Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale w takich przejściach przecież nawet się framug nie robi.

co do niestandardowych wysokości drzwi - słyszałam, że ronkowski ma takie w swojej ofercie. jak to cenowo wygląda nie wiem, ale też słyszałam o kręceniu nosem na niestandarowe wysokości, więc może komuś się ten cynk przyda :)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie mam oczywiście zastrzeżeń do przejść o niestandardowych rozmiarach, każdy robi jak mu się podoba ;)

w kwestii drzwi standardowych rozwinę swoją wypowiedz (na podstawie osobistych doświadczeń):

u nas otwór na drzwi wejściowe miał wg projektu wysokość 230cm, standard (podobno) to 210cm. Żaden stolarz nie chciał się podjąć takich drzwi wejściowych drewnianych gdyż podobno byłyby za bardzo podatne na odkształcanie się. Murarz wymurował jak było w projekcie i dopiero jak przyszedł czas na zakup drzwi to problem się ujawnił. Ostatecznie otwór zmniejszyliśmy a drzwi zamówiliśmy u forumowego Starego (btw. polecam go jak najbardziej, okna też od niego, fachowiec przez duże F)

Mieliśmy ten sam problem, na ktory przy murowaniu nie zwrocilismy uwagi. Zeby nie bylo problemu i dodatkowych kosztow tak samo zmniejszylismy otwor.

Jezeli mialabym budowac jeszcze raz, to pewnie wybralabym inny projekt :)

Ech, ja mam wszystkie wewnętrzne 230...

ja miałem problem z drzwiami zewnętrznymi drewnianymi o grubości 68mm - działają na nie czynniki atmosferyczne i to był problem.

prawdopodobnie znajdziesz stolarza, który wykona Ci drzwi wewn. o takiej wysokości, choć mogą być nieco droższe. Gotowych (Porta, DRE, itp) w sklepie raczej nie dostaniesz bo te są robione do otworów o wys. 210cm

Wybrałabym każde byle nie czarne;). Postawiłabym coś takiego jak na zdjęciu http://static.e-lazienki.pl/articles/7088_lazienki-zdjecia_1_jpeg_pomysl-na-podloge-w-lazience-11.jpg bardzo podoba mi się takie połączenie. Nie są tylko ciemne płytki, które są strasznie ciężkie do szorowania.

Wybrałabym każde byle nie czarne;). Postawiłabym coś takiego jak na zdjęciu http://static.e-lazienki.pl/articles/7088_lazienki-zdjecia_1_jpeg_pomysl-na-podloge-w-lazience-11.jpg bardzo podoba mi się takie połączenie. Nie są tylko ciemne płytki, które są strasznie ciężkie do szorowania.

Dzięki za radę ;)

Notuję: BYLE NIE CZARNE ;) Strasznie się boję kupa płytek,żeby pól życia nie spędzić na mopie znów i nie przeklinać dnia kiedy wybierałam płytki do łazienek ;)

My mamy otwierane na zewnątrz i według mnie to bardzo dobre rozwiązanie - nie zabiera miejsca w środku, wygodniej, kiedy wychodzi się z domu, szczególnie, gdy kilka osób się ubiera.

W takim razie pytanie z 10 punktów. Czemu architekci projektują drzwi zewnętrzne otwierane do środka ?

Zmówili się?:)