Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drzwi to jedyna rzecz w naszym budowanym domu, która mi od pierwszego dnia (no znaczy od ich wylania) nie pasuje. Niestety jeśli dom może mieć po zewn. wymiarze 7m to nie ma pola manewru. Pokochać mi je zostało i nawet się już po nich nauczyłam zbiegać :D

Zbiegasz po wylanych drzwiach ??? A mogłabyś fotkę wstawić ?? Bo ja pacze i nie wiem co ja pacze :)

bitter "A propos argumentu za drzwiami na zewnątrz - więcej miejsca w wiatrołapie ale przede wszystkim trudniej się włamać. "

No dobrze, czyli więcej argumentów przemawia za drzwiami na zewnątrz, to dlaczego w większości domów montuje się je do środka? czy to tylko "widzimisię" inwestora ?

Ja też z tych co mieli na zewnątrz. A za przeproszeniem jak ktoś stoi pod drzwiami i dzwoni i stoi jak słupek czekając aż go ktoś walnie drzwiami to jego problem, może zmądrzeje jak w łeb dostanie ;-)

Wydaje mi się też że takie drzwi jednak szczelniejsze bo jak wiatr napiera to będzie je domykał ...

W domu , w którym mieszkam drzwi otwierają się na zewnątrz . W tym , który buduję, też tak będzie. Teraz mam większy wiatrołap, ale w domu w którym mieszkam jest mały. Nie wyobrażam sobie gości ,ubranych do wyjścia i cofających się do wewnątrz, bo trzeba otworzyc drzwi, które zajmuja dośc dużo miejca.Przy otwieranych na zewnątrz nie ma takiego problemu. Przy wybieraniu projektu zwracałam szczególną uwagę na to, żeby wejście do domu było zadaszone . Wtedy drzwi wejściowe nie są narażone bezpośrednio na opady , a goście czekający na wpuszczenie do środka nie mokną i maja miejsce na np. złożenie parasolki.

U nas w wąskim korytarzu. Inne lokalizacje nie przeszły ze względu na to, że nie mamy suszarni. Teoretycznie został garaż lub kotłownia, ale wędrówka wokół samochodu w nieogrzewanym garażu nie była wg nas odpowiednia. Problem jest taki, że zimą po rozsunięciu schodów, zanim rozwiesimy na strychu pranie, ucieka sporo ciepła. Na razie nikogo dłużej nie gościmy i suszarnia to pokój właśnie dla gości. Latem kłopotu już nie ma, pranie ląduje na zewnątrz. Teraz być może zlikwidowałbym jeden podcień w okolicach garażu i kotłowni i dobudował tam dodatkowe pomieszczenie. Powierzchnia dachu by się nie zmieniła, ścian zewnętrznych również. Koszty to generalnie podłogi, minimum instalacji i wykończenie.

a jakie masz ogrzewanie na tym strychu bo ja też planuje zrobić pokój gościnny na strychu ale mam problem jak to ogrzewać.

Zieli, nie zrozumieliśmy się. Mam parter bez użytkowego poddasza i próbowałem opisać perypetie z umiejscowieniem schodów strychowych. Połamany mocno dach nie ułatwił nam zadania i wyszło że korytarz to najlepsze miejsce. Tak na prawdę to nie ma u nas miejsca na te schody, ale jak mus to mus. Pomieszczenie typu suszarnia-pralnia to to czego nam brakuje, chociaż nad glową mamy po podłogach 178m2 : )

pozwolę sobie zauważyć, ze trochę demonizujecie kwestię znoszenia brudnych ubrań z góry do pralni. A kto Wam kazał zrobić pralnię na dole, jesli macie poddasze uzytkowe i sypialnie na górze???

mam łazienke na parterze a pralnie w piwnicy...ale ktoś wymyślił coś tak genialnego jak zsyp

wrzucam w łazience a wypada w piwnicy prosto do kosza koło pralki

to tak na przyszłość dla budujących ;)

Zieli, nie zrozumieliśmy się. Mam parter bez użytkowego poddasza i próbowałem opisać perypetie z umiejscowieniem schodów strychowych. Połamany mocno dach nie ułatwił nam zadania i wyszło że korytarz to najlepsze miejsce. Tak na prawdę to nie ma u nas miejsca na te schody, ale jak mus to mus. Pomieszczenie typu suszarnia-pralnia to to czego nam brakuje, chociaż nad glową mamy po podłogach 178m2 : )

ok teraz wszystko jasne zrozumiałem