Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tylko dlaczego ja też ją muszę mieć w zasięgu swojego wzroku?

Społeczeństwo nie funkcjonuje na zasadzie "wolnoć Tomku" - to już wyśmiewał Fredro.

A kto ci każe patrzeć możesz odwrócić wzrok. Sorry, ale jak coś stoi na moim podwórku to nic Wam do tego! Za chwile powiecie, że nie wolno jeździć maluchami czy trabantami bo to takie obskurne auta i nie mogę na nie patrzeć. To idźmy dalej narzućmy też styl ubierania bo mi się np. nie podoba że się ubierasz w piżdżący płaszczyk i muszę na to patrzeć. Może jednakowe uniformy dla wszystkich.

Jakie społeczeństwo? Mój do jest moim domem, a nie budowlą użyteczności publicznej.

Edytowane przez fenix2

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Arch. robi projekt, inwestor pyta(lub nie) czy ściankę kolankową można podnieść - arch. mówi "czemu nie" .... Tylko czemu od razu sam nie podniósł? Nie dostrzegł piękna wyższej bryły z takim samym dachem, czy nie dostrzegł zalet skosów nie atakujących głowy mieszkańców?

A kto ci każe patrzeć możesz odwrócić wzrok. Sorry, ale jak coś stoi na moim podwórku to nic Wam do tego! .

Pewnie będziesz zachwycony jak sąsiad urządzi ci pod płotem hodowlę psów/świń czy kurnik. Możesz zatkać nos i uszy, bo to jego podwórze i nic ci do tego.

Do takich skrajoności doprowadza tak źle pojęta wolność.

Pewnie będziesz zachwycony jak sąsiad urządzi ci pod płotem hodowlę psów/świń czy kurnik. Możesz zatkać nos i uszy, bo to jego podwórze i nic ci do tego.

Do takich skrajoności doprowadza tak źle pojęta wolność.

Sąsiad ma kury nie przesadza mi to. Do puki biegają po jego podwórku i robią na jego trawę. A co może ma się pytać sąsiadów dookoła czy może sobie kupić kurę albo psa?

A "zanieczyszczanie" powietrza nie ma nic wspólnego z tematem domów! Powietrze jest dobrem wspólnym. A to czy sąsiad pomaluje sobie dom na różowo czy pomarańczowo lub walnie sobie wieżyczkę to nic mi do tego.

Widzę że Ty złe pojmujesz wolność. Wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.

Edytowane przez fenix2

My to jesteśmy specyficzny naród, jak patrzymy na osiedla domków np w Niemczech czy Holandii, to zachwycamy się ich uporządkowaniem (jednakowy kolor dachów,. podobne w kształcie itp.) ale jak jesteśmy już u siebie, to oburzamy się, że ktoś nam narzuca kolor dachu, elewacji itp.

(jak już 3 domy mają czerwony dach, to przecież nie zrobię takiego samego, muszę się wyróżnić - takich wpisów jest wiele na forum)

pozdrawiam

Widzę że Ty złe pojmujesz wolność. Wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.

Przestrzeń publiczna też jest dobrem wspólnym. Gdyby nie ograniczenia MPZP sąsiad mógłby ci pobudować za miedzą blok, fabrykę - bo to jego działka.

W Polsce urzędnicy liczyli na jakikolwiek zmysł estetyczny ludzi, ale się przeliczyli. Inne europejskie kraje były bardziej realistyczne i mają bardziej restrykcyjne MPZP.

No tak Unia narzuca co raz to więcej nakazów i zakazów jeszcze trochę to narzuci nam ile razy dziennie mamy kończysta z toalety. Jak chcecie mieć państwo totalitarne to proszę bardzo, ja dziękuje.

Elfir mowa była o podwyższeniu ściany kolankowej i o kolorze elewacji, a Ty mi z blokami i fabrykami wyjeżdżasz. Nie masz argumentów i odwracasz kota ogonem. Więc kończę dyskusję bo nie będę się "z koniem kopał". Widzę że ciągle mylisz pojęcia.

Przestrzeń publiczna też jest dobrem wspólnym. Gdyby nie ograniczenia MPZP sąsiad mógłby ci pobudować za miedzą blok, fabrykę - bo to jego działka.

W Polsce urzędnicy liczyli na jakikolwiek zmysł estetyczny ludzi, ale się przeliczyli. Inne europejskie kraje były bardziej realistyczne i mają bardziej restrykcyjne MPZP.

"Przykładami przestrzeni publicznych są drogi i ulice, place miejskie czy różne stale dostępne budowle i budynki stanowiące własność publiczną. Przestrzeniami publicznymi są też zwykle różne formy krajobrazu przyrodniczego stanowiące własność państwową lub gminną."

Edytowane przez fenix2

Gość Arturo72
pytanie za 100 punktów - kogo razi ?

zgadzam się ,że estetyka jest ważna, ale nie najwazniejsza !

domu nie buduje się dla przechodniów i sąsiadów.......

Odpowiedź za 100 punktów,nas samych to razi ;)

Ludzie nie zdają sobie sprawy jak taki dom będzie wyglądał po podniesieniu ścianki kolankowej wykonanej na pałę w trakcie budowy.

