Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przesuwne otwierane na boki znaczy ze z dwoch stron mam wstawki na ktore sie te drzwi przesuwne otwieraja, albo wlasnie sa dwa skrzydla ktore sie przesuwaja w ramach tego owtoru 160... - ale to mi sie srednio widzi...

to widze Viga ze obie srednio to przemyslalysmy, i wygdala na to ze mamy podobny uklad w domu bo u mnie tez kuchnia jest czesciowo polaczona z salonem no i salon na hol to te 160 cm przejscia....

taka scianke gipsowa mozna wstawic no ale to zabawa, z drugiej strony wcale nie tak wielka jakby sie zdawalo, tyle ze jak ja bym tak zrobila musialabym tez tak samo zrobic przy wejsciu z kuchni do salonu, tak aby juz pozamykac oba przejscia.... tak czy owac na razie nie mam na takie rozwiazania pieniedzy... wiec wszystko w przyszlosci, na razie tak musze zyc;)

poki co zbieram pomysly:)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Acha! teraz już rozumiem, dziewczyny! Późna pora jak widać nie sprzyja mojej wyobraźni.

Łamane, po wczorajszym buszowaniu w internecie, odpuściłam sobie.

Maggda - niestety na etapie projektowania parę rzeczy mi umknęło i w czasie budowania też o nich nie pomyślałam.

Tak że przestroga dla budujących: wszystko, pod różnym kątem przedyskutujcie z małżonkiem, rodziną i na koniec z architektem. Na pewno będzie wtedy mniej wpadek (bo żeby w ogóle ich nie było to chyba mało prawdopodobne).

Edytowane przez Viga

Magggda - ja mam częściowe połączenie kuchni i salonu, no i też wielkie, na ok. 160 cm wejście do salonu. I jak dla mnie jest to kitu, bo głos niesie no i nie ma możliwości oddzielenia się. Kombinuję, żeby może dorobić ściankę gipsową,w której chowałyby się te drzwi? Tylko nie mam pojęcia, jak technicznie to zrobić. No i trochę późny etap, bo ogrzewanie już jest, płytki na podłodze też, otynkowane, a tu bawić się z czymś takim? Ale podwieszane zajęłyby mi całą ścianę w holu i nie wyglądałoby to dobrze. Patowa sytuacja ... :(

I nie kombinuj tylko weź gości od gips kartonów. Bez problemu Ci taką ściankę postawią i będzie po sprawie. Najwyżej stracisz kilka płytek, ale pewnie jakieś Ci zostały :)

I nie kombinuj tylko weź gości od gips kartonów. Bez problemu Ci taką ściankę postawią i będzie po sprawie. Najwyżej stracisz kilka płytek, ale pewnie jakieś Ci zostały :)

Gipskartonem to może być obłożone. W środku musi być stalowa kaseta. Takie kasety ma np. eclisse

Ukośnych łączeń dwóch różnych rodzajów podłóg.

Najpierw był problem z listwą, a teraz z kolei widzę, że jedna deska już zaczyna minimalnie odstawać na łączeniu - podłoga położona zaledwie kilka miesięcy temu zwyczajnie pracuje (:

Gwarancję oczywiście mam ( materiał i wykonanie z Komfortu w pakiecie to zapewnia), lecz nie znoszę remontów i na samą myśl się wkurzam, że tego nie przemyślałam.

to mój drugi post na tym forum, ale czytam Was od kilku ładnych lat.

my mieszkamy drugi rok i zastanawiamy sie nad sprzedażą:) by wybudować wygodniejszy dom, a moje uwagi

1. mamy parterówke i nigdy wiecej. niby nie ma schodów,wszedzie daleko za duzo przestrzeni za duze korytarze za szerokie wokól same drzwi-bylismy w kilku parterówkach i takie samo odczucie zero przytulności- mamy gres na podłogach a w sypialniach drewno i baaaaaardzo załuje ze nie mam wszedzie drewna, dla nas gres jest okropny zimny i jakos tak niedomowo

2 okna złoty dab- typowa sraczka drugi raz wziełabym orzech

3 dom ma 150 m2- dla 3 osob za wielki- nastepny do max. 115m2

4 sufit podwieszany-problem z lampami, ciezkim zyrandolem

5 kabina ze szkła-porazka ciagle brudna i nieestetyczna

6 z hydromasażem wanna- nigdy wiecej

7 meble na połysk w kuchni- mam jasne ecru- ciagle ze szmatka biegam, mam czarny sprzet masakra ciagle brudny, okap sciety - drugi raz tylko podszafkowy bo ciagle czyszcze i skurzam a efektu brak

a na plus

wlasny dom

ogród

wyjscie na taras z kuchni rewelacja

brak kominka- nie ma kotłowni w pokoju

pompa ciepla- droga jest ale warto

oddzielna jadalnia

skorzana sofa

cisza:)

to mój drugi post na tym forum, ale czytam Was od kilku ładnych lat.

