Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napiszę Ci jak to mam u siebie. Wewnątrz, przy drzwiach wejściowych do domu, mam podwójna poziomą ramkę. W niej po lewej zainstalowałem łącznik kinkietu nad schodkami zewnętrznymi(chociaż i tak oświetlenie elewacyjne na zmierzchówce się pali, ale doświetlić gościom drogę warto), a w prawej części ramki jest czujka z detektorem, diodami stanu pracy i małym przyciskiem do sterowania. Mogę nim ustawić całkowite wygaszenie, całkowite zapalenie, czujkę zwykłą i czujkę z losowym chwilowym włączeniem, coby zasymulowało obecność kogoś w domu. Powinnaś jedynie dopilnować, aby elektryk doprowadził koniecznie tzw "zero" do puszki. Inaczej pozostanie Ci montaż plafonu z czujką.

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja się dołączę do dyskusji w temacie tego forum, a mianowicie po 11 latach użytkowania wanny narożnej jestem zdecydowanym wrogiem tych wanien. Ja akurat mam Sanplast- asymetryczną, akrylową i nigdy więcej takich wanien !!! Główny powód to to, że kształt wg mnie jest zupełnie nie ergonomiczny, źle mi się w niej leży - jakoś tak w łuk. Poza tym w niektórych miejscach popękała np. pod baterią, przy korku też i teraz te mikroszczeliny są szare. To samo zresztą w brodziku prysznicowym. Poza tym obudowy takich wanien mocowane na klipsy wyskakują i praktycznie ciągle trzeba je wciskać w te zaczepy. A w ogóle połowa tych zaczepów się wyłamała podczas gdy wykonywałam pranie ręczne w tej wannie i opierałam się o osłonę kolanami :o:o Dlatego teraz to wszystko odpada.

W moim domu, który na wiosnę zaczynam budować będzie PROSTA TRADYCYJNA wanna ;) Być może żeliwna.

Natomiast nie wiem czy robić kabinę w dolnej łazience mając wannę i prysznic na górze w strefie prywatnej (?) Nadmienię, że jesteśmy 3-osobową rodziną z dorastającą córką.

Jeszcze jeden beznadziejny patent - zlewozmywak z ociekaczem z własnym odpływem - MASAKRA!!! Siedlisko bakterii którego nie ma jak doczyścić ze względu na brak dostępu do środka odpływu, w dodatku śrubka którą jest przykręcony odpływ ciągle rdzewieje. Nigdy więcej takich rozwiązań.

Szprosy w obecnym mieszkaniu mam zewnętrzne drewniane. Okna owszem ładnie wygładaja, ale ich mycie to koszmar. Małe szybki ktore musisz umyć a do tego w jednym oknie zamiast czterech katów - kilkanaście.

Choć uwielbiam okna ze szprosami to powyższe doświadczenia wyleczyły mnie z tych marzeń, wszystko inne jest kiepską podróbą... dodatkowo szprosy zabierają światło wnętrzom

A czemu?

Białe fugi mam - 2 lata - wyglądają koszmarnie, pomimo że są zaimpregnowane - zszarzały. Lubię porządek w domu, a białe fugi które zmieniły kolor sprawiają, że czuję sie jak w siedlisku brudu.

Podobają mi się płytki do których nie są wymagane fugi - z biegiem czasu, nawet te które nie są jasne, zmieniają kolor i niekoniecznie pasują do kafelek ( zaobserwowałam w różnych mieszkaniach - koleżanki, które je próbowały doszorować potwierdzały). Jednak kafelki kładzie się na kilka lat i chcąc zachować efekt trzebaby je było po prostu wymienić po pewnym czasie. Kafelki bez fug są dla mnie idealnym rozwiązaniem tego problemu.

Panele - mam sufit i ja i moja koleżanka. Potwierdzamy, że zbierają kurz niemiłosiernie. Wczoraj sufit czyściłam ( czyszczę go kilka razy w roku) - ręce odpadają, brud nie chce schodzić, robią się smugi, mazgi. Do tego akrobacje na taborecie, teraz sezon grzewczy wiec i pod samym sufitem upał i co przetrę to zaraz zaschnie. Klnę na ten sufit za każdym razem. U nas dodatkowo pod wpływem ciepła panele się wybrzuszyły - wiem, może to wina montażu i nie ma co na same panele wszystkiego zrzucać - ale na pewno nie pozwolę ich już nigdzie zamontować. Chociaż ładnie wyglądają i błyszczą w świetle halogenów ( jak są wymyte) to nie.

Mam szprosy wewnętrzne - chyba 25 mm szer. Wiem,że to jakby nie było - imitacja, ale dla mnie to kompromis między wygodą a klimatem.

