Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W oknie od północy ( moja sypialnia więc może za dużo chucham mimo sporego metrażu - 21m2;)) po bardzo mroźnej nocy w kątach dolnej krawędzi okna zamarzły skropliny:o, rozmarzając kapało na podłogę.... pierwszy raz tak się stało i tylko na tym oknie a okien połaciowych mam 5. Może przyczyną jest system pracy pieca na eko groszek? Regulator mam nastawiony na 21st. piec załącza się przy 20,5st, pracuje do osiągnięcia 21,2st, potem się wyłącza i ma kilka godzin postoju. Wtedy robi się chłodniej, zwłaszcza na poddaszu i może wilgotniej? Wiadomo że przy takich mrozach nie roszczelnia się okna wiec i wentylacja kiepska i trochę rosi się na dolnej krawędzi okien. W normalnym oknie "stojącym" nie zamarza, chociaż w bloku przed ociepleniem zdarzało się, zwłaszcza na drzwiach balkonowych.

Okna na schodach, porażka!!! Nie podobają mi się okna umieszczone na schodach tak, że parapet jest na poziomie spocznika, a do tego rozmiar okna woła o pomstę do nieba, wielkość lufcika. Sama nie posiadam takiego choć w projekcie było takie okno. Sama nie widzę sensowności posiadania takiego okna ale może posiadacze widzą sens, albo ktoś się podpisze pod tym że nie potrzebne. Ostatnio widziałam dom, bardzo malutki, gdzie schody przechodziły dosłownie w połowie okna. Widziałam to z zewnątrz i na prawdę się zdziwiłam. Widziałam też takie, gdzie schody były w salonie, piękne, ażurowe, nowoczesne. Umieszczone były na ścianie z dwoma oknami standardowych rozmiarów. Montaż schodów wyglądał tak. Kilka stopni, spocznik i parapet okna i zakręt na górę. Masakra. Myślę, że rezygnacja z takiego okna specjalnie nie zaciemniła by pomieszczenia. Co wy na to?

Dodałam zdjęcie ilustrujące o co mi chodzi.

balustrady-z-drewna-porecze-z-drewna-schody-z-drewna.jpg

Edytowane przez ewelkae

Okna na schodach, porażka!!! Myślę, że rezygnacja z takiego okna specjalnie nie zaciemniła by pomieszczenia. Co wy na to?

zaciemniła by i to bardzo! W moim projekcie nie przewidziano żadnego okna więc przy każdym wejsciu trzeba by palić światło, zwłaszcza że na poddaszu wszystkie drzwi mam pełne. Dałam okno dachowe, jest fajnie, widniutko ale już chyba nigdy nie będę w stanie go umyć:o widziałam w jednym z dzienników małe okienko na wys.ok.120cm i żałuję że takiego nie mam. Niskie z parapetem pewnie przeszkadzało by trochę w chodzeniu no i z zewnątrz ktoś mógłby podglądać wchodzące panie;)

Ja w projekcie miałam okno dachowe nad klatką schodowa i cieszę się że z niego zrezygnowała. Próby umycia jego graniczyłyby z cudem. Wpadłam na pomysł i w sciance kolankowej mam dłuuuuugie 3-metrowe okno z mleczną szybą.Pięknie doświetla, nie brudzi się i nie przeszkadza w komunikacji...

http://images45.fotosik.pl/933/2a3138c3b9693f7e.jpg

Ja w projekcie miałam okno dachowe nad klatką schodowa i cieszę się że z niego zrezygnowała. Próby umycia jego graniczyłyby z cudem. Wpadłam na pomysł i w sciance kolankowej mam dłuuuuugie 3-metrowe okno z mleczną szybą.Pięknie doświetla, nie brudzi się i nie przeszkadza w komunikacji...

http://images45.fotosik.pl/933/2a3138c3b9693f7e.jpg

Brudzić to każde się brudzi, tylko na niektórych mniej widać.........;) a jak takie wąskie 3-metrowe okno się otwiera do mycia? czy myjesz od zewnątrz?

To okno to fix. Od zewnątrz jest tuż nad stropodachem garażu, który na wiosnę będzie obsypany żwirkiem.Jeszcze nie mieszkamy i okna nie myłam bo nie ma potrzeby.Zresztą nic na nim nie widać. A jeśli nawet zajdzie taka potrzeba to raz na pół roku mąż wskoczy na stropodach i po krzyku

tak czytam i czytam i myślę co u mnie nie tak jest jak powinno...???

mieszkamy od września i już pewne spostrzeżenia są.

na przykład podłoga - deska barlinecka - kolor super, niebrudzący, ale rysuje się strasznie!

trzeba uważać, żeby nic nie przesuwać, gości w butach nie wpuszczać, a szpilki są całkiem zakazane!

wyznacznikiem wyboru deski barlineckiej było ogrzewanie podłogowe, ale nie wiem teraz, czy byśmy się na panele jednak nie zdecydowali :/

04072011697.jpg

Znajomi budujący z kredytu zaszaleli i położyli deskę barlinecką (po 140zł/m2) w salonie i pokojach. Wyglądu specjalnego to nie ma - myślałam w pierwszej chwili że to panele:D po kilku miesiącach porysowana była pod krzesłami w jadalni a u dzieciaków to tragedia!

Nie wymagacie cudów od lakierowanego drewna? Czy gdyby mieli tam lakierowany lity parkiet albo deskę warstwową innego producenta, to by się pod krzesłami nie rysowało?

Przydałaby się jeszcze winda żeby to pranie z powrotem mogło zawędrować do góry;)

Ewanz wszystko ładnie pięknie tylko żeby zrobić pralnię na górze to trzeba mieć na nią miejsce:)

Swoją drogą pralnia na każdym poziomie domu ma swoje plusy i minusy... czego brak (minusów) w parterówkach oczywiście:D

A ja mam taką windę :) która brudne pranie z łazienki na parterze wwozi na poddasze gdzie mam łazienkę z pralnią i suszarnię na strychu i deska do prasowania też się zmieści. Jeszcze nie mieszkam ale już niedługo. Dom mam parterowy z pokojem gościnnym na strychu