Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w pomieszczeniu gospodarczym przy ogrodzie mam umywalkę. Niestety ze względu na koniec budowy, a co za tym idzie totalne zmęczenie nie miałam już siły ingerować w błędy hydraulika. Otóż wyprowadził on rury w taki sposób, że miałam jedynie możliwość zamontować umywalkę na standardowej wysokości, a mi zależało, by umieścić tam niską umywalkę - wanienkę. Odpuściłam, teraz już wiem, że to muszę poprawić. Umycie brudnych butów, czy też narzędzi znacznie wygodniejsze jest z niskiej pozycji w szerokiej "wanience".

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlaczego wg. Ciebie przy ogrzewaniu podłogowym płytki nie mogą być kładzione bezfugowo?

oczywiscie, że mogą być położone bezfugowo tylko jak te płytki będą wyglądać po jakimś czasie? jeszcze rozumiem eksperymentować z malymi płytkami ale teraz wiekszość z nich jest w znacznie większych formatach i niestety ale praw fizyki się nie przeskoczy. Nie trzeba od razu stosować fugi 3mm, można znacznie mniejsze ale niestety byc powinny.

oczywiscie, że mogą być położone bezfugowo tylko jak te płytki będą wyglądać po jakimś czasie? jeszcze rozumiem eksperymentować z malymi płytkami ale teraz wiekszość z nich jest w znacznie większych formatach i niestety ale praw fizyki się nie przeskoczy.

No właśnie dlatego pytałam bo nie wiem jak będą wyglądać po jakimś czasie i po jakim czasie? A z fizyki to niestety byłam mocno kiepska :oops::oops:

oczywiscie, że mogą być położone bezfugowo tylko jak te płytki będą wyglądać po jakimś czasie? jeszcze rozumiem eksperymentować z malymi płytkami ale teraz wiekszość z nich jest w znacznie większych formatach i niestety ale praw fizyki się nie przeskoczy.

No właśnie dlatego pytałam bo nie wiem jak będą wyglądać po jakimś czasie i po jakim czasie? A z fizyki to niestety byłam mocno kiepska :oops::oops:

płytki będą pękać i będą nadawały sie tylko do skucia- tu masz ładnie przez kogoś wytłumaczone:) "Układanie płytek na styk jest niewskazane z kilku powodów -- spoina cementowa jest dla płytek dylatacją, która chroni ich krawędzie, gdyby sąsiednie płytki opierały się o siebie, to w wyniku rozszerzalności termicznej, czy nacisku powstawałyby uszkodzenia szkliwa lub pęknięcia płytek. Przy ogrzewaniu podłogowym, układając płytki na minimalne spoiny, musisz zastosować większe dylatacje obwodowe."

Nasz dom mimo że go budowaliśmy doglądając, pilnując ... ma jakiś błąd w konstrukcji, a mianowicie mimo iż jest ocieplony poprzez taras przyjmuje po ścianach do wnętrza dużo zimna. Powierzchnia tarasu na 1 pietrze nie została w jakiś właściwy sposób odcięta, odizolowana, wiemy to sprawdzając ściany, część jest po prostu lodowata, i to zimno wchodzi do wnętrza domu. Więc wiem że u nas nawaliło wykonawstwo, się po prostu nie znali, wcale nie wystarczy ocieplić domu, z tarasami balkonikami jest dużo problemów by nie wychładzały domu by wilgoci nie zatrzymywały... To 2 zbudowany przez nas dom.

Zapomniałam o bardzo ważnej rzeczy.

Nie dałabym się nigdy więcej namówić na to, żeby nie montować rolet zewnętrznych. I bynajmniej nie dlatego, że miałyby chronić przed niepowołanymi gośćmi (jak będą chcieli to i tak wejdą - tu się lepiej sprawdza monitoring). Chodzi o to, że rolety zatrzymują wiatr i przede wszystkim nie trzeba się potem martwić czy to, co zasłoni okno ma być ładne czy praktyczne (bo niestety często jedno wyklucza drugie).

Zdecydowanie najbardziej żałujemy, że właśnie ich nie mamy :(

To punkt numer jeden na liście rzeczy do zrobienia przy pierwszym większym remoncie.

Jakbym miał jeszcze raz urządzać łazienkę, to zamiast prysznica zamontowałbym wannę... w starym mieszkaniu miałem to cudo i teraz brakuje mi tych chwil relaksu w wannie ciepłej wody i z gazetą. Pozostaje się cieszyć, że rachunki za wodę są jakby niższe :p

najlepiej mieć zarówno prysznic jak i wannę, ten pierwszy na co dzień ze względu na oszczędności i czas, a wannę na długie sobotnie kąpiele :p

jak już ktoś wspominał wejście do łazienki z kuchni. Miałem w projekcie korytarz i wejście do łazienki , ściany wywaliłem i teraz mam 55m2 salon z otwartą kuchnią jednak łazienka praktycznie wejście z kuchni- to bym zmienił(ale mam drugą łazienkę więc jak są goście to luz)

Mam niską parterówkę ale aby dojść do komina zrobiłbym wyłaz, jego brak już odczułem bo satelitka sie lekko przesunęła i nie da rady wejść jak jest śliska dachówka.

A w kuchni przy pierwszej okazji zmienię blat na granit.

jak już ktoś wspominał wejście do łazienki z kuchni. Miałem w projekcie korytarz i wejście do łazienki , ściany wywaliłem i teraz mam 55m2 salon z otwartą kuchnią jednak łazienka praktycznie wejście z kuchni- to bym zmienił(ale mam drugą łazienkę więc jak są goście to luz)

Mam niską parterówkę ale aby dojść do komina zrobiłbym wyłaz, jego brak już odczułem bo satelitka sie lekko przesunęła i nie da rady wejść jak jest śliska dachówka.

A w kuchni przy pierwszej okazji zmienię blat na granit.

A może by tak otwartą łazienkę zrobić.