Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to ja proponuję zakpu suszarki bębnowej. Czasem nawet uważam że jest jeszcze lepszym wynalazkiem niż zmywarka:) - ale tylko i wyłącznie suszarka NIE pralko-suszarka bo to jakies nieporozumienie jest

To nie chodzi o to pranie. To był taki przykład. Chodzi o schody, których nie lubię.

ps. Suszarkę kupię jak wyremontuję pralnię. ;)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W domu z użytkowym poddaszem czy piętrem też trzeba się nawoływać, jedynym rozwiązaniem jest przyzwyczaić się;) lub zainstalować interkom. Jeszcze są telefony :lol2: nie żartuję, czasem to jedyna metoda by nie biegać

My mamy taką metodę. Ze stukamy w rurkę od c.o. (grzejniki żeliwne, stara instalacja) i już wiadomo że ktoś z dołu nas woła. :D

Można też alfabetem morsa nadawać jak ktoś potrafi. :)

jak mieszkaliśmy z rodzicami, to nam ojciec zawsze drzwi otwierał od pokojów, żebyśmy mogli z bratem gg-adać "z podglądem" (wiecie, to były jeszcze czasy przed skajpem i wszędowbudowanymi kamerkami") - biurka mieliśmy dokładnie na przeciwko, ale gębę do siebie otworzyć, to już nie łacha

A ja właśnie zauważyłam negatywny skutek posiadania domu, zwłaszcza piętrowego. Wszyscy zaczeliśmy do siebie wołać głośno, wydzierać się z lenistwa zanmiast sie pofatygować i to niestety przenosi się na zachowanie dzieci, które o wiele częściej się teraz wydzieraja, nawet jesli nie muszą :(

O wygodne schody trzeba zadbać na etapie wyboru projektu, niestety w gotowcach schody są zwykle marne ( oszczędność powierzchni). Wygodne schody: bez stopni zabiegowych, najlepiej dwubiegowe proste ze spocznikiem, odpowiednia wysokość, głębokość i szerokość stopni. Te parametry są opisane w literaturze, jest cała teoria na ten temat. IMHO wysokość stopnia powinna być mniejsza niż 16.5 cm, głębokość ~30 cm, a szerokość co najmniej metr.

Jeżeli schody są wygodne, to chodzenie po nich nie stanowi problemu dla zdrowej osoby i tylko dobrze wpływa na mięśnie ;-) .

W obecnym domu dopilnowaliśmy projektu schodów i nie tęsknię za parterówką. Dom jest niepodpiwniczony, a pralnia z suszarnią na piętrze, żadnego biegania z praniem. Jest też pokój na parterze, jakby ktoś nie mógł po schodach chodzić.

O wygodne schody trzeba zadbać na etapie wyboru projektu, niestety w gotowcach schody są zwykle marne ( oszczędność powierzchni). Wygodne schody: bez stopni zabiegowych, najlepiej dwubiegowe proste ze spocznikiem, odpowiednia wysokość, głębokość i szerokość stopni. Te parametry są opisane w literaturze, jest cała teoria na ten temat. IMHO wysokość stopnia powinna być mniejsza niż 16.5 cm, głębokość ~30 cm, a szerokość co najmniej metr.

Jeżeli schody są wygodne, to chodzenie po nich nie stanowi problemu dla zdrowej osoby i tylko dobrze wpływa na mięśnie ;-) .

W obecnym domu dopilnowaliśmy projektu schodów i nie tęsknię za parterówką. Dom jest niepodpiwniczony, a pralnia z suszarnią na piętrze, żadnego biegania z praniem. Jest też pokój na parterze, jakby ktoś nie mógł po schodach chodzić.

potwierdzam w 100%

mamy dwa pełne pietra i absolutnie nie żałujemy- pralnia na górze, na dole dodatkowy pokój, dom nie jest rozwleczony po ogromnej powierzchni jak w przypadku parterówek, nie mam krętych lub długich i szerokich korytarzy, drzwi na każdym kroku...i najważniejsze:spanie na parterze dla mnie koszmar:(

ale o gustach się nie dyskutuje:)każdy buduje to co mu się podoba lub to na co go stać!

A ja marzę o parterówce. Mam dość schodów. Jak czegoś zapomnę z góry i muszę wracać, to klnę aż echo niesie. A jak przydzie nosić kosz z mokrym praniem z piwnicy z pralni na piętro na balkon, to mi słabo (dosłownie). ;)

O matko jak ja się cieszę,że wybudowaliśmy parterówkę...:D

No i znowu co kto lubi, nie ma jedynego 'słusznego rozwiązania'. Ja mieszkałem w 3-poziomowym domu, trochę darcia było, kiedyś ojciec kupił zagranicą ładny dzwonek, został zamontowany przy kuchni i skończyło się darcie. Mi się brak schodów kojarzy z mieszkaniem, choć wiem, że to głupie :)

No i znowu co kto lubi, nie ma jedynego 'słusznego rozwiązania'. Ja mieszkałem w 3-poziomowym domu, trochę darcia było, kiedyś ojciec kupił zagranicą ładny dzwonek, został zamontowany przy kuchni i skończyło się darcie. Mi się brak schodów kojarzy z mieszkaniem, choć wiem, że to głupie :)

Rzeczywiście...głupie ;)

A ja drę ryja (ale mam antresolę to całkiem fajnie wychodzi :):))

a ja tam się stonowałem................

Pisma wciąż wymieniam

Przestałem pokrzykiwać

Co i tak nie zmienia mojej sytuacji na razie ani statusu

http://x.garnek.pl/ga2248/5dfd98ddba30ea18655146a3/pomocnicy_mikolaja.jpg

kiedyś w domu rodzinnym mieliśmy taki patent, że dzwonek rozlegał się w ogrodzie z domu.

i nawet były kody, w stylu: 1 dzwonek= obiad, 2 dzwonki = cos ciekawego w tv, 3 dzwonki = natychmiast przestancie robić to co teraz robicie !

.....

a teraz na wygnaniu w bloku, to mi się marzy, aby NIE słyszeć głosu z kuchni

BOBICZEK - pamiętam i trzymam kciuki coby się udało jakoś to rozwiązać :(