Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry!

Jestem studentką V roku Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Zapraszam serdecznie do badania naukowego, którego celem jest poszerzenie wiedzy na temat personalizacji wnętrz mieszkalnych.

Jako, że w swojej pracy badam "wnętrza" badanie skierowane jest do właścicieli mieszkań lub domów.

Miejsce zamieszkania nie jest istotne. Całe badanie można załatwić za pośrednictwem Internetu, nie zajmie dużo czasu. Jak wspomniałam szukam osób, które zechcą podzielić się zdjęciami swoich mieszkań lub domów:) Wystarczy przesłać kilka samodzielnie zrobionych zdjęć. Nie będą nigdzie publikowane, zostaną wykorzystane wyłącznie do celów naukowych. Wystrój pomieszczenia czy jego brak nie jest istotny i nie będzie przedmiotem oceny, właściwie im bardziej naturalnie tym lepiej. Nie trzeba sprzątać ze stołów, ścielić łóżek, ustawiać, pozować.

Liczę, że dzięki Państwu uda mi się zrobić ciekawe badanie.

Ze swojej strony obiecuję dostęp do ogólnych wyników (myślę bardzo ciekawych)

Zapraszam do kontaktu :) => [email protected]

Chętnie wyjaśnię cel badania i postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości z nim związane.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nikt nie napisał w tym wątku "nigdy wiecej nie posadzę drzewa przy domu"

więc może warto te drzewa sadzić? jakby kto nie walczył z tarasem z jakiejkolwiek strony domu, to i tak najmilej posiedzieć latem pod drzewem (gosciu siądź pod mym liściem a odpocznij sobie)

wiem wiem - że drzewa brudzą (liście)

dlaczego ludziom tak liście przeszkadzaja - tego nie zrozumiem nigdy. a opadłe liście brzozy wygladaja slicznie - ja posadziłam rok temu pięć brzóz i nie moge sie doczekać, kiedy urosną

Zadaszony jest na pewno do przeżycia. Ja moim sąsiadom współczuję, bo nawet nie bardzo mają jak markizę zamocować ..

po co markiza - wystarczy zrobic drugie miejsce do posiedzenia na ten krótki czas upałów po drugiej stronie domu. albo posadzić od południa drzewo - nie ma lepszego cienia niz ten od drzewa.

Tam są brzozy. Brzóz jest wiele gatunków. Na 100% jestem pewna, że na zdjęciu to nie jest nasza rodzima brzoza. W Stanach (a to zdjęcie ze Stanów) nie sadzi się brzozy brodawkowatej (Betula pendula), tam dominuje brzoza pożyteczna (Betula utilis) o dużych liściach i białej korze, oraz brzoza czarna/rzeczna (Betula nigra), która ma karłowe, ogrodowe odmiany (np. Fox Valley)

Zielony ogród jeszcze Ci się te brzozy znudzą. Ja mam na działce oprócz iglaków jedna brzozę. Przycinam co roku jej koronę - jesienią( drewno mam do kominka :). Ma teraz gruby pień ,gęstą koronę i nie jest wysoka. Troche liści jest , ale do przeżycia. Moim utrapieniem są za to brzozy ( wysokie )mojego sąsiada od strony zachodniej . W tym wypadku on ma brzozy , a ja mam liście i cały ten śmietnik co z nich spada. Zachodnie wiatry wwiewają wszystko nie tylko na moja działkę, ale równiez do domu przez otwarte okna -- tragedia .

Zielony ogród jeszcze Ci się te brzozy znudzą. Ja mam na działce oprócz iglaków jedna brzozę. Przycinam co roku jej koronę - jesienią( drewno mam do kominka :). Ma teraz gruby pień ,gęstą koronę i nie jest wysoka. Troche liści jest , ale do przeżycia. Moim utrapieniem są za to brzozy ( wysokie )mojego sąsiada od strony zachodniej . W tym wypadku on ma brzozy , a ja mam liście i cały ten śmietnik co z nich spada. Zachodnie wiatry wwiewają wszystko nie tylko na moja działkę, ale równiez do domu przez otwarte okna -- tragedia .

no popatrz, co za sąsiad ... drzewek mu się zachciało; posadziłby jedną...;-)

Może to nie do końca ten wątek ale jak już jesteśmy przy roślinności to czy ktoś zna sposób na szybki wzrost tujek? Mimo, że lubię urozmaiconą zieloną architekturę to chciałbym się odgrodzić wizualnie od sąsiadów jak najszybciej. Posadzić rządek tujek a na ih tel dopiero tworzyć ogród, z czasem jak inne drzewka i krzewy się zagęszczą może wyciąć parę tujek itp. Niestety obserwuję na wielu ogrodach nieudane próby zrobienia płotu z tego gatunku. Albo jakieś karłowate albo rosną nierówno jedne mniejsze dwukrotnie od drugich choć posadzone w tym samym czasie. Myślałem o wykonaniu rowu wzdłuż płotu i zasypaniu go porządną ziemią do głębokości 0,5 m. Da to coś?

Bo tak w ogóle to taki ogród mi się marzy wysokie różnorodne tło a potem coraz mniejsze rośliny, iglaki na przemian z liściastymi itp.

http://cdn20.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/0f/26/ed/0f26ed7b9f2288a0_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Edytowane przez bitter

Elfir, a wiadomo ci o probach zaadaptowania tych amerykanskich odmian brzoz w Europie?

Jedna (brzoza pożyteczna) jest z Azji - oba gatunki do dostania w Polsce, z tym, że brzoza czarna raczej jako dziki gatunek niż odmiany, ale chyba Szmit ma "Fox Valley". Te brzozy maja wyższe wymagania wodne i glebowe. Zwłaszcza czarna w naturze rośnie przy brzegach rzek.