymentował z LEDami?

basiu

ile osób tyle opinii - ilu producentów, tyle efektów.

jak już wspominałam mam u siebie całkiem sporo żarówek wymienionych na ledowki i sobie chwale. to nie jest wyznacznik, bo rachunek za prąd to nie tylko światło, ale mój był o dwie stowy niższy niż koleżanki, która ma mniejsze mieszkanie i ani jednej energooszczednej (a ona nie miała w 1 półroczu pralki!).

na jakość światła nie narzekam, ale parametry żarówek konsultowalam z panem elektrykiem , który podpowiedzial, gdzie lepiej dać nieco mocniejsza niż wynikałoby z opisu na opakowaniu, a gdzie z kolei ważniejszy jest kat swiecenia. dzięki temu lampa nad stołem, która jest nieco ponad głowami - nie razi po oczach a mejkap w pozbawionej okien łazience robię w jasnym ale nie sztucznym świetle.

dlatego tez zachęcam abyś podpytala elektryka, jakie by ci polecił żarówki i jakie ledowe odpowiedniki gdzie by widział (wiele zależy przecież od wielkości pomieszczenia, kolorów w mieszkaniu i rodzaju lampy)

Ja już bym nie kupiła skórzanych kanap.

- NIGDY nie kupię już sofy i innych siedzisk z ekoskóry i o takich bufiastych kształtach, totalna porażka, bardzo szybko spłaszczyły sie podłokietniki i oparcia, a potem zaczęła ta ekoskóra pękać i w końcu łuszczyła sie koszmarnie zostając na tyłku siedzącego, żaden pokrowiec nie pasował na sofę i fotele przez te poduchy, a koc ciąglę sie zsuwał, po trzech latach do wywalenia

Teraz od roku mamy skórzany, prosty w formie narożnik, jestem baardzo zadowolona:)

- Nigdy więcej kuchennych szafek narożnych ze zwykłymi półkami ( tylko z wysuwanymi koszami) - nic w takiej szafce nie widać i wyciągnąć coś z końca niełatwo - mam takie w dwóch rogach kuchni i szczerze ich niecierpię

- NIE dla białych fug, zwłaszcza w łazience, po kilku latach wyglądają obrzydliwie, a ja zbyt leniwa jestem na czyszczenie ich szczoteczką

- TAK dla szarych fug,którą mam na podłodze i po siedmiu latach nie widać że są brudne

narazie tyle doświadczeń z mieszkania ;)

Ekoskóra nie jest równa ekoskórze. U mnie w starym mieszkaniu była takowa i do dzisiaj wygląda niemal idealne (wylałam odrobinę zmywacza do paznokci i mam dziurkę małą) a 10 lat minęło. To niemożliwe jaka jest trwała. A dodam, że służyła czasami córce za talerz jak nie dopilnowałam (np. jadła golonkę bezpośrednio z narożnika).

szafki narożne z wysuwanymi półkami kosztują bardzo dużo. Ja mam wielką kuchnię i dwie rogowe zwykłe szafki są fantastyczne - tam np. trzymam maszynę do chleba i inne sprzęty rzadko używane. Dla mnie to bez sensu płacić 3 tyś za dwa kawałki metalu. No, chyba, że ktoś mam małą kuchnię i w narożnych musi trzymać podstawowe sprzęty - wtedy warto.

Ale ekoskóra rzeczywiście ekoskórze nierówna. Pierwszy wypoczynek mieliśmy 7 lat. Był bardzo eksploatowany przez małe dzieci i nieraz psa. Wyglądał całkiem ok. Wymieniliśmy na nowy - ten po trzech latach nadaje się do wymiany. Teraz na pewno nie kupię już ekoskóry.

Ci co użytkują ekoskóre ponad 5 lat i nic sie nie dzieje - to fuksiarze jakich mało :):) widocznie kiedyś robili lepsze, my za wypoczynek (sofa3 i 2 fotele) daliśmy 4 lata temu 3 tyś, po trzech latach łuszczyło sie bardzo, i tak sie działo(-je) u znajomych którzy takie nabytki posiadali(-ają), dla mnie ekoskóra to porażka, nigdy więcej, co najwyżej torebkę lub buty, coby szybko sie zniszczyły by móc je wymienić na nowszy model :lol:

Na pocieszenie morelka1989 ja mam jasno zieloną i też mnie trochę wkurza, wygląda ładnie tuż po umyciu po czym za chwilę są już ślady stóp (dzieci nie zawsze mają I klasy czystości:). Nie wiem jaka jest alternatywa skoro nie ciemna i nie jasna, może ktoś powie że jest zadowolony i jaki kolor ma?

mam teraz w łazience jakby białe z szaro-beżowymi maziajami, szarą fugą, pół-poler; włosy ciemne oczywiście widać, jasnych nie widać, woda jak sie nachlapie to nie widać, śmieci widzę głownie na ciemnych dywanikach łazienkowych, jestem z płytek zadowolona, ale moja łazienka w mieszkaniu maluteńka jest i niewiele tych płytek

DSCN1937.jpg