Ja bym się załamał wychodząc i wchodząc do takiego domu co dziennie przez kilkanaście czy kilkadziesiąt lat.

Normalnie musiałbym chyba oczy zamykać przy wejściu,żeby takiego potworka nie oglądać ;)

No tak Unia narzuca co raz to więcej nakazów i zakazów jeszcze trochę to narzuci nam ile razy dziennie mamy kończysta z toalety. Jak chcecie mieć państwo totalitarne to proszę bardzo, ja dziękuje.

Elfir mowa była o podwyższeniu ściany kolankowej i o kolorze elewacji, a Ty mi z blokami i fabrykami wyjeżdżasz. Nie masz argumentów i odwracasz kota ogonem. Więc kończę dyskusję bo nie będę się "z koniem kopał".

Elfir przynajmniej pozostała w kwestii budownictwa - ty przeszedłeś na tematy toaletowe ... Kto tutaj bardziej odjechał ...

Ja uważam, że należałoby dbać o przestrzeń publiczną. Domy na zasadzie "każdy z innej parafii" to wg mnie porażka ... Tak samo jak działki wyznaczone jak popadnie - ogólnie robi to wrażenie koszmarnego bałaganu ...

Elfir przynajmniej pozostała w kwestii budownictwa - ty przeszedłeś na tematy toaletowe ... Kto tutaj bardziej odjechał ...

Ja uważam, że należałoby dbać o przestrzeń publiczną. Domy na zasadzie "każdy z innej parafii" to wg mnie porażka ... Tak samo jak działki wyznaczone jak popadnie - ogólnie robi to wrażenie koszmarnego bałaganu ...

Znalazła się obrończyni uciśnionych. Elfir mówiła wcześniej o kurnikach hodowlach świń i kur. Więc! A tak pozatym to była odpowiedz na post TINEK'a! Więc czytaj uważnie.

Jak wolisz ja nie jestem za ograniczaniem wolności. Bo zachwalę nawet drzewa nie zasadzisz na własnym podwórku bo będzie się to gryzło z czyjąś koncepcja.

A zresztą dlaczego urzędnik i na jakiej podstawie ma decydowac czy akurat elewacja ma być w kolorze X, a nie np. Y?

Prywatne domy nie są przestrzenią publiczną.

Ok, z paranoją nie ma co dyskutować.

Ok, z paranoją nie ma co dyskutować.

Dlaczego Pani mądra nie przyzna się do błędu?

Najlepiej prowadzić ataki osobiste i odwracać kota ogonem. Argumentów sensownych brak.

"Przykładami przestrzeni publicznych są drogi i ulice, place miejskie czy różne stale dostępne budowle i budynki stanowiące własność publiczną. Przestrzeniami publicznymi są też zwykle różne formy krajobrazu przyrodniczego stanowiące własność państwową lub gminną."

Nalepiej zacytować fragment wypowiedzi wyciągnięty z kontekstu o oskarżyć rozmówcę o chorobę psychiczną.

Dlaczego Pani mądra nie przyzna się do błędu?

Najlepiej prowadzić ataki osobiste i odwracać kota ogonem. Argumentów sensownych brak.

Nalepiej zacytować fragment wypowiedzi wyciągnięty z kontekstu o oskarżyć rozmówcę o chorobę psychiczną.

Niech Ci będzie - o przestrzeń WSPÓLNĄ - skoro publiczna tak Cię boli ...

Jeśli kogoś nie razi fioletowa lub seledynowa elewacja w ciągu domów o pastelowych barwach to chyba jest ślepy. Nie chcę mieć tuczarni za płotem, lisiarni, piętrowego bloku ani hodowli psów z budynkami w kolorze blue. Jestem pewnie zbyt mało wyrozumiały dla zachcianek, interesów i upodobań kolorystycznych innych ludzi.

Jeśli kogoś nie razi fioletowa lub seledynowa elewacja w ciągu domów o pastelowych barwach to chyba jest ślepy. Nie chcę mieć tuczarni za płotem, lisiarni, piętrowego bloku ani hodowli psów z budynkami w kolorze blue. Jestem pewnie zbyt mało wyrozumiały dla zachcianek, interesów i upodobań kolorystycznych innych ludzi.

Może się mylę, ale na różnego typu hodowle na masowa skalę trzeba mieć pozwolenie. Bloku ot tak też nikt nie wybuduje tam gdzie mu się podoba. Więc rozmowa jest o DOMACH!

Tak się zastanawiam i poproszę o odpowiedz.

Kto dał jednym prawo do decydowania co jest ładne, proporcjonalne i przyjemne dla oka?

A pytanie ciągle bez odpowiedzi!

Tak naprawdę nie jest ważne ,czy ktoś przechodząc czy przejeżdzając obok skomentuje wygląd naszego budynku pozytywnie ,czy też nie....

to są oceny subiektywne. Ważne jest natomiast czy nam się podoba, a przede wszystkim czy domek jest funkcjonalny wewnątrz.

Akurat z takim stwierdzeniem nie zgadzam się. Krajobraz jest naszym wspólnym dobrem i zabudowa powinna wpisywać się w otoczenie. A już na pewno nie szpecić.

Dom moze być jednocześnie funkcjonalny i ładny.

A ten domek akurat nie ubogaca otoczenia.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=30733&d=1289940472