Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a propos tego, czego bym nie zrobiła... nigdy więcej nie zostawię na ścianie koloru, który mnie nie przekonuje na 100%

jestem właśnie po malowaniu, a mieszkam od niemal 2 lat. oczywiście teraz w końcu z efektu jestem zachwycona, ale sajgon jaki mam w domu.... dodam że nie przemalowywałam wszystkich pokojów, a jedynie 2, a panowie malarze generalnie bardzo schludni byli. następnym razem albo całość albo wcale!

- zrobiłem podgrzewanie matą elektryczną (pod kostką) przed drzwiami wejściowymi. Moc maty 2500 wat - nic nie daje - może gdyby była włączona 24g/dobę? ale to wtedy bym zbankrutował. Po prostu trzeba odśnieżać i już.

-deska bambusowa kupiona w NOMI - pęka

- żałuję że nie zrobiłem wyciągu (mam wentylację mechaniczną) bezpośrednio z miejsca gdzie trzymam buty w przedpokoju. Mam taki wyciąg z kosza naśmieci i pomaga

- Korek do wanny typu klik (wciskany/wyciskany). Ponieważ mechanizm tego korka jest w świetle przepływu, woda wolno spływa z wanny i często muszę używać "kreta"

Aha,byłam i sobie przypomniałam....nie róbcie sobie jasnych fug na podłodze!!!!Na szczęście mam tylko w małej łazience ale i tak trafia mnie szlag kiedy jestem zmuszona mieszać sodę z octem i szorować na kolanach szczoteczką do zębów.....uffff
Są fugi epoksydowe - mniej chłoną brud i łatwiej je domyć (mam takie w domu). W garażu mam zwykłe i tam dałem w kolorze brudu czyli ciemny grafit:cool:

Widzę, że kupiłam za dużo dodatków, dekoracji. Te rzeczy są naprawdę ładne, ale trochę mam tendencje do przesady. Nie zawsze "trafiałam w kolor" i potem rozdawałam ozdoby znajomym... Teraz jak czegoś szukam do domu to noszę ze sobą próbki kolorów użytych w pomieszczeniach, żeby wszystko do siebie ładnie pasowało. :)

To mój pierwszy post na muratorze, także witam wszystkich serdecznie.

Aktualnie mieszkam w domu, natomiast w niedługim czasie przeprowadzam się do mieszkania z antresolą.

Co zauważyłam w domu:

Na -

- Deska barlinecka, wystarczy, że na krześle usiądzie większy facet (ok 100 kg) i odrazu są wgniecenia w parkiecie. Cały jest porysowany od piasku (mam dziecko, któremu mam wrażenie, że piasek się nawet z majtek wysypuje :)), Dobrze, że łatwo zetrzeć z nich wszelkie kredki,

- Dywany i wykładziny, składnica kurzu i brudu,

- Obrotowy kosz na garnki w kuchni, po 4 latach użytkowania opadł i trzeba nogą go podważać, żeby wsadzić go spowrotem.

- Narożna kanapa ze skóry, w miejscach najczęściej użytkowanych jest wytarta, a skóra popękana (kupiona 5 lat temu), w zimie zimna, w lecie wszystko się do niej klei.

Na +

- Płytki gresowe w jasno brązowym kolorze, bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, wystarczy raz dziennie pozamiatać i raz na tydzień umyć podłogę (zdarza się zamiatać i 5 razy dziennie ze względu na dziecko),

- Zmywalne farby,

- Płytka indukcyjna, bezpieczna dla dzieci,można umyć odrazu po gotowaniu.

Przemyślałabym układ wszystkich pomieszczeń jeszcze przed wkopaniem pierwszej łopaty.
Trzeba przemyśleś układ pomieszczeń, układ mebli i urządzeń w kuchni i łazience i wszystkich pomieszczeniach, chociażby po to żeby zrobić gniazdka i przełączniki dokładnie tam gdzie być powinny - żeby się później nie okazało że są za szafą:eek:

Ja robiłem sobie (sam) wizualizacje z rozmieszczeniem wszystkiego. Jedyny poważny błąd który mam u siebie to komin widoczny z okna dachowego - dlatego że na mojej wizualizacji nie było widać co jest za oknem :bash:

Edytowane przez panfotograf

Żałuję że nie zrobiłam drzwi tarasowych uchylnych:bash: w bloku takie miałam, teraz też chciałam ale murarze sami zdecydowali że ładniej będzie gdy górna krawędź drzwi będzie na tej samej wysokości co okna i przez to mam bardzo wysokie drzwi:eek: podobno są zbyt duże żeby zrobić uchylne ale - te drzwi są pod zadaszeniem tarasu czyli nawet w ulewny deszcz można by je uchylać w przeciwieństwie do okien a gdy zostawiam wieczorem otwarte żeby wpadał mi do salonu zapach maciejki to żaby wchodzą mi do domu:eek: wczoraj ganiałam dwie:D

http://img689.imageshack.us/img689/130/obraz1080h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Jak zostawiasz uchylone na noc to się nie boisz że wpadnie jakiś włamywacz (oprócz zapachu maciejki)?

ech, żeby tak jakiś chciał....:rolleyes: ale gdy widzą mnie z piłą spalinową w akcji to omijają mnie z daleka i to nie tylko włamywacze, a wszystkie chłopy:D

tak na serio - tylko wieczorem mam otwarte okna, na noc muszę zamykać.

Kilka naszych błędów:

- wejście do domu z boku, nie od ulicy (jeszcze nie mieszkamy, ale już wiem, że będzie to średnio wygodne...)

- mały wiatrołap

- brak pokoju na parterze (teraz, przy małych dzieciach by się przydał, później może mniej)

- w kuchni każda ściana miała otwór (okno, przejście z korytarza, przejście do salonu, przejście do spiżarni) - ostatecznie zamurowaliśmy wejście do spiżarni i przenieśliśmy je w inne miejsce, bo inaczej kuchnia byłaby bardzo nieustawna, nie dałoby się utworzyć sensownego ciągu blatu roboczego

Moja ulica jest ślepa i wejście do domu mamy na końcu działki, od tej "ślepej" strony, a że działka jest dość długa i wąska, trzeba przejść ulicą prawie całą działkę, aby dotrzeć do drzwi wejściowych :) Myślę, że się przyzwyczaimy, ale wg mnie ładniej i bardziej reprezentacyjnie jest, gdy wejście jest od ulicy lub z boku, od strony "wejścia" na ulicę.

Gość Arturo72
- brak pokoju na parterze (teraz, przy małych dzieciach by się przydał, później może mniej)

Teraz by się przydał,później(na starość) zdecydowanie także a nie daj Boże złamana noga dzisiaj to winda jedynie dopomoże ;)