Czy zabierają światło? Nie zauważyłam.

Nie mam natomiast dobrego zdania na temat wykończeń na poddaszach czy w łazienkach z płyt gipsowych (sufity, skosy) - mimo siatek, elastycznych mas do szpachlowania i innych cudownych tworów zaczynają się pokazywać maleńkie pęknięcia tu i ówdzie. Nie widać tego od razu, trzeba się przyjrzeć, ale JA WIDZĘ i wkurza mnie strasznie,że nowe, a już coś się dzieje.

Schody : podstopnice i boczna przyścienna wanga wykończona na biało, ale ściana trochę krzywa, więc szczelina między ścianą a wangą wypełniona białym silikonem.Widzę,że klei się kurz do tego silikonu, przecieram ściereczką, ale niewiele to daje - nie wiem co z tym zrobić ?

Drzwi : kupiliśmy sosnowe surowe ( w casto ), malowano je nam na stolarni na biało, farbą, której używają u siebie także do malowania drzwi. Rozeschły się i widać same szczeliny na łączeniach.

Gdzieś czytałem, że wewnętrzne szprosy pogarszają parametry cieplne okna. Czy ktoś może to potwierdzić?

Szpros, ktory styka się zo obiema szybami (wewnętrzną i zewnętrzną) jest mostkiem cieplnym, bo lepiej przewodzi temperaturę niż gaz szlachetny/"próżnia", która normalnie znajduje się w przestrzeni międzyszybowej.

Szprosy w obecnym mieszkaniu mam zewnętrzne drewniane. Okna owszem ładnie wygładaja, ale ich mycie to koszmar. Małe szybki ktore musisz umyć a do tego w jednym oknie zamiast czterech katów - kilkanaście.

Swoimi opiniami utwierdziliście mnie w przekonaniu, że faktycznie nadają inny klimat pomieszczeniom ale ponieważ stawiam na praktyczność w użytkowaniu nie zdecyduę się na nie.

Ale wtedy nie mogłabyś miec ogrzewania podłogowego, a tym samym kafelki w salonie czy kuchni bez ogrzewania podłowego są jeszcze gorszym rozwiązaniem.

Pomyślałam - ale nie napisałam - głównie o ścianach - łazienki, kuchnie , półeczki , wykończenia - przepraszam - nie doprecyzowałam;)

Z podłogami jeszcze nie wiem co zrobię, mam trochę czasu do namyślenia, poszukam jakiejś alternatywy która nadaje się na podłogówkę. Pewnie się skończy na fugach, ale na pewno jak najmniejszych :) Dziękuję za zwrócenie uwagi!

wracając do stwierdzenia

"zgadzam się w zupelności.... szafki narożne porażka ani praktyczne ani pojemne' - oczywiście ale tylko wtedy jak w tą szafkę ( czyli w kwadrat ) wpiszemy koło , czyli tak popularne kosze w kształcie koła - wtedy ona faktycznie nie wykorzystują całej przestrzeni , ale gdy od rogu do rogu mamy półkę to jest to przestrzeń bez końca - wszystko tam włożysz

przeprowadziłam się do nowego domu razem z filtrem do wody i dla niego przewidziałam pojemną szafkę narożną pod zlewozmywakiem. Wkłady wymienia się raz na pół roku, baniak 10l stoi na stałe - jest dobry dostęp i luz, swobodnie mieści się jeszcze duży kosz na śmieci i różne chemikalia do sprzątania i zmywania.

"zgadzam się w zupelności.... szafki narożne porażka ani praktyczne ani pojemne' - oczywiście ale tylko wtedy jak w tą szafkę ( czyli w kwadrat ) wpiszemy koło , czyli tak popularne kosze w kształcie koła - wtedy ona faktycznie nie wykorzystują całej przestrzeni , ale gdy od rogu do rogu mamy półkę to jest to przestrzeń bez końca - wszystko tam włożysz

Co człowiek, to opinia ;) - ja w poprzednim mieszkaniu miałam szafkę z koszem 3/4 koła i była całkiem praktyczna - na jednym poziomie miałam wszystkie gary, na drugim plastiki - miski, pojemniki itd. Szybki dostęp do wszystkiego, bez nurkowania. A narożniki też miałam wykorzystane - stawiałam np zapas spaghetti w wysokiej puszce, puszki ustawione piętrowo, zapasowe butelki z olejem... Ta jedna szafka mieściła 1/3 mojego kuchennego dobytku.

Choć zgadzam się, że szuflady są najlepsze - ale jeśli jest narożnik do zagospodarowania, wolę sto razy "karuzelę" niż półkę, gdzie po każdy garnek muszę się w połowie wczołgać do szafki.