Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odnosnie paneli - znajomi kupili 3 mieś. temu panele AC4 P32- czyli do pomieszczeń takich jak przedszkola butiki biura- nie są śliskie mają wręcz chropowatę powierzchnię dali piankę tą 5 cm. i efekt jest wyśmienity - może mówicie o tych panelach sprzed 2 - 10 lat ale te najnowsze sa świetnie dopracowane - osobiście takie kupię - cena z pianką to ok. 52 zł.

Jakbym miał tyle zapłacić to parkiet dąb lub buk można już kupić

za 40zł ( sam materiał)

Art 63 napisał:"

za 40zł ( sam materiał) - tylko nie każdy chce mieć po czasie te wstrętne szpary (a one itak po latach się pokażą i tak) , poza tym ich położenie znacznie zwiększa koszty( bo chyba sama pianka nie wystarczy) i jest b. pracochłonne

Art 63 napisał:"

za 40zł ( sam materiał) - tylko nie każdy chce mieć po czasie te wstrętne szpary (a one itak po latach się pokażą i tak) , poza tym ich położenie znacznie zwiększa koszty( bo chyba sama pianka nie wystarczy) i jest b. pracochłonne

No tak, dlatego porównuję panele do wykładziny a nie do drewna. I w ramach tych samych pieniędzy wolę wykładzinę, a jeśli kasa nie jest przeszkodą to oczywiście parkiet.

Chyba jedyną zaletą paneli jest fakt że łatwo się ich pozbyć :D .

Dwie umywalki we wspólnej łazience...

Nie miałem miejsca na dwie, bo mieszkam w starej chałupie. W związku z tym w sytuacjach stresowych (wspólne wyjście z domu, na które właśnie jesteśmy spóźnieni) oboje wzdychamy do drugiej łazienki (wykończenie następna pięciolatka :( )

Ale mogąc zaprojektować łazienkę od podstaw, dałbym dwie umywalki.

A tak musze Żonie zafundować toaletkę w sypialni, dobrze że tam przynajmniej jest dość miejsca na taki sprzęt :)

---moje dobre pomysły---

1. koniecznie dwie umywalki w łazience, bardzo wygodne

2. w małych domach, zamiast obwieszać łazienki praniem polecem suszarkę elektryczną wywiewową, ( latem suszymy na tarasie ). Dzięki temu pralnia z suszarnią zajmuje 0,5 m2.

3. sprzęt AGD z opóźnieniem startu ( można odpalić maszynę na taryfie nocnej bez czekania )

---moje nienajlepsze pomysły---

1. garaż bez przejscia do domu

2. lokalizacja spiżarki przy ścianie południowej - jest tam za ciepło

3. za mało gniazdek w kuchni ( tzn. jest ich dużo, ale nie tam gdzie są potrzebne )

4. ścianki działowe z materiału o słabych właściwościach akustycznych.

pozdro

Nie dałabym jasnych płytek na taras mam teraz jasnobeżowe i się bardzo brudzą, a w słoneczne dni rażą w oczy. Myślę, że dobre byłyby w kolorze zielonym. Drzwi wejściowe wybrałabym z małą ilością lub bez okienek.

A bardzo polecam dwie umywalki w jednej łazience którą użytkujemy z mężem - w jednym czasie. Dzieci mają osobną swoją łazienkę.

1. garaż bez przejscia do domu

rafal, a co dygasz zakupy przez "przez Szczecin do Zakopanego", albo wychodzisz suchy z garażu, gdzie wprowadziłeś samochód, a potem na deszcz i mokry głównym wejściem? :D . Ja to robię od kilku lat. I nigdy więcej. Moj nowy dom będzie miał bezpośrednie połączenie z garażem i to od strony kuchennej 8) Tak miałam w USA, jak mieszkałam i jest to jeden z nalepszych wynalazków amerykańskich w ostatnim 100-leciu. :D

tak źle nie jest bo przejście z garażu do domu jest zadaszone, ale faktycznie jest to męczące, najbardziej mnie denerwuje gdy zapomnę czegoś z samochodu a np. jestem już w piżamce.... Połączenie domu z garażem nie jest żadną nowością, ale nie udało nam się go wykonać ze względcu na specyfikę projektu, choć myślę że gdybym budował jeszcze raz to coś bym wykombinował.

co do ścianek działowych, to są z BK, i to jakiegoś byle jakiego bo słabo tłumią hałas co mnie denerwuje.