Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiekszość domów ma spore wystające okapy. Powodują one to, że latem wysoko stojące nad horyzontem słońce nie wpada przez okno, a zimą dla nisko świecącego słońca nie stanowią przeszkody i wpuszczają świtło do domu.

w obecnym domu nie mam zbytnio wystających okapów, a w nowym nie bedzie ich wcale bo jest dach plaski:)ale pewnie wiekszosc domow tak ma. Zreszta duzo domów ma tez zadaszone tarasy wiec slonce nie nagrzewa az tak salonów. wszystko zalezy jaki projekt domu, kto ma jakich sasiadów i od samego terenu

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A my mamy w obecnym domu taras od południa, lekko zadaszony i w tym zadaszeniu nawet w upały jest OK. Jak jest markiza nad całością rozłożona to na całym tarasie jest OK.

I w nowym domu taras też od południa, ale zadaszony w połowie aby nie trzeba było kupować markizy. Gorąco-schowamy się, mniej gorąco-na słoneczko :D.

czyli ...najlepiej 2 tarasy:-) północny dla ochłody przed gorącem, a południowy na wieczorne posiadówki ze znajomymi, ewentualnie wcześniejsze opalanie itp., wiosenno-jesienne łapanie słońca;

ja osobiście też jestem na NIE - dla południowego tarasu

dodam jeszcze,że w lecie przenosiliśmy się wręcz na taras z naszym życiem, szczególnie jak dzieci były małe : czyli wózek z maleństwem, później zabawki,

rysowanie , układanie, obiady w soboty i niedziele, czytanie, gadanie itd. takie życie na południowej stronie nie byłoby możliwe

Edytowane przez gahan

Wydaje mi się, że dobrym uniwersalnym rozwiązaniem jest taras od południa, południowego-zachodu i to co zaproponowała elfir - pnącza albo drzewo liściaste - latem ma liście i daje cień, zimą nie zasłania pożądanego słoneczka (tylko cholera wolno rośnie - może jakaś podpowiedź co do gatunku), druga sprawa to okap. Ja projektując mój nowy dom tę sprawę brałem mocno pod uwagę - aby od południowej strony był okap min 90cm. Dzięki temu część słońca w południe nie trafia w okna. Dodatkowo tak sobie myślę, jak pod tym okapem powiesić jakieś donice z liściastymi pnączami to mamy dodatkową ochronę okien.

Fajnym, moim zdaniem jest zadaszenie tarasu (przynajmniej w części) czymś w rodzaju drabinki z drewnianych "patyków" i pociąnięcie po nich jakiegoś liściastego pnącego i szybkorosnącego zielska albo i bez zielska. O, coś takiego:

http://apartament-morze.pl/files/apartament-bocianie_gniazdo/foto01_taras.jpg

A dlaczego taras ma być zawsze tuż przy ścianie budynku?

Można zrobić duży taras odchodzący od budynku i częściowo go zacienić pergolą.

Można zrobić dwa tarasy - jeden wyniesiony (jeśli dom stoi wysoko) i połączony z nim taras niżej, kameralnie otoczony zielenią.

Dużym problemem jest robienie małych tarasów. W projektach są to kosztowne konstrukcje z betonu na fundamentach. Tarasy, o ile to możliwe powinny być robione na gruncie. Nie myśleć o tarasie jako prostokącie. Raczej o urozmaiconej bryle w załamaniach której można posadzić pachnące krzewy.

Tak jak tutaj, gdzie taras "wychodzi" w ogród i tworzy nowe miejsca wypoczynku:

http://www.iransdesign.com/wp-content/uploads/2010/12/Romantic-Outdoor-Landscaping-And-Beautiful-Patio-Designs.jpg

U nas wielu ludzi kończy temat wypoczynku tarasem przy domu. A przecież w ogrodzie można zrobić kilka kącików - mniej i bardziej zacienionych, do stosowania o rożnych porach roku. I nie mam na myśli tu tylko ciężkawych konstrukcji altan.

Tutaj podwyższony taras jest malutki, ale w ogrodzie stworzono obszerne patio:

http://www.window-blinds-project.com/image-files/backyard6.jpg

Poza tym błędy w sadzeniu roślin - unikanie za wszelką cenę dużych drzew liściastych. "Tujki" pod płotem i duża plama trawnika nigdy nie stworzą przytulnego, zacisznego wnętrza o rozmaitym natężeniu nasłonecznienia.

Tak jak tutaj, gdzie taras "wychodzi" w ogród i tworzy nowe miejsca wypoczynku:

http://www.iransdesign.com/wp-content/uploads/2010/12/Romantic-Outdoor-Landscaping-And-Beautiful-Patio-Designs.jpg

Tutaj podwyższony taras jest malutki, ale w ogrodzie stworzono obszerne patio:

http://www.window-blinds-project.com/image-files/backyard6.jpg

Przeeeeepiękne ... i znów przypomniały mi się swoje dywagacje - kamień czy drewno na taras ;-) ech te wybory

Elfir co to za gatunek drzew tych wysokich liściastych przy tym oczku wodnym?

Edytowane przez bitter

Jeśli chodzi o usytuowanie tarasu, to moi rodzice mają od południa (też wschód), teściowie od północy (i zachód) :)

Faktem jest, że jak jest upał to ciężko wytrzymać na tym pierwszym, z kolei w dni chłodniejsze jest lepszy. Kawę rano z przyjemnością pije się na obu (choć dla mnie fajniej na południowym, ale to zależy kiedy się wstaje). Jakbyście nie zrobili, pocieszcie się, że druga opcja też ma wady ;)