my mieszkamy drugi rok i zastanawiamy sie nad sprzedażą:) by wybudować wygodniejszy dom, a moje uwagi

1. mamy parterówke i nigdy wiecej. niby nie ma schodów,wszedzie daleko za duzo przestrzeni za duze korytarze za szerokie wokól same drzwi-bylismy w kilku parterówkach i takie samo odczucie zero przytulności- mamy gres na podłogach a w sypialniach drewno i baaaaaardzo załuje ze nie mam wszedzie drewna, dla nas gres jest okropny zimny i jakos tak niedomowo

2 okna złoty dab- typowa sraczka drugi raz wziełabym orzech

3 dom ma 150 m2- dla 3 osob za wielki- nastepny do max. 115m2

4 sufit podwieszany-problem z lampami, ciezkim zyrandolem

5 kabina ze szkła-porazka ciagle brudna i nieestetyczna

6 z hydromasażem wanna- nigdy wiecej

7 meble na połysk w kuchni- mam jasne ecru- ciagle ze szmatka biegam, mam czarny sprzet masakra ciagle brudny, okap sciety - drugi raz tylko podszafkowy bo ciagle czyszcze i skurzam a efektu brak

a na plus

wlasny dom

ogród

wyjscie na taras z kuchni rewelacja

brak kominka- nie ma kotłowni w pokoju

pompa ciepla- droga jest ale warto

oddzielna jadalnia

skorzana sofa

cisza:)

Z jakiego projektu budowałaś ten dom?

projekt robiony był na bazie jaskółki z muratora.architekt po prostu pozamieniał pomieszczenia np. sypialnie z kuchnią, stad mozliwośc wyjscia z kuchni na taras, prZeszklenie itd.zostały zlikwidowane ala wykusze na planie, powierzchnio troche odeszło.generalnie dom wygodny, to ja uparłam sie na parterówke, a dziś żałuje.naprawde musze czasami krzyknac głosno by syna z pokoju zawołac, hol, przedsionek duze szerokie z salonem i kuchnia daja ogromna przestrzeń i to jest meczace dla nas, zero przytulności plus ten nieszczęsny gres.akurat na niego namówiła nas projektantka - tez mam psa- , ale my sie w tym meczymy.

to nie tak, ze jestesmy mega nieszczesliwi, ale popełnilismy bład z projektem, a tego nie da sie naprawić:(

może to kwestia czasu...

pocieszajacy jest fakt(albo i nie) ze będąc u znajomych którzy maja poddasze i narzekaja na skosy wracajac do nas nie musze sie schylac bedąc w łazience:)

ale dziś wybralibysmy dwa pełne pietra z płaskim dachem:)

pozdrawiam

czego nie należy robić w domu/mieszkaniu? ewentualnie co należy zrobić?

55. co do drzwi z lacobelu - w naiwności swojej myślałam, że to szkło jest naklejone na jakąś płytę a tu niespodzianka - to czyste szkło, podklejone tylko folią. Mam więc cztery tafle szkła, 2x lacobel i 2x lustro - każda po 2, 70 m. Boję się zwłaszcza ze względu na dzieci, żeby kiedyś nie rozbiły i nie zrobiły sobie krzywdy

Tutaj Panią uspokoję. Myślę, że jest z czego się cieszyć, że szkło nie jest naklejone na gołą płytę taśmą dwustronną lub silikonem.

Szkło takie nie odklei się od folii, po to właśnie ona jest. Przy pobiciu szkła, szkło pęknie, ale nie odpadnie bo będzie trzymało się na folii. Natomiast podklejone na płycie 12mm przy uderzeniu w odpowiednim miejscu (czyt. nie w miejscu gdzie jest spoina) szkło po prostu odpadnie i wtedy ktoś może się skaleczyć.

Można ewentualnie pierw podkleić folie, potem nakleić na płytę 12mm, mamy nie dość, że wytrzymalszą szybe to jeszcze "bezpieczną" (robiłem tak wielokrotnie, ale to zależy od systemu na jakim się robi). ;)

A jak przydzie nosić kosz z mokrym praniem z piwnicy z pralni na piętro na balkon, to mi słabo (dosłownie). ;)
to ja proponuję zakpu suszarki bębnowej. Czasem nawet uważam że jest jeszcze lepszym wynalazkiem niż zmywarka:) - ale tylko i wyłącznie suszarka NIE pralko-suszarka bo to jakies nieporozumienie jest