Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym nie zamontowała w kuchni ,śmietnika pod umywalka jak w 95% Polskich domów .

Jak jedno coś pomywa , to nie można skorzystać ze śmietnika , jak ja coś obieram to nie można korzystać ze zlewozmywaka , wielokrotnie zakłóca to komunikację w kuchni i to czasami prowadzi do nerwowych sytuacji .

TIT

Ja bym nie zamontowała w kuchni ,śmietnika pod umywalka jak w 95% Polskich domów .

Jak jedno coś pomywa , to nie można skorzystać ze śmietnika , jak ja coś obieram to nie można korzystać ze zlewozmywaka , wielokrotnie zakłóca to komunikację w kuchni i to czasami prowadzi do nerwowych sytuacji .

TIT

Ale to tylko gdy kucharek sześć :)

Jak kuchnia jest Twoim królestwem to jest to najwygodniejsze rozwiązanie :D

faktycznie domy bardzo zróżnicowane nie wyglądają najładniej w okolicy.... ale wyobraźmy sobie że plan zagospodarowania przestrzennego narzuci nam budowę domu parterowego z dachem dwuspadowym... a Tobie podobają sie inne.... co wtedy? będziesz szukac działki o 100 km dalej żeby pasował tam Twój projekt?

Bo otwierasz szafkę (min 60 cm) z pojemnikiem mocowanym do drzwiczek, stajesz przy zlewie i po prawej masz wysunięty kosz:

http://cdn30.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/thumbnails/93/6b/30/936b30423ad48233_680x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

atsyrut , właśnie tak , będziesz szukał działki z takim planem jaki Ci pasuje , albo wybudujesz taki dom jaki przewiduje plan na tym terenie

i popieram Elfir i jej zdanie na temat estetyki tego wszystkiego co nas otacza , ja np nie mogę znieść tego że w kamienicach w moim mieście każdy sobie wstawia okna jakie chce

A ja niezmiennie stoję na stanowisku że bryła jest mniej istotna jak kolorystyka.

Uważam że dużo lepiej wygląda osiedle na którym stoją dowolne bryły,a domy mają ten sam kolor dachów i elewacji,niż podobne bryły w dowolnej kolorystyce.

Jest to też bardziej sprawiedliwe dla właściciela działki,który tak jak w przykładzie wyżej nie jest zmuszony do postawienia drogiej czapy na parterówce (z tym szukaniem działek o innych warunkach zabudowy to nie zawsze prosto jest).

Tak naprawdę to uważam że wolność jest najważniejsza i nikogo nie można do niczego zmuszać na jego ziemi,można co najwyżej edukować,najlepiej poprzez dobry przykład.

Nie od dziś*wiadomo że wolność kosztuje , niech sobie kupi 5ha daleko od innych i niech tam buduje co chce .

Kolorystyka też jest ważna , masz rację marynato . Domy powinny być szare jak cement , ceglaste jak cegła , drewniane jak drewno . Resztę koloru daje natura .

Budynkom żółtym mówię NIE .

Domy powinny być szare jak cement , ceglaste jak cegła , drewniane jak drewno . Resztę koloru daje natura .

.

Widocznie projektanci Atlas Areny w Łodzi byli tego samego zdania. Dlatego w ponurej , szarej Łodzi powstała kolejna betonowa , brzydka bryła . Ale co tam , najważniejsze że pasuje do otoczenia.

http://bi.gazeta.pl/im/8/6666/z6666448X.jpg

Nawet trudno mi jest sobie wyobrazić ten spodek w innym kolorze niż szary.

mnie też trudno :)

Ale a propos kolorów, przykład idzie z góry - u mnie w mieście, gdzie zabytków (i to jakichkolwiek, nie takich wyjątkowych), nie ma prawie w ogóle, to, co się uchowało, odnawia się w kolorach żywcem z "termomodernizacji bloków" - wyobraźcie sobie budynek z charakterystyczną modernistyczną półwalcowatą klatką schodową, pomalowany na pomarańczowo :bash: To dlaczego nowy dom nie miałby być w takim kolorze?

Nie od dziś*wiadomo że wolność kosztuje , niech sobie kupi 5ha daleko od innych i niech tam buduje co chce .

Kolorystyka też jest ważna , masz rację marynato . Domy powinny być szare jak cement , ceglaste jak cegła , drewniane jak drewno . Resztę koloru daje natura .

Budynkom żółtym mówię NIE .

Rozumiem plan zagospodarowanie ze określa jakieś schematy... tylko musi byc jakaś rozsądna tolerancja... jełśi we wszusykich miejscach będzie zakaz budowania żółtych domów to co zrobisz? - kupisz dzialke na Marsie?

Też szanuję zdanie Elfir - jakieś schematy powinny być (max wysokość, max kąt nachylenia dachu itp) na danym obszarze. Ale nie możesz zabronić komuś zrobienia różowej elewacji, a sąsiadowi czarnej... tak lubi tak ma...

Gość Arturo72
Rozumiem plan zagospodarowanie ze określa jakieś schematy... tylko musi byc jakaś rozsądna tolerancja... jełśi we wszusykich miejscach będzie zakaz budowania żółtych domów to co zrobisz? - kupisz dzialke na Marsie?

Przy szukaniu działki pod budowę trafiła mi się gmina,gdzie w MPZP był nakaz krycia dachówką w kolorze czerwonym,jako,że nie podoba mi się taki kolor dachu a włodarze byli nie ugięci ws koloru dachówki to znalazłem działkę w innej gminie ;)

Niemcy jakoś mogą i nikt nie krzyczy o gwałceniu wolności osobistej...

Niemcy określają nawet dopuszczalną wysokość roślin i sposób zagospodarowania działki w MPZP

Może krzyczą,skąd wiesz że nie?

A może nie krzyczą bo tak właśnie im się podoba,tak zostali ukształtowani,w takim otoczeniu dorastali i takie jest ich spojrzenie na estetykę.