Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak się zastanawiałam... i wyszło, że w zasadzie, w obecnej chwili nie zrobiłabym standardowego włącznika w wiatrołapie. Obecnie mamy jeden włącznik, na ścianie tuż przy drzwiach wejściowych. Zapomnieliśmy o włączniku schodowym naprzeciwko, by mieć możliwość zaświecania lampy także od strony wnętrza domu... W efekcie chcąc mieć jasno w wiatrołapie zawsze się o coś wyrżnę po drodze w poszukiwaniu tego istniejącego. Przyznam, że trochę upierdliwe to jest, a wystarczyło odrobinę pomyśleć :/

Mam dokładnie ten sam problem!

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o budowę to tak jak pisali już wcześniej nie budowalibyśmy domku z użytkowym poddaszem. Oczywiście jak wybieraliśmy projetkt to mówiliśmy tak tak jak wy, kilka stopni do pokonania i problem. Niestety czasami w życiu nie idzie tak jak trzeba, trochę sie komplikuje, choroba dzieci i nagle poddasze staje się bezużyteczne. Nie może to być oczywiście wyznacznikiem, ale różnie w życiu bywa.

Po kilku miesiącach - jestem zadowolona. Tylko do pracy dalej, ale za to jak pięknie... Dopiero dziś, bojąc się ataku zimy, uruchomiliśmy ogrzewanie centralne. Może mniejszy bym budowała. Poza tym :

przesunęłabym okno w kuchni bardziej na środek ściany i zastanowiłabym się nad wyjściem z kuchni na taras , choć bardzo by to ograniczyło możliwość jej aranżacji

inaczej rozwiązałabym wejście do schowka pod schodami

Co więcej - pogadamy za rok

moim zdaniem budujemy dom właśnie dla własnej wygody wybierając projekt lub go do swoich potrzeb dostosowując. ktoś lubi po schodach biegać po każdą rzecz zapomnianą czy nie to jego decyzja. Jest napewno wiele plusów które zaczną osoby wymieniać, jednak to znów subiektywna ocena tak jak teraz moja. ja buduje dom parterowy i jestem zadowolona na maxa. dla zdrowia i kondycji można uprawiać np. sport, z drugiej strony leniuchowanie też poprawia samopoczucie:P najważniejsze być szczęśliwym w swoim niejednokrotnie wymarzonym domku. Koniec;)

Ta dyskusja idzie w kierunku off-topic. Niemniej dorzucę swoje 2 grosze: buduję dom z poddaszem użytkowym ponieważ chcę mieć 5 relatywnie dużych pokoi i 2 garderoby. Nie znalazłem projektu domu parterowego, który spełniałby powyższe kryteria ORAZ nie zajmował połowy działki. Może źle szukałem.

to byłoby na tyle jeżeli chodzi o wypowiedź fenix2

Tzn.?

Jeżeli na parterze jest kuchnia, salon, łazienka a poddasze to sypialnia to po co biegać kilka razy dziennie po tych schodach? A w pracy spędza się minimum 8h dziennie.

Mieszkam kilkadziesiąt lat w domach z piętrem i nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie.

Nie znalazłem projektu domu parterowego' date=' który spełniałby powyższe kryteria ORAZ nie zajmował połowy działki. Może źle szukałem.[/quote']

Między innymi z tego powodu również wybrałem z projekt z poddaszem.

Edytowane przez fenix2

Ja mam piętrowy i jest super, parterówki kojarzą mi się z barakami, ale to już kwestia gustu.

Nie obrażajmy parterówek... Każdy ma inne potrzeby i życzenia. Większość projektów domów parterowych ma pokoje rzędu 10-12 metrów, a garderoba to już bonus. Więc dla mnie odpada. Ale za to są ładniejsze (moja opinia).

zgadzam się w zupelności.... szafki narożne porażka ani praktyczne ani pojemne

Szafki narożne nie są pojemne? A to mnie zaskoczyłaś/łeś :) Szafki narożne są moimi ulubionymi. Mieszczą ogromne ilości garów (na przykład). To zdecydowanie najbardziej pojemny element kuchni. Pod warunkiem, że się w nich nie zainstaluje kołowrotków, "magic cornerów" i innych drogich, a niepotrzebnych pierdół ;)

Wystarczy zamontować fronty na zawiasach łamanych albo front w kształcie "L". Dostęp jest bardzo wygodny.

Wystarczy zamontować fronty na zawiasach łamanych albo front w kształcie "L". Dostęp jest bardzo wygodny.

Wolę szuflady niż nurkowanie na kolanach do dolnej półki (mam narożnikową ze zwykłymi półkami). Nowa kuchnia była projektowana tak, by nie było ani jednej szafki narożnej.

Parterówki są jak najbardziej ok, ale gdybym chciał rozłożyć swój domek na jeden poziom, to bym 3/4 działki zajął, a to już nie jest ok:no:

U mnie niestety też wszystkie pomieszczenia nie zmieściły się na parterze :(

Elfir szuflady są z całą pewnością wygodniejsze. To jest fakt bezsprzeczny, ale określanie narożnych niepraktycznymi nie jest zgodne z prawdą (chyba, że taka zawiera kołowrotek np. - wtedy faktycznie jest skrajnie niepraktyczna). Musiałam się w ich obronie ująć ;)

Poza tym - jak widać - ile ludzi, tyle opinii i bardzo dobrze. Teraz jest cała masa możliwości zagospodarowania naszych kuchni i innych pomieszczeń, a wszystko to jest zależne od miejsca, jakim dysponujemy, funduszy i przede wszystkim preferencji.

Niech czytający ten wątek znają zarówno negatywne jak i pozytywne opinie na różne tematy, bo być może zrobią sobie szafki narożne z ogromem miejsca wewnątrz albo wręcz przeciwnie: zrezygnują z nich, by nie musieć "nurkować" jeśli zamierzają często korzystać.

Pozdrawiam gorąco.

Dziękuję serdecznie za wzmiankę o czujniku do wiatrołapu. Faktycznie to będzie najprostsze rozwiązanie. Czujnik macie we włączniku czy może w żarówce? (skoro są z czujnikiem zmierzchu, to może i z czujnikiem ruchu (?))

Edytowane przez AniaS79