Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie w wiatrołapie tymczasowo zimuje pies, a zdarza się że nawet dwa(gdy tęgi mróz), więc jakieś zapachy obuwia to malutki problem. Jednak gdy zostają eksmitowane na dłużej niż dwie godziny wentylacja robi swoje. Ale jest to jakiś kłopot i teoretycznie zostaje jeszcze garaż, ale tam topniejący po podróży samochód nie byłby chyba ich dobrym towarzyszem.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego chodzą słuchy,że w wiatrołapie powinien być nawiew i wywiew :)

No a nawiew po co? Przecież smrodek wyciągnie sobie wywiew. Nawiew i wywiew to wtedy chyba gdy masz szczelne drzwi do pozostałej części domu ... choć czy w zasadzie nie powinny być szczelne? ... hmmm ale bez progu to i tak szczelnie się nie da a z progiem drzwi wewnętrznych w 21 wieku sobie nie wyobrażam.

Gość Arturo72
No a nawiew po co? Przecież smrodek wyciągnie sobie wywiew. Nawiew i wywiew to wtedy chyba gdy masz szczelne drzwi do pozostałej części domu ... choć czy w zasadzie nie powinny być szczelne? ... hmmm ale bez progu to i tak szczelnie się nie da a z progiem drzwi wewnętrznych w 21 wieku sobie nie wyobrażam.

Wiatrołap z reguły powinien być właśnie szczelny.

:rotfl:Powód rzeczywiście poważny:rotfl:

poszerzyć garaż o powiedzmy 1,5m przy długości 6-7m, daje ok. 10m2. Zakładając koszt budowy 3tys/m2 daje 30tys zł. Na stacji benzynowej można za 5 zł odkurzyć cały samochód czyli powiększając garaż zaoszczędzisz 6 tys. sprzątań zimowych , bo latem z przyjemnością sprząta się na podwórku:lol2:

garaz powinien byc taki zeby w obu autach otworzyc swobodnie drzwi z obu stron i jeszcze bylo przejście

mam garaz długi 6 x szer 7 i jest ok ale mógłby być pół m dłuższy

widzisz queene :D

właśnie o to mi chodziło, Ty masz i tak wiele większy garaż od mojego, a i tak byś go jeszcze wydłużyła

oba auta mieszczą się w garażu, ale otwierając drzwi troszkę trzeba uważać i czasem brzuch wciągać podczas wysiadania z auta, bo można przyhaczyć

no i z tym odkurzaniem to może źle ujęłam kwestię... po prostu za wąsko jest:mad:

długość mam 5,5m a długość 6m

Notatka na przyszłość: nie kupować antyram z plexi. Albo dokładnie przyjrzeć się czy jest przezroczyste. Bo te co kupiłem są raczej półprzezroczyste - zdjęcia w antyramie niewyraźne!

To jeszcze przyjrzyj się dobrze czy aby nie mają folii zabezpieczającej plexi (podrap róg) - często mają.

na stacji paliw odkurzacze są na świeżym powietrzu, więc się nie liczy

Nie wszystkie:no: A na pewno wszystkie myjnie oferują mycie+sprzątanie - nie mówię o automatycznych ale z tych nie korzystam bo rysują lakier. Moje auto średniej wielkości przy otwartych na max obydwu drzwiach ma szerokość 3,7 czyli garaż z przejściem powinien mieć 8m :o to już garaż z domem a nie dom z garażem:D czyli koszty luksusu rosną... do tego jeszcze musi być szersza działka żeby budowla się zmieściła:D

A ile razy zimą się odkurza? Ile razy wjeżdżają do garażu 2 samochody razem z pasażerami ? Mój syn wysiada przed wjazdem i jakoś nie robi z tego problemu.

Czy to wszystko jest warte tych olbrzymich kosztów? Zresztą kto sam gimnastykuje się i odkurza w garażu jeśli go stać na 60m2 garaż? Mycie+ sprzątanie to koszt 30-35zł.

ja chciałam mieć duzy garaż, żeby bez problemu z niego wyjść i wsiąść przy zaparkowanym drugim samochodzie i aby mozna było przejść dookoła bez przeciskania się między samochodami.

Tak ku przestrodze z małymi garażami - rodzice mają taki garaż, że nie mogli zmienić samochodu na jakiś tam model, bo brama by się nie zamknęła. Koleżanka z kolei ma na tyle wąski, że jak wracają, to ona musi wysiąść przed wjazdem do garażu.

Jeszcze co do rolet i fixów - nie wieszajmy psów na sprzedawcach, którzy nie informują, czy nie żądajmy od architektów, kierowników budowy, aby informowali nas o tym, że nie umyjemy rolety przy fixach. Czy to tak naprawdę trudno się domyśleć, że skoro mam nieotwierane okno, to bez rozebrania rolety jej nie umyje, bo okno jest nieotwierane?

Wiedziałam o tym od początku, mój sprzedawca zwrócił mi dodatkowo na to uwagę, czy zdaję sobie z tego sprawę. Tylko dla umycia rolety nie pakowałabym się w otwierane okna. Fix-y szklone w ościeżnicy są o wiele ładniejsze. I tak jak Koktajl napisała - tak często się tego nie myje. W obecnym mieszkaniu w ciągu 10 lat zdarzyło mi się może 3 razy.

Tylko że umycie samych fixów to już jest większy problem niż umycie normalnego okna, ja mam dom parterowy i wkurza mnie to, że muszę wyjść, żeby umyć okno od zewnątrz, wygodniej i szybciej by było myć wszystko od środka.

no tak ale mycie fixów to już zupełnie inna para kaloszy:)my omawiamy minusy mycia rolet zewnętrznych zamontowanych na fixach;) zresztą zeby umyć HS-y czy zwykłe suwanki to też trzeba wyjść na dwór. Niestety to za cos> jest jedno wyjscie z tej sytuacji a mianowice zamówic żaluzje fasadowe w których pióra można obracac-raz przeleci sie karcherem z tej strony-obróci pióra i druga strona. Ale naprawde nie przejmujcie sie aż tak bardzo myciem rolet przy fixach!nie dośc ze to sie az tak bardzo nie brudzi to przeciez to zazwyczaj ma się jakies zasłonki albo rolety które zasłaniają widok:D

Ja mam na piętrze fixy, ale pod nimi balkon ;) Więc raczej nie mam problemów z ich myciem ;) A na parterze mam nad duuużym fixem dach nad tarasem i też jest spoko :) Rolet nie mam, ale nie wiem czy gdybym o nich myślała, to w ogóle wpadłabym na kwestię problemów z myciem od wewnątrz ... Dobrze, że jest forum ;)