Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyli trzeba mieć pośrednie :)

Czyli jest tak, że na odbiór wizualny czystości podłóg maja wpływ i kolor i stopień połysku i przede wszystkim oświetlenie, które przy np oknach tarasowych z każdej podłogi wyciągnie "koty". Mamy ciemną podłogę w salonie w prawie pełnym macie. Przy mocnym oświetleniu sztucznym jest idealnie, przy dziennym moja pedantyczna żona tylko wzdycha.

4. kabiny prysznicowe narożne, półokrągłe z przesuwanymi drzwiami - nie dość że się wyhaczają z prowadnic to jeszcze tychże prowadnic doczyścić nie można za nic...

6. nigdy otwieranej na zewnątrz kabiny prysznicowej na dodatek ze zwykłego przeźroczystego szkła

Nie przesuwne nie otwierane na zewnątrz to jakie ?

Nie przesuwne nie otwierane na zewnątrz to jakie ?

albo ja chaotycznie napisałam albo mam wrażenie, że ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem - to nie są moje opinie, są skopiowane od bardzo wielu użytkowników tego forum, po prostu czytałam i sobie kopiowałam do pliku, co niekoniecznie zastosuję natomiast się nad tym zastanowię. Wiadomo różni ludzie - różne opinie, dla kogoś wada dla innego zaleta. Każdy inaczej postrzega świat! Dlatego wiele jest sprzecznych opinii, przeciwstawnych a nawet wykluczających się! poczytacie dalej to zauważycie jeszcze inne, nie tylko kolory podłóg czy kabiny prysznicowe! a odpowiedzi może udzieli ci osoba która wypowiedziała się w tym wątku w kwestii nr 4 lub nr 6, poszukaj we wcześniejszych postach w tym wątku, może wypowiadali się coś więcej. Całe zestawienie jest z tego wątku!

Ciekaw jestem argumentów za dwoma umywalkami? Moi znajomi po dziesięciu latach posiadania tekiego rozwiązania w łazience, podczas remontu stwierdzili, "że trzeba wreszcie wyrzucić jedną umywalkę!?! Że i tak jest zbędna i tylko dodatkowy sprzęt do czyszczenia".

Sam chciałem w większej łazience zrobić dwie umywalki, jednak nie widzę jakoś ku temu powodu. Jedyny przypadek kolizji to chyba tylko wspólne umycie żębów, chociaż i z tym nie ma problemu, bo ja szoruję strasznie długo i nie ma kolizji.

Może chodzi raczej o dwa lustra z półeczką? Zamiast tej toaletki, którą notabene planuję żonie sprawić w sypialni. Bo tylko podczas rytualnego suszenia, czesania itd. zachodzi kolizja. A do tego umywalka nie jest potrzebna. Raczej miejsce przed nią. Idealnie (jeśli nie ma toaletki) byłoby zrobić umywalkę a nad nią lustro z półką i drugie lustro z półeczką gdzies obok, ale już bez umywalki + gniazdo sieciowe przy każdym.

osobiście polecam po prostu szerszą umywalkę. Zajmuje mniej miejsca niż dwie, a można korzystać wspólnie.

Po trzech miesiącach mieszkania moje przemyslenia i spostrzeżenia.

Minusy:

- jasny gres w kuchni, przedpokoju i wiatrołapie porażka. Mogę myć codziennie. W kuchnii wystarczy kropla wody i po chwili czarna plama. Fugi wczoraj 3 godziny szorowałam szczoteczką do zębów. W salonie mam woodentica. Ojciec namawial mnie na zerwanie jasnych płytek ale szkoda mi było kasy no to teraz mop, szczoteczka do zebów i sobota zleciała:)

- garaz dwustanowiskowy- jedna wielka graciarnia. Samochody stoją na zewnątrz. Zdecydowanie lepsze byłoby większe pomieszczenie gospodarcze. Kupę kasy w plecy i tyle. Moze w przyszłości przerobi się to pomieszczenie na coś ciekaweszego ale najpierw musi trochę kasy wpaść.

-Okna dachowe jeden wielki syf. Mogę myć co tydzień, brudzą się nieporównywalnie szybciej do zwykłych

- piec na ekogroszek- brud, brud i jeszcze raz brud ale widoków na gaz ziemny nie ma.

Plusy:

- okna fixy- moment i umyte. żadnych szczelin, żadnego szorowania

- duże okna w części dziennej od strony wschodniej, południowej i zachodniej. Pomieszczenie nagrzewa się słoneczkiem cały dzien.

- spiżarnia- rzecz nie zastąpiona jak dla mnie

- plytki drenopodobne w salonie- po tygodniu nie widac brudu chyba, że na skarpetkach:)

- pralnia przy łazience- nie muszę latac z brudnymi ubraniami przez pół mieszkania

- jesionowe schody i podłogi na poddaszu- jasne, stonowane wnętrza

- rekuperator- zero much w domu co na wsi ma duże znaczenie

- przesuwne okna- zero trzaskania, wiecej miejsca

- POŚ- tu chyba nie trzeba pisac dlaczego:)

- garderoba- chyba najlepsza rzecz w domu.

Edytowane przez monia77w1

moniko, a czym szorowałaś fugi? zabieram się za to w przyszły weekend i z chęcią sięgnę po wypróbowany środek

- garaz dwustanowiskowy- jedna wielka graciarnia. Samochody stoją na zewnątrz. Zdecydowanie lepsze byłoby większe pomieszczenie gospodarcze. Kupę kasy w plecy i tyle. Moze w przyszłości przerobi się to pomieszczenie na coś ciekawszego ale najpierw musi trochę kasy wpaść.

uważam, że dwustanowiskowy garaż jest rewelacyjną opcją i w życiu nie zgodzę się na układ 1 auto w środku, 2 na zewnątrz, a tym bardziej - oba na zewnątrz a w garażu bajzel. ale rozumiem, że w braku pom. gospodarczego przynajmniej na etapie budowy i tuż po budowie jego przeznaczenie bywa odmienne.

Letitia - brawo za zestawienie! Bardzo ciekawie wyszło. Faktycznie najgorzej wypadły jasne i ciemne podłogi, meble.

Monia - a co to jest POŚ? O tej godzinie jakoś nie chwytam. :oops:

Aleście mi odpowiedzieli o tym drewnie na zewnątrz! ;) No nic - za 2 lata dam Wam znać, czy ciemnieje czy jaśnieje.

W domku jeszcze nie mieszkam, mam dach blaszany, ale ocieplony wełną i nie zwróciłam uwagi, czy słychać padający deszcz.

Trzeba będzie to sprawdzić. :)

Acha! Rekuperator nie podłączony i na poddaszu jest całe mnóstwo padniętnych much! Matko! takiej ilości nie widziałam! Skąd one się tam biorą??!! Sprzątam to paskudztwo za każdym razem jak jestem na budowie, a następnym razem znowu tego pełno!

Edytowane przez Viga

Używałam tego środka

http://p.alejka.pl/i2/p_new/42/58/srodek-do-usuwania-kamienia-500ml-dr-beckmann_0_b.jpg

i chodź jestem zwolenniczką wody z octem to jednak w tym przypadku nie było porównania.

Tam gdzie ocet fuga szara, tam gdzie powyższy środek fuga lśni:)

Tylko ciekawe na jak długo:rolleyes:

Jeszcze co do mycia podłóg. Mop świetna sprawa. Nie trzeba się schylać. Rach ciach i umyte ale fug niestety nie domyje się nim.

Letitia - brawo za zestawienie! Bardzo ciekawie wyszło. Faktycznie najgorzej wypadły jasne i ciemne podłogi, meble.

Monia - a co to jest POŚ? O tej godzinie jakoś nie chwytam. :oops:

Aleście mi odpowiedzieli o tym drewnie na zewnątrz! ;) No nic - za 2 lata dam Wam znać, czy ciemnieje czy jaśnieje.

W domku jeszcze nie mieszkam, mam dach blaszany, ale ocieplony wełną i nie zwróciłam uwagi, czy słychać padający deszcz.

Trzeba będzie to sprawdzić. :)

Przydomowa Oczyszczalnia Ścieków:):):)

dokladnie, mam garaz 1 stanowiskowy i teaz koniecznie chce 2 stanowiskowy :) jak to jest z tymi fixami? Ja che zalozyc, ale czytalem ze jest problem z myciem, bo z zewnatrrz duza drabine trzeba przystawiac itd.

To chyba zależy od wielkości okna i od wysokości na jakiej jest osadzone (w tym wysokości parteru nad powierzchnią gruntu).

Osobiście nie zdecydowałabym się nigdy na fixy, mam w salonie 3 spore okna jedno taflowe (z uwagi na wielkość i brak dzielenia wiedzieliśmy od początku że będą to okna praktycznie nieotwierane), jeszcze co prawda nie mieszkamy ale za każdym razem gdy jesteśmy na działce użytkujemy je tak jakbyśmy mieszkali. I tak okna są otwierane jedynie w celu sprawdzenia montażu czy zwykłego umycia - nie wyobrażam sobie latania z drabiną na zewnątrz czy też mysie okien przy użyciu myjki "na kiju", jeżeli już musimy je otwierać np. przewietrzyć to zwyczajnie je uchylamy. W naszym przypadku nie widzę + nad stosowaniem fixów zamiast normalnych okien.

To chyba zależy od wielkości okna i od wysokości na jakiej jest osadzone (w tym wysokości parteru nad powierzchnią gruntu).

Osobiście nie zdecydowałabym się nigdy na fixy, mam w salonie 3 spore okna jedno taflowe (z uwagi na wielkość i brak dzielenia wiedzieliśmy od początku że będą to okna praktycznie nieotwierane), jeszcze co prawda nie mieszkamy ale za każdym razem gdy jesteśmy na działce użytkujemy je tak jakbyśmy mieszkali. I tak okna są otwierane jedynie w celu sprawdzenia montażu czy zwykłego umycia - nie wyobrażam sobie latania z drabiną na zewnątrz czy też mysie okien przy użyciu myjki "na kiju", jeżeli już musimy je otwierać np. przewietrzyć to zwyczajnie je uchylamy. W naszym przypadku nie widzę + nad stosowaniem fixów zamiast normalnych okien.

Tak jak wczesniej napisalam mam wentylację mechaniczną wiec okien nie muszę otwierać.

Wszystkie fixy to tafle szkła, zdnych dzieleń.

Nie latam z drabiną tylko http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/c0/68/b0ebf5a1764bbd8b857b451d04d9-42383355_d.jpg

Myjąc od środka też nie dosiegam do samej góry mimo 170 cm wzrostu.

I chyba rzadko, która kobieta dosiega.

Poza tym wole wchodzic na taki schodek niż skakać po parapecie.

Ps. Brak ram=zdecydowanie więcej swiatła.

przebrnęliście przez wszystkie punkty Letiti ?? ja nie dałam rady....białe źle, czarne źle, połysk źle a mat dobrze - co dla mnie bzdura - mam pomieszane płytki satyna i poler i te satynowe są beznadziejne w myciu...

kurcze ja mieszkam od 1,5 miesiąca...i jak do tej pory nie znalazłam większych błędów :) ale moze dlatego ze wiadomo było że na czarnym szkle osiada kurz a białe płytki wymagają częstego mycia